Şeker Gibi Bayram Geçirmenin 7 Yolu
E-postalar, Facebook, Twitter ya da WhatsApp gibi pek çok seçenekle, sevenler birbirini kutluyor. Ancak ne yazık ki bu yoğunluk, siber suçlular tarafından bilgisayarlara zararlı yazılım bulaştırmak ve kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşmak için önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, kullanıcıları bu fırsatçılara karşı uyarırken, bayramı sorunsuz ve ‘şeker’ gibi geçirmenin 7 yolunu sıraladı.
“Tebrik ve mesaj trafiğinin yoğunlaştığı dönemlerde siber hırsızlar, zararlı yazılımlarını daha kolay bulaştırıyorlar“ bilgisini paylaşan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, “Nihai hedefleri, kullanıcıların para edebilecek kredi kartı bilgileri ya da banka şifrelerine ulaşmak” diye konuştu. Akkoyunlu, bunlara karşı güvende olmak için şu tavsiyelerde bulundu:
1. İmkansız tekliflere, gülüp geçin! Posta kutunuza ulaşan ya da sosyal ağlarda karşılacağınız bayrama özel sıradışı indirimler, bedava armağanlar veya çok özel tekliflere şüpheyle yaklaşın! Teklif çok cazipse, genellikle gerçek değildir.
2. Bayram tebrik kartlarına dikkat edin, sahte olabilirler.
E-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bayram tebrik kartları sanal dünyada çok rağbet görüyor. Saldırganlar da bunun farkında oldukları için birçok sahte kart ve bu kartların yönlendiği linkleri dolaşıma sokmaktan çekinmiyorlar. Gerçekte bu linkler, kullanıcıyı bulaşıcı sitelere götürüyor. Tanımadığınız, size hiçbirşey ifade etmeyen kişilerden gelen linkleri tıklamayın!
3. Bayramı ararken, yolunuzu kaybetmeyin!
Kara Şapkalı Arama Motoru Optimizasyonu (BlackHat SEO) teknikleri ile özel günlerde arama motoru zehirlenmeleri artıyor. Siber suçlular, arama motorlarında “Ramazan Bayramı” ya da “Şeker Bayramı” gibi kelime aramalarında bulaşıcı sitelerin üst sıralarda yer almasını sağlayabiliyor. Kullanıcı böylece virüslü sitelere ya da reklam içerikli sayfalara yönlendiriliyor. Yolun sonunda genellikle ödeme detaylarının girilmesinin istendiği bir ekrana ulaşılıyor. Bu durumda herhangi bir kişisel bilginizi ve özellikle de ödeme bilgilerinizi paylaşmayın!
4. Ortak Wi-Fi noktalarında, gerekmediği sürece parasal işlemler yapmayın!
Güvenliği kuşkulu kablosuz internet noktalarında ya da internet kafelerde gerekmedikçe bankacılık işlemleri ya da online alışveriş yapmayın. Özel bilgileriniz başkaları tarafından görüntülenebilir.
5. Her zaman güncel ve proaktif bir güvenlik yazılımı kullanın.
6. Telefonunuzun da bir bilgisayar olduğunu unutmayın!
Bilgisayarlara yönelik geleneksel saldırıların neredeyse tamamı artık akıllı telefonlara ve tabletlere da uygulanıyor. Mobil cihazlarınızı bir mobil güvenlik yazılımıyla güvenlik altında tutun. ESET Mobile Security, bu konuda bir örnek sağlıyor: http://www.eset.com/tr/home/products/mobile-security-android/
7. Bilgisayarınızı ve sosyal ağlarınızı virüslere karşı tarayın.
Fırsat buldukça bilgisayarınızı, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu olası virüs bulaşmalarına karşı online tarayın. Bu konuda ESET’in ücretsiz online tarama hizmetini kullanabilirsiniz. http://www.eset.com/tr/home/products/online-scanner/ adresinden bu tarayıcıya ulaşılabilir. Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda oluşabilecek tehditlere karşı ise ESET’in sosyal medya tarayısını kullanabilirsiniz. http://www.eset.com/tr/social-media-scanner/
Sosyal medya tarayıcısı, profilinizi bulaşıcı ve zararlı içerikten koruyarak duvarınızın, haber kaynaklarınızın ve özel mesajlarınızın temiz olmasını sağlar.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Seçim Gecesi Haber Sitelerinin Trafiği 5 Kata Kadar Artacak
Şirketlerin %83’ü Mobil Tehditlerden Dolayi Risk Altinda
Fotoğraf Makinesinden Silinen Fotoğraflar Nasıl Kurtarılır?
110 Bin TL Ödüllü Kuveyt Türk Hackathon Yarışması Başlıyor
BTK ve Google’ın Bilinçli İnternet Kullanımı Projesi 16-17 Mart’ta Konya’ya Geliyor
Siber Suçlular Çıtayı Yükseltiyor
Çocukları “Momo”Dan Korumak İçin Ne Yapmalı?
Akıllı Yüz Tanıma Çözümü Kalabalık Alanların Güvenliğine Yeni Bir Boyut Getiriyor
Robotlar da İnsana İhtiyaç Duyuyor
Tüm Ezberleri Bozan Teknoloji; Concordix
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |