Karda Meydana Gelebilecek Kazalara Dikkat!

Karda Meydana Gelebilecek Kazalara Dikkat!
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 18-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2015-01-09 - 12:06 - Bu haberi 827 kişi okudu.


Kar yağışının ardından zeminin buzlu ve kaygan olması yürümeyi zorlaştırarak sakatlıkların yaşanmasına neden olabiliyor.

 Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer karlı havalarda burkulma, incinme ve kırık vakalarının sıklıkla gözlemlendiğini belirterek, uygulanması gereken ilk yardım müdahalelerini aktarıyor.


Karlı dönemlerde buzlanmaya bağlı olarak yaşanan düşmelerde en fazla el bileği, kalça, omuz çevresi ve ayak bileği kırıklarının görüldüğünü belirten Dr. Barış Mutluer: "Düşerken refleks olarak yüzü korumak amacıyla el ve ayak bileği öne doğru hareket eder. Bu nedenle özellikle el ve ayak bileği kırıklarıyla karşılaşılır. Bunun yanı sıra yaşanan çarpma sonucu; kalça kırıkları, omuz çevresi kırık ve çıkıkları ve omurga kırıkları sık görülür. İlerleyen yaşlarda ise, basit düşmeler dahi kırıkla sonuçlanırken, yaşanan kırık sayıda da artar. Bu sebeple, özellikle ileri yaştakilere, kötü hava koşullarında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını öneriyoruz” dedi. 


Elleriniz cebinizde yürümeyin…


Kaygan ve buzlu yollarda yürürken ellerin cepte olması düşme riskini artırır. Bununla birlikte ellerin cepte olması düşmenin etkisini de artırır. Çünkü; düşme anında elleri kullanarak kişi kendisinin daha sert bir şekilde düşmesini engelleyebilir. Yürürken düşmeleri azaltmak için; tabanı kaygan olmayan altı lastik ve iri tırtıklı ayakkabılar giyilmeli, ayak bileği sakatlanmalarını önlemek için bileği kavrayan botlar tercih edilmelidir. Yürürken küçük ve dengeli adımlar atılmalı, adıma kuru havalarda olduğu gibi topuktan kuvvet alarak değil, tüm taban aynı anda basmalıdır. Ayrıca kol kola da yürünmemelidir çünkü bu şekilde yürüme, kişilerin birbirinin dengesini bozarak düşmelerine sebep olabilir. Bunların yanı sıra; mümkünse dik yokuşlar inilip çıkılmamalı, merdiven inip çıkarken tırabzanlar kullanılmalı, ağır eşyalar kucakta taşınmamalıdır.


Düşme sonucu kırık meydana geldiyse…


Düşme veya çarpma sonrasında hareket ettikçe artan ağrı, çarpan organda şekil bozukluğu, ödem ve/veya kanama nedeniyle şişlik ve morarma olması halinde kırıktan şüphelenilmesi gerekir. Eğer kırıktan şüpheleniliyorsa kırık olan bölge mümkün olduğunca hareketsiz tutulmaya çalışmalıdır. Sakatlanan kişiyi kıpırdatmak kırığın durumu ve yeri tam bilinemeyeceği için risk taşır. Bilmeden hareket ettirmek, iç kanamayı artırabileceği gibi hastanın acı çekmesine de sebep olur.


 Çıkıklarda bilinçsiz bir şekilde müdahale etmeye çalışmayın….


 Konusunda uzman bir doktor gelene kadar çıkık yerine oturulmaya çalışılmamalıdır. Çıkan kemiğin hareket etmemesi için destek yapılabilir. Ancak zorlanmamalıdır. Eğer herhangi bir acı hissedilirse hiçbir müdahalede bulunmadan ilk yardım ekiplerinin gelmesi hareketsiz bir şekilde beklenmelidir.


 


Burkulmada ilkyardım buz ile yapılmalı…


Eklem bağlarının kopması ya da kısmen zedelenmesi sonucunda burkulma meydana gelir. İlgili bölgede; şiddetli ağrı, hassasiyet, şişlik ve morluk görülür. Zorlanan eklem buz torbası ve benzer uygulamalarla soğutulmalıdır. Eklem hareket ettirilmeden mümkünse yukarıda tutularak taşınmalıdır.



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Torun Ve Dalkıran Ailelerinin Mutlu Günleri

Ömer ile Büşra Mutluluğa ‘Evet’ Dediler

Öztoklu Son Yolculuğuna Uğurlandı

Karyeyen ve Doğan Ailelerinin Mutlu Günü

Eski Oda Başkanı Zeybek Toprağa Verildi

Yalgın ve Erdoğan Ailelerinin Mutlu Günü

Cildinizde Baharı Hissettirecek 4 Önemli Tüyo

Şeyh-ül Etibba İbrahim Özkoyuncu’yu Kaybettik

En Çok Suriyeli Gelin Aldık

Gazeteci Ali Sait Öge’nin Acı Günü

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
83069
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA