Tatilinizi Zehretmeyin…

Tatilinizi Zehretmeyin…
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 17-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2014-07-03 - 11:20 - Bu haberi 1070 kişi okudu.


Deniz, güneş ve sıcak kumların cazibesine fazla kapılıp tatilinize gölge düşürmeyin. Alacağınız basit tedbirlerle olası hastalıklardan hem çocuklarınızı hem de kendinizi koruyun.

TOBB ETÜ Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Meltem Güneş Aslan, yaz aylarının gelişiyle birlikte sahil bölgelerini doldurmaya başlayan çocuklu aileler ile  yetişkinlere sağlıklı ve güvenli tatilin reçetesini verdi.


 GÖLGEDE YANABİLİRSİNİZ…


Zararlı güneş ışınlarının erken dönemde cilt yanığına, uzun dönemde ise erken cilt yaşlanması, cilt kanseri ve katarakt gelişimine yol açabileceğini belirten Dr. Aslan, güneşin zararlı etkilerinden korunmanın yollarını anlattı.


 - Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının. Mümkün olduğunca gölgede durmaya çalışın. Gölgede bulunsanız dahi kumlardan ve denizden yansıyan ışınlar nedeniyle güneş yanığının oluşabileceğini unutmayın.


- Bol kesimli, ince dokumalı, uzun kollu tişört ve pantolon giyin. Ensenizi de kapatacak genişlikte kenarları olan şapkalar kullanın. Ultraviyole ışınlarının % 99-100’ünü engelleyebilen gözlükler takın.


- UV A ve UV B ışınlarına karşı etkili geniş spektrumlu güneş kremi kullanın. En az 30 güneş koruma faktörü içeren ürünleri tercih edin. Açık tenli olanlar daha yüksek koruma faktörlü ürünleri tercih edebilirler. Güneş kremini güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürün ve her 2-3 saatte bir tekrarlayın. Kreminizi terleme, yüzme, yıkanma ve kurulanma sonrasında yenileyin. Güneş kremleri zaman içinde bozulabilirler, sıcakta saklanmaları bu süreci hızlandırabilir. Kreminizi belirtilen son kullanma tarihinden sonra kullanmayın. Son kullanma tarihi belirtilmeyen ürünlerde, kullanım süresi olarak 3 yılı aşmayın.


- 6 aydan küçük çocuklarda güneş kremlerinin güvenilirliği test edilmemiştir. Bu nedenle 6 aydan küçük bebekler mümkün olduğunca güneşe çıkarılmamalı, üzerlerine güneşten koruyucu giysiler giydirilmelidir. Güneş kremleri ancak az miktarda ve küçük vücut alanlarına (el sırtı ve yanaklar gibi) uygulanabilir.


 GÜNEŞ YANIKLARINDA NE YAPMALI?


Güneş yanığı, uzun süre korunmasız olarak güneşe maruz kalma sonucu ciltte kızarıklık ve ağrı oluşması ile karakterize durumdur. Güneşe maruz kaldıktan 3-5 saat sonra gelişir, 12-24 saat içinde şiddetlenir ve 72 saatte geriler. Güneş yanığı geliştiğinde yakınmalar gerileyene kadar güneşe çıkılmamalıdır. Hafif yanıklarda, yanık bölgesini rahatlatmak için bu bölgeye  soğuk kompres, nemlendiricili ya da aloe veralı losyon uygulanabilir. Ağrıyı dindirmek için parasetamol ya da ibuprofen şuruplar kullanılabilir. Cillte su toplaması gibi ağır yanık bulguları olduğunda ise doktora başvurmanız yararlı olacaktır.


 KOLLUK CAN YELEĞİ DEĞİLDİR


Yüzme esnasında meydana gelebilecek tehlikelere de dikkat çeken Dr. Aslan, ebeveynlere şu önerilerde bulundu;


- Çocuğunuzun denizde yalnız yüzmesine izin vermeyin.


- Cankurtaran bulunan kumsalları tercih edin.


- Küçük çocuklar, kol boyundan daha derin yerlerde yüzmemeli ve sizin yakın gözetiminizde bulunmalıdırlar.


- Çocuğunuz yalnız sizin gözetiminizde, derinliğini ve dipte yaralanmaya sebep olabilecek madde bulunup bulunmadığını kontrol ettiğiniz suda dalmalıdır.


- Çocuğunuzun akarsu ve su kanalı gibi hızlı su akışının olduğu alanlarda yüzmesine izin vermeyin.


- 1-4 yaş arası çocuklar gelişimsel düzeylerine göre yüzme dersi alabilirler, ancak herhangi bir yaştaki çocuğun yüzmeyi öğrenmesi boğulmayı önleyici bir araç olarak görülmemelidir.


- Kolluk, simit gibi gereçler can yeleği değildir, sizde yanlış bir güvenlik hissi oluşturabilirler. Bu araçlar kullanılırken de dikkatli olunmalıdır. 



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam

Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı

M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”

Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor

Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"

Kul Remzi Kitabını İmzaladı

Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı

Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin

TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi

Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
41153
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA