Bozkır Barajı İskan Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Dedemli Ortaokulu Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya DSİ 4. (Konya) Bölge Müdürü Mustafa Uzun, Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Toplantıda konuşan Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, Bozkır Barajından dolayı Dedemli mahallesindeki ev ve bahçeleri baraj suyu altında kalacak olan ailelerin mağduriyet yaşamaması için çalıştıklarını söyledi. Her bir vatandaşın hakkını sonuna kadar savunacağını ifade eden Hadimioğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmeler neticesinde Dedemli için özel yasa çıkarıldığını ve bu yasa ile bakanlar kuruluna yetki verildiğini belirtti. Yasa hakkında da bilgi veren Hadimioğlu “Yasada: ‘hak sahiplikleri, yeni yerleşim yeri nakilleri ve borçlandırmalarla ilgili tüm usüller bakanlar kurulu tarafından belirlenecek’ maddesi var. Buna göre hak sahipliği yeniden değerlendirmeye açılmıştır. Yeni haklar kazanmak için birinci şart Dedemli’de ikamet etme şartıdır. Birinci ikamet adresiniz Dedemli olursa ileriki zamanda hak sahipliği değerlendirmesinde size yeni haklar kazandıracak.” dedi.
Başkan Hadimioğlu, hak sahibi olamayan yada Dedemli’de kalmak isteyen aileler için de çalışmaların devam ettiğini söyleyerek hak sahiplikleri netleştikten sonra yeterli başvuru sayısına ulaşıldığı takdirde hem Konya hem de Dedemli olmak üzere 2 farklı yerleşim yeri kurulabileceğinin de altını çizdi.
DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun yaptığı konuşmada 3 yıl önce Konya Valisi ile birlikte Dedemli’de bir toplantı düzenlediklerini hatırlattı. Aradan geçen zaman içerisinde barajın bitirildiğini, yol çalışmalarının devam ettiğini ve su tutma aşamasına gelindiğini ifade etti. Bu süreçte hem vatandaşların hem de Hadim Belediye Başkanının taleplerini dinlediklerini anlatan Uzun, şöyle konuştu: “Dedemli’de kamulaştırılacak yaklaşık 250’ye yakın binanın değerleri üzerinde çalışma yaptık. Beldenin belki 3’te 2’lik bölümü kaldırılacak. Bunun manevi tarafları var bunun farkındayız. Ama maddi yönü ile ilgili çok şeyler söyleyenler olabilir. Beklentiler farklı olabilir. Daha önceki toplantılarımızdan hatırlıyorum ki vatandaşlarımızdan bazıları: ‘biz bu dağları yeterince bekledik şimdi ise Alanya’dan, Antalya’dan, Konya’dan bir ev verin’ gibi taleplerde bulundu. Bununla ilgili de kanunun diğer alternatif maddeleri var. Bir tarafta yeni yerleşim yeri meselesi var diğer tarafta istimlak meselesi var. Şuna da açıklık getirmek istiyorum. Kaşınhanı’ndaki yeniden yerleşim meselesini DSİ takip ediyor ama işin asıl sorumlusu, yetkilisi, yürüten kurumu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü. DSİ olarak su altında kalacak olan binaların istimlak edilmesi, kamulaştırılması ve kaldırılması işlerini DSİ yapacak.” dedi.
Kamulaştırma bedellerinin kanun sınırları içinde yapıldığını aktaran Uzun, binanın cinsi, sınıfı, yıpranmışlık payları gibi etkenler kıymet takdir komisyonu tarafından incelendiğini ve bunun üzerine de iyileştirme çalışmalarını yaparak gerçek değerinden yukarıya doğru çıkardıklarını ifade etti.
DSİ’nin belirlediği rakamlara itiraz edebileceğini de dile getiren Uzun, vatandaşa uzlaşma çağrısında bulunarak yaşanan sorunların mahkemeye taşınmadan çözülmesi gerektiğini anlattı. Uzun sözlerine şöyle devam etti: “Bizim şu an size önerdiğimiz, nihai olmayan, rakamları beğenmediniz ve mahkemeye gittiniz. Bizlerde kendimizi savunacağız. O zaman size önerdiğimiz değeri değil de çok daha aşağıda olan gerçek değeri savunacağız.” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Düzenleniyor
Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonası Finalleri’nin Ödül Töreni Selçuklu Kongre Merkezi’nde Yapıldı
Meram’da Yazın da Tatilinde Tadı Bir Başka!
Beyşehir Leylek Cenneti Gibi!
Mevlüt Kurt’un Asker Çetneviri Yapıldı
UKOME’den Otobüs, Kamyon ve Çekici Cinsi Araçlar İçin Hız Limiti Düzenlemesi
Karaaslan Piknik Bahçesi Artık Ücretsiz
KOP Bölgesinin Fideleri Meram’da Yetişecek
2020 Yılı Tarımsal Destekleme Başvuruları Başladı
Karatay Yaz Spor Okulları’nda Eğitimler Başladı
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |