Yerli Uydu Ocak 2019’da Bitecek!
6 bin 500 kişinin ziyaret ettiği etkinlikte 2 bin kişi de 8 ayrı salonda düzenlenen 20’yi aşkın paneli izledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın açılış törenlerini gerçekleştirdiği program birçok ilke sahne oldu. Dünyada ilk kez halka açık telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan İstanbul’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile kürsüden anlaşmaya vararak TÜBİTAK Uzay moderatörlüğünde üretilen 6A uydusunun bitiş tarihini 2019’un başına çekti.
Dev Projelerde Bitiş Tarihi Kesinleşti
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 3.Havalimanı için bitiş tarihini T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve T.C. Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun ortak doğum günü tarihi olan 26 Şubat 2018’e çekti. Körfez Geçiş Köprüsü’nün Nisan 2016 olan bitiş tarihi için tabliyelerin montajının Şubat 2016’da tamamlanması talimatını verdi. Bakan Yıldırım, 3. Köprü için montajı tamamlanmayan 17 tabliyenin tamamlanması için Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal’a Boğaz trafiğini kapatabileceği talimatını iletti.
SAHA İstanbul Yerli Uydu Parçalarına Talip Oldu
Yerli Uydu üretimi için bitirme tarihi öne çekilirken, parçaların üretimi konusunda Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Derneği SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı Halil Tokel, “Uydu ve Ekosistemi: Endüstri ve Teknoloji Açısından Bakış” panelinde yaptığı açıklamada “Türkiye’de 400 Bin sanayici var, biz bu sanayicilerimizin yeteneklerini biliyoruz. SAHA İstanbul olarak bitiş tarihinin hızlandırılması için gerekli parçaların üretilmesine talibiz” dedi. Etkinlikte varılan anlaşma ile TÜBİTAK Uzay, Türksat A.Ş. ve SAHA İstanbul yetkilileri Ocak ayında bir araya gelerek parçaların üretim sürecini belirleyecekler. SAHA İstanbul, TÜBİTAK Uzay ve Türksat A.Ş. arasında 200 milyon dolarlık bir yerlileşme çalışması yapılacağı öngörülüyor.
4.5G’de Yerli Devrim
12 Aralık Cuma günü gerçekleştirilen “4.5G Teknolojileri ve 5G Vizyonu” panelinde sunum yapan T.C. Cumhurbaşkanlığı Bilişim Başkanı Ali Taha Koç, 4.5G teknolojilerindeki yerlilik oranını açıkladı. Koç yaptığı sunumda, birinci yıl yüzde 35, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl ise yüzde 45 oranında yerli katkı kullanılması zorunluluğunu frekans kullanıcılarının taşıyacağını belirtti. Ayrıca Koç, yerli katkı oranında yüzde 10 KOBİ yerlilik şartı aranacağını vurguladı. Bu sayede sadece frekans kullanım hakkı için 2 milyar euro bedel ödenen 4.5 G Teknolojilerinde yerli devrim süreci başladı.
Afganistan ile e-Devlet Pazarlığı
e-Devlet Kapısı’nın yürütücüsü olan Türksat A.Ş. ile e-Devlet’ten sorumlu Afganistan Bakan Yardımcısı Wahabuddin Sadaat, Uydu Uzay ve Teknoloji Günleri’nde bir araya geldi. Afganistan’ın e-Devlet ihtiyaçları ve Türkiye’nin sunabileceği hizmetler masaya yatırıldı. Tarafların birçok konuda uzlaşmaya vardığı toplantıda imzanın 2016’da atılması planlanıyor. Projenin teknik bedeli 250 milyon dolar.
Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri Amerika ve Dubai yolcusu
Etkinlik Koordinatörü Hakan Kurt yaptığı açıklamada, “11-12 Aralık 2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri’ne 6 bin 500 profesyonel katıldı. Etkinlikte 400’ü aşkın profesyonel iş görüşmesi gerçekleştirildi. 20 uluslararası panelin düzenlendiği etkinlikte, firmalar yeni sözleşmelere imza attı. Bu sayede Türkiye’nin stratejik sektörlerindeki gücünü artırdığımız gibi, mevcut algıyı da başarılı bir şekilde yönettik.” dedi. Kurt başarılı geçen etkinliğin önümüzdeki yıl Amerika ve Dubai’de de yapılma kararı alındığını söyledi.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Seçim Gecesi Haber Sitelerinin Trafiği 5 Kata Kadar Artacak
Şirketlerin %83’ü Mobil Tehditlerden Dolayi Risk Altinda
Fotoğraf Makinesinden Silinen Fotoğraflar Nasıl Kurtarılır?
110 Bin TL Ödüllü Kuveyt Türk Hackathon Yarışması Başlıyor
BTK ve Google’ın Bilinçli İnternet Kullanımı Projesi 16-17 Mart’ta Konya’ya Geliyor
Siber Suçlular Çıtayı Yükseltiyor
Çocukları “Momo”Dan Korumak İçin Ne Yapmalı?
Akıllı Yüz Tanıma Çözümü Kalabalık Alanların Güvenliğine Yeni Bir Boyut Getiriyor
Robotlar da İnsana İhtiyaç Duyuyor
Tüm Ezberleri Bozan Teknoloji; Concordix
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |