Gençlerin Yüzde 75’i Mobil Tehditlere Karşı Savunmasız

Gençlerin Yüzde 75’i Mobil Tehditlere Karşı Savunmasız
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 12-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2014-06-10 - 10:22 - Bu haberi 960 kişi okudu.


Dünyanın lider online güvenlik çözümleri üreticisi Trend Micro, kampus etkinlikleriyle Türkiye genelinde sekiz üniversiteyi ziyaret etti.

Öğrencilerle yapılan anket sonucunda gençlerin bilgisayarlarında veri güvenliğine dikkat ettiği, ancak büyük çoğunluğunun mobil tehditlere karşı önlem almadığı ortaya çıktı.


 Veri güvenliği alanında dünya lideri Trend Micro’nun Türkiye ofisi, ülke genelinde sekiz üniversitede düzenlediği kampus etkinlikleriyle Nisan ve Mayıs ayları içerisinde üniversite öğrencileriyle buluştu. Etkinliklerde, Trend Micro uzmanlarının sunumlarıyla güvenlik dünyasının trendleri, gelişen güvenlik tehditleri, bireysel ve kurumsal anlamda saldırılara karşı alınması gereken tedbirler ve Türkiye’deki internet ve veri güvenliği ile ilgili gelişmeler aktarıldı.


 Türkiye çapında faaliyet gösteren birçok büyük şirketin bilgi teknolojileri yöneticilerinin de konuk konuşmacı olarak katıldığı etkinliklerde, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite öğrencileri sektör profesyonelleriyle tanışma imkanı buldular. McDonalds, Eximbank, İnfonet, İş Yatırım, 4S Bilgi Teknolojileri, Biznet Bilişim Sistemleri gibi birçok önemli şirketten konuk konuşmacı olarak katılan üst düzey yöneticiler, kişisel başarı hikayelerinin yanı sıra bilgi Teknolojileri  alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulundular.


 Üniversiteli gençlerin yüzde 75’i mobil tehditlere karşı savunmasız


 Abant İzzet Baysal, Akdeniz, Atatürk, Erzurum Teknik, Hacettepe, Harran, İzmir 9 Eylül ve Karadeniz Teknik Üniversitelerinde gerçekleştirilen etkinliklerde aynı zamanda üniversite öğrencilerine yönelik bir anket çalışması da gerçekleştirildi. Veri güvenliği ile ilgili soruların yer aldığı ankete 17–24 yaş aralığındaki toplam 400 öğrenci katıldı.


 Ankette öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:


 



  • Gençlerin yüzde 91’inin kişisel bilgisayarı var. Bu gençlerin yüzde 76’sı veri güvenliği programı kullanıyor. Sonuçlar gençlerin bu konuda büyük oranda dikkatli olduğunu gösteriyor.


 



  • Öğrencilerin yüzde 74’ünün bilgisayarına ya da mobil cihazına zararlı bir yazılım bulaşmış durumda.


 



  • Öğrencilere zararlı yazılımların hangi yolla bilgisayarlarına bulaştığı sorulduğunda en fazla cevabın yüzde 29’luk oranla alınan e-postalardan olduğu ortaya çıktı. Bu durumda siber suçluların son yıllarda çok yoğun kullandığı ilgi çekici bir konu üzerinden ya da tanıdık birisinden gelmiş gibi e-posta göndererek kişilerin bilgilerini kendi istekleriyle açığa çıkartmasını hedefledikleri sosyal mühendislik yöntemlerinin de büyük payı var.


 



  • Zararlı yazılımların en çok bulaştığı bir diğer platform ise internetteki çeşitli oyun siteleri. Üniversitelilerin yüzde 27’lik bir kısmı bu siteler üzerinden zararlı yazılımların bulaştığı cevabını verdi.


 



  • Ankete katılan öğrencilerin cevapları da son dönemde özellikle Android platformundaki sahte ve denetimsiz uygulamaların yarattığı güvenlik sorunlarıyla paralellik gösteriyor. Öğrencilerin yüzde 25’lik kısmı uygulama mağazalarından indirilen programlar aracılığıyla mobil cihazlarına zararlı yazılımların bulaştığını belirtiyor.


 


Mobil güvenlikte gençler sınıfta kaldı


 



  • Son dönemde gittikçe artan mobil cihazlara yönelik zararlı yazılımlar konusunda ise gençlerin arasında güvenlik tedbirlerinin yeterince yaygın olmadığı belirlendi. Ankete göre gençlerin yüzde 25’lik bir kısmı mobil güvenlik yazılımı kullanırken yüzde 75’lik bir kısmı bu konuda herhangi bir önlem almamış durumda.


 



  • Gençlerin güvenlik yazılımı tercih ederken dikkat ettiği değişkenlere bakıldığında ilk sırada yüzde 37 oranla fiyatı geliyor. Gençlerin kararını belirleyen ikinci faktör ise yüzde 31’lik oranla güvenlik yazılımının markası. Koruma performansı ve teknik destek gibi özellikler ise satın alma tercihinde daha geride kalan değişkenler olarak göze çarpıyor.


 



  • Gençlerin güvenlik yazılımlarını aldıkları kanallar sorulduğunda yüzde 56’lık bir kesim mağazalar üzerinden, yüzde 44’lük kesim ise çevrimiçi olarak güvenlik yazılımı edindiklerini ifade ediyor.


  “Young Trendy Club” gençlere tanıtıldı


 Etkinliklerde ayrıca Trend Micro Türkiye bünyesinde kurulan “Young Trendy Club” öğrencilere tanıtıldı. Öğrenciler, Trend Micro’nun düzenleyeceği yarışmalara katılma imkanı, Trend Micro ve iş ortaklarında staj olanağı ve Trend Micro yöneticileriyle toplantılara katılma gibi fırsatları elde edebilecekleri Young Trendy Club’a büyük ilgi gösterdi. Ayrıca Young Trendy Club üyesi olan öğrencilerin her biri bireysel bir Trend Micro ürününe ücretsiz sahip olma fırsatını yakaladılar. Trend Micro Akdeniz Bölgesi Pazarlama Müdürü Pınar Uylum Terzioğlu, proje ile gençlerle bir araya gelerek hem onları bilgilendirmeyi, hem de onların BT güvenliği alanındaki görüşlerini alabilecekleri bir platform oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.


 Terzioğlu, “ Türkiye’nin geleceği olan gençlerimizin bilgi çağının en önemli konularından birisi olan veri güvenliğine bu kadar ilgili olması bizi gerçekten çok mutlu etti. Trend Micro olarak gençlerimizin veri güvenliği bilinciyle yetişmesini bir sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Bundan dolayı Young Trendy Club adıyla Trend Micro Türkiye çatısı altında bir gençlik kulübü oluşturduk. Üniversitelerde bir araya geldiğimiz gençlerimiz Trend Micro ve veri güvenliği dünyasına adım atmak için Young Trendy Club’a büyük ilgi gösteriyor. Bu sayede sektör profesyonelleriyle bir araya gelme şansının yanında Trend Micro çözümlerine sahip olmak için özel fırsatlar da elde ediyorlar. Amacımız Young Trendy Club ve üniversite turlarımızın kapsamını daha da genişletmek. Anadolu’daki diğer birçok ünversitelerden ve öğrenci kulüplerinden sürekli davetler alıyoruz. Bu çerçevede 2014 yılı içerisinde üniversite etkinliklerimizin ikinci ayağını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.



Kaynak: Meltem Demiryonar Google

BENZER KONULAR


Seçim Gecesi Haber Sitelerinin Trafiği 5 Kata Kadar Artacak

Şirketlerin %83’ü Mobil Tehditlerden Dolayi Risk Altinda

Fotoğraf Makinesinden Silinen Fotoğraflar Nasıl Kurtarılır?

110 Bin TL Ödüllü Kuveyt Türk Hackathon Yarışması Başlıyor

BTK ve Google’ın Bilinçli İnternet Kullanımı Projesi 16-17 Mart’ta Konya’ya Geliyor

Siber Suçlular Çıtayı Yükseltiyor

Çocukları “Momo”Dan Korumak İçin Ne Yapmalı?

Akıllı Yüz Tanıma Çözümü Kalabalık Alanların Güvenliğine Yeni Bir Boyut Getiriyor

Robotlar da İnsana İhtiyaç Duyuyor

Tüm Ezberleri Bozan Teknoloji; Concordix

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
29619
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA