Albaraka KOBİ’lerle Konya’da Buluştu
Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Konyalı KOBİ’lerin yerel ve küresel başarılarının kendilerini bölgeye yatırıma teşvik ettiğini belirtip, banka olarak Konya’da yeni şubeler açarak hizmet ağını genişleteceklerinin müjdesini verdi.
“Dünyanın en iyi katılım bankası olma vizyonu” ile hareket eden Albaraka, Türkiye ekonomisinin ‘can damarı’ olan KOBİ’lere desteğini her geçen gün arttırarak sürdürüyor. İlki Denizli’de yapılan ‘KOBİ’lerle Elele Yerelden Küresele’ toplantılarının ikincisini Konya’da düzenlendi. Albaraka’nın üst düzey yöneticileri ile beraber toplantıya davet edilen iş ve eğitim dünyasının önde gelen isimleri bilgi birikimi ve tecrübelerini KOBİ’lerle paylaştı.
“KOBİ’lerle Elele Yerelden Küresele” toplantısına Konya Valisi Muammer Erol, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Şahin, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atıf Bir, Doğanlar Yatırım Holding (Doğtaş Mobilya) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban ve çok sayıda KOBİ temsilcisi katıldı.
SADECE FİNANSMAN DESTEĞİ DEĞİL, DANIŞMANLIK DA VERMEYE HAZIRIZ
Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, toplantının açılış konuşmasında, Konya’nın Türkiye ekonomisinde oynadığı rolü vurgularken, rakamlarla Konya’nın ülkemiz için önemine değindi. Albaraka olarak ürün, hizmet tipi ve çalışma prensipleri uyarınca reel ekonomik faaliyetleri fonladıklarını aktaran Yahşi, yıllardır küçük ve orta ölçekli işletmelerle (KOBİ) çok yoğun bir ilişki içinde olduklarını hatırlattı.
Topladıkları fonları reel sektöre yönlendirdiklerini vurgulayan Yahşi, “Bu çerçevede, gelecek dönemde KOBİ’lerin sadece finansal ihtiyaçlarının değil, aynı zamanda idari ve finansal danışmanlık ihtiyaçlarının da artacağı kanaatindeyiz. Bu sebeple, 2015 yılında özellikle büyütülebilir ve geliştirilebilir KOBİ’lere danışmanlık ve tecrübe aktarmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Son olarak Yahşi, Konyalı KOBİ’lerin yerel ve küresel bazdaki başarılarının kendilerini bölgeye yatırıma teşvik ettiğini, bu potansiyele istinaden Albaraka olarak, Konya’da yeni şubeler açmayı planlıkları müjdesini verdi.
Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Şahin de, Konya’nın tam bir yatırım döneminde bulunduğunu vurgulayıp, “Buraya artık sadece kendi sanayicimiz yatırım yapmıyor. Uluslararası yatırımcılar da geliyor. Yeni sanayi bölgemizde hızla fabrika inşaatları yükseliyor” dedi.
MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Dr. Lütfi Şimşek de Konya’nın Türkiye’de 2023 hedeflerini belirleyerek, bu konudaki ciddiyetini ortaya koymuş bir şehir olduğunu söyledi. Şimşek, “Biz Cumhuriyetimizin 100. yılında ihracatımızı 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Şu anda 1,4 milyar dolar seviyelerindeyiz. Son 10 yıldır yaptığımız ihracat artışı bu hedefin ulaşılabilir olduğunu ortaya koyuyor” sözlerine yer verdi.
Açılış konuşmalarından sonra panele geçilen toplantının moderatörlüğünü Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atıf Bir yaptı.
Panelde sunumda bulunan Albaraka Genel Müdür Yardımcısı Bülent Taban, katılım bankacılığının ana ürünleri olan Kurumsal Finansman Desteği ve Leasing paketleriyle KOBİ’lerin ihtiyacı olan makine, teçhizat, hammadde, ara madde alımlarını finanse ettiklerini söyledi. Bu kapsamda ürettikleri KOBİ Hizmet Paketleriyle, KOBİ’lere bankacılık hizmetlerinde daha kaliteli ve yapılarına göre daha ekonomik hizmetler sunmaya başladıklarını ifade eden Taban, “Diğer sektörel ve finansal destek paketlerimiz olan Diş Hekimi Destek Paketi, Kırtasiye Paketi, Dış Ticaret Paketi, DBS Paketi, POS’unuza Kredi Paketi ile KOBİ’lere destek oluyoruz” dedi.
Albaraka, kendisine tanınan lisans aracılığıyla başka bir finansman şirketine gerek kalmaksızın leasing (finansal kiralama) işlemlerine çözümler önerdiğini hatırlatan Taban, “2015 yılı başında KOBİ’lere özel portal açarak yeni bir kanal üzerinden KOBİ’lere fayda sağlamaya devam edeceğiz. Bu portal ile KOBİ’ler için yeni bir bilgi kaynağı ve pazaryeri oluşturacağız” sözlerine yer verdi.
Doğanlar Yatırım Holding (Doğtaş Mobilya) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Doğtaş Mobilya’nın büyüme tarihiyle ilgili kesitler sunarken, “Altı çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Babam kahvecilik yapıyordu. Sonra mobilyacı oldu. 1987 yılı sonunda devlet memurluğundan istifa ettim. Ben de kardeşlerimle birlikte kanepeden çekyata geçildiği bir dönemde işi büyüttüm. Hiç paramız yokken işi kurduk. Şimdi 300 mağazamız var. Önemli tasarımcılarla çalışıyoruz. İhracatta sektörümüzün ikinci firması olduk. Siz KOBİ’ler de bunu başarabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, “Orta Vadeli Plan (2015-2017) ve KOBİ’lere Etkileri” adlı sunumunda, Konya sanayicilerine ve reel sektör temsilcilerine üç önemli tavsiyede bulundu. Alkin, “Birincisi: akşamları hava karardıktan sonra televizyon izlemeyeceksiniz. İçinizi tartışma programları ile karartıp yatırım kararlarınızdan vazgeçmeyeceksiniz. İkincisi: yine hava karardıktan sonra yemek yemeyeceksiniz. Üçüncüsü ve en önemlisi ise: nüfusu takip edeceksiniz. Hangi coğrafya gelişiyor, orada nelere ihtiyaç var? Bu coğrafyalara ulaşmak nasıl mümkün olur? Bunların takip edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“KENDİ AKLINI SEVEREK” PARA KAZANILIR AMA ASLA KÜRESEL MARKA OLUNMAZ
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atıf Bir, sunumunda, internet çağında artık şirketlerin nerede olduğunun çok önemi kalmadığını söyledi. San Diago’daki (ABD) bir şirket ile Konya’daki bir şirket arasındaki araçlara, müşterilere ulaşım açısından artık fark bulunmadığını aktaran Bir, “Bu nedenle oyun sahasını artık yerel kabul etmemek ve daha geniş bir pencereden bakmak gerekiyor. Öncelikle oyunu doğru sahada kabul etmek lazım. Artık oyunu kendi yerel sahasında kabul eden yenilmeye mahkûm!” dedi.
KOBİ’lerin pazarlama stratejilerinde düştüğü hataların başında insan kaynakları ve yönetim hatalarının geldiğini dile getiren Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Bir, Konyalı şirketlere “Eğer küresel ‘marka’ olmak istiyorsanız, sadece ihracat departmanından öte bir “yabancı dil’’ kabulünüzün mutlaka olması gerekir. Bu da insan sermayesine yatırım yapmayı gerektirir. KOBİ’lerde patron, küresel marka olmak istiyorsa, egolarından kurtulmalı, uzmanlığa önem vererek, çalışanları takım oyununa yönlendirmelidir. Sadece “kendi aklını severek” para kazanılır, ama, asla küresel marka olacak kadar büyümek mümkün olmaz. Öncelikle KOBİ iyi yönetilmeli, çünkü artık pazarlama sadece pazarlama birimlerinin işi değil, tüm işletmenin dikkate alması gereken bir zihniyettir” şeklinde konuştu.
Albaraka, yoğun ilgi ve katılımla gerçekleşen “KOBİ’lerle Elele Yerelden Küresele” toplantılarını Gaziantep, Adana ve Kayseri’de düzenlemeye devam edecek.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Türkiye’deki Yabancı Sermayeli Şirket Sayısı Her Geçen Gün Artıyor
Ocak 2018 Tüketici Fiyat Endeksi Açıklandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Reel Ekonomi Dedikodulara Değil Gerçeklere Ve Fırsatlara İtibar Ediyor”
Türkiye Dijital Para İçin İlk Adımı Attı
NEÜ’den Konya’nın Elektriğine Önemli Katkı
15 Temmuz’un Birinci Yılında Ekonomik İstikrar Sürüyor
O Bankalardan Kredi Alan Herkese Tazminat Ödenecek
Anadolu’nun En Büyük 500’üne Ödül
KTO Başkanı Selçuk Öztürk Ekonomi Verilerini Açıkladı
Türk Büyükelçilere Göre Türkiye Dış Ülkelerin Yatırım Radarına Girdi
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |