Şahenk İnisiyatifi’nden Göbeklitepe’ye 15 Milyon Doları Aşan Yatırım
Ferit F. Şahenk konuyla ilgili yaptığı açıklamada insanoğlunun bilinen en eski anıtına destek olmaları çağrısında bulundu
Yaklaşık 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen, önemli bir inanç merkezi niteliğindeki Göbeklitepe’ye ilişkin bulgular gün ışığına çıkarılıyor. Göbeklitepe’de elde eden buluntular, arkeoloji tarihine damgasını vuracak veriler sunuyor. Şahenk İnisiyatifi*, dünyanın en eski arkeolojik keşfi Göbeklitepe’ye ilk aşama için 15 milyon doları aşkın yatırım yapıyor. Göbeklitepe’nin dünya lansmanı, Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk ev sahipliğinde düzenlenen bir gala etkinliğinde gerçekleştirildi.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şahenk İnisiyatifi tarafından hayata geçirilen 20 yıllık yatırım programı kapsamında, insanlığın ilk gelişimine dair bugüne kadar bilinenleri kökünden değiştiren erken Neolitik dönemden kalan bu önemli alanda yürütülecek araştırma ve koruma çalışmaları için Şahenk İnisiyatifi ana sponsor olacak. Şahenk İnisiyatifi, bu tarihi alanın öneminin tam olarak anlaşılabilmesine yardımcı olacak kazıları destekleyecek, ziyaretçiler için dünya standartlarında bir deneyim merkezi inşa edecek ve dünya çapında yürüteceği iletişim çalışmaları ile henüz yeterince keşfedilmemiş bu ikonik yeri global bir marka haline getirerek, ziyarete teşvik edecek.
Davos’ta gerçekleştirilen lansman kapsamındaki davette, dünya liderlerine insanoğlunun bilinen en erken dönem anıtına desteklerini göstermeleri çağrısında bulunuldu. Ayrıca, Göbeklitepe buzdan yapılan bir heykel ile katılımcılara ve dünya basınına tanıtıldı.
Ferit F. Şahenk konuyla ilgili şunları söyledi:
“Dünya liderlerinin bir araya geldiği Davos’taki herkesi, yeni kuşaklara ilham vermek üzere izini bırakmaya davet ediyorum. Tam da bu amaçla yola çıkan Şahenk İnisiyatifi olarak projelerimizi geçmişi korumak, bugün için doğru olanı gerçekleştirmek ve geleceğe yatırım yapmak üzerine kuruyoruz. “Bugün” için yürüttüğümüz “Oyunda Kal” projesinin yanı sıra; “gelecek” için hayata geçireceğimiz “Çocuk Bilim ve Keşif Müzesi” ve “Çocuk Hastanesi” gibi çok önemli projelerimiz var.
Ama şu an burada, “geçmiş” için bulunuyoruz. Göbeklitepe’yi, Türkiye’nin bu çok değerli hazinesini, tüm dünyanın haberdar olmasını sağlamak amacıyla Dünya Ekonomik Forumu’nun merkezine yerleştirdik. Zira; tüm insanlığın ortak değeri olarak kabul ettiğimiz Göbeklitepe ortak tarihimizin sıfır noktasını oluşturuyor. Dördüncü sanayi devriminin eşiğinde bulunduğumuz ve muazzam bir küresel değişimin yaşandığı bir dönemde, yeniden işbirliği yapmamızın zamanı geldi. İşte bu yüzden, Şahenk İnisiyatifi’ni hayata geçirip Göbeklitepe’yi tüm dünyaya daha da yakından tanıtmak amacıyla Davos’u seçtik.”
Türkiye’de ve dünyada insanların yaşamında anlamlı etki yaratmayı amaçlayan, sosyal platform Şahenk İnisiyatifi, 2014 yılında Doğuş Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk tarafından kuruldu.
Şahenk İnisiyatifi ve Göbeklitepe lansmanı ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar ise şunları söyledi:
“Arkeolojik açıdan büyük bir değer ifade eden Göbeklitepe kazı ve araştırma çalışmalarının yürütülmesinde Şahenk İnisiyatifi ana sponsor olarak destek sağlamaktadır. Dünya kamuoyu açısından da önem taşıyan bu örenyerinin sahip olduğu değeri açığa çıkarmak ve uluslararası arenada tanıtımını sağlamak konusunda yaptığımız işbirliği oldukça değerlidir. Çok çeşitli ve zengin bir arkeolojik mirasa sahip bir ülke olarak; bu mirasın korunması ve topluma kazandırılmasının sağlanması için kamu, özel sektör ve sivil toplum olarak işbirliğinde bulunmamız çok önemlidir.
Göbeklitepe keşfedildikçe; yerleşik tarih anlayışımız ve uygarlık tarihine bakışımız da değişmektedir. İnsanlığın ilgisini oldukça çeken Stonehenge’den 7 bin, Piramitlerden 7 bin 500 yıl eski olduğu düşünülen bu alan, insanlık için büyük bir merak konusudur.
Avcı-toplayıcı yaşam biçiminden, dini mekânların biçimlenmesi, tapınak mimarisinin ve sanatın doğuşu, tarım ve hayvancılığa geçiş sürecini anlamamıza önemli katkılar sağlayan Göbeklitepe’nin, ulusal ve uluslararası alandaki çalışmaları Bakanlığımızın öncelikli görevleri arasındadır. Nitekim Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal da göreve gelir gelmez, Göbeklitepe'nin tüm insanlığın ortak değeri olduğunu vurgulamış ve bu nedenle öncelikli olarak korunması yönünde talimat vermiştir.
Kültürel mirasın en iyi şekilde korunarak geleceğe aktarılması, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en önemli ve öncelikli görevidir. Bu amaçla bilimsel kazı ve araştırmaları teşvik ediyor; mevcut müzelerimizi yenilerken, bir yandan da çağdaş abidevi müzeler inşa ediyoruz. Taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon ve konservasyonları için bölge laboratuvarları kuruyoruz. Kazı alanları ve tarihi yerleşim alanlarının restorasyonu, çevre düzenlemeleri ve gerekli güvenlik tedbirleri alınarak bunlardan uygun görülenleri ziyarete açıyoruz. Taşınmaz kültür varlıklarının koruma statülerini belirlemeye yönelik çalışmaları yürütüyoruz. Tüm bu çalışmalar için Bakanlığımız bünyesinde 7 bin 500 dolayında personel istihdam ediyor ve yıl bazında yaklaşık 150 milyon ABD doları kaynak kullanıyoruz.”
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Marc Innes-Brown: "Türkiye Mülteciler Konusunda Çok Eli Açık Davrandı" dedi
Çin Yeni Yılı Ve Bahar Bayramı Başladı
Tarihten Bugüne Adım Adım Kudüs
Osmanlı Amerika’yı Selden İrlanda’yı Kıtlıktan Kurtardı
Konya ve Japon İtfaiyeleri Arasında İşbirliği Devam Ediyor
Yrd. Doç. Dr. Filiz Katman: “ABD’nin Kudüs Kararı Orta Doğu Siyasetinde Yeni Bir Dönem Açacak”
Rusya, Suriye, İran ve Türkiye
Filistin’in Umudu; Türkiye
Kızılay, İdlib’te Tüm İnsani Yardım Önlemlerini Aldı
Filistinli Esirlerin ‘Takas’ Umudu
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |