Karne Sevincine Virüs Bulaşmasın!

Karne Sevincine Virüs Bulaşmasın!
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 12-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2014-01-22 - 10:41 - Bu haberi 940 kişi okudu.


Global antivirüs yazılım kuruluşu ESET; tüm anne, baba ve öğrencileri huzurlu bir yarı yıl tatili için bilgisayarlarda güvenliği elden bırakmama konusunda uyarıyor. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, dikkat edilmesi gereken konuları 6 baş

Okullar yarı yıl tatiline giriyor. Karne almaya hazırlanan pek çok öğrenci, tatilinin önemli bölümünü bilgisayar başında geçirecek. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, huzurlu bir tatil için tüm anne-babaları ve öğrencileri, dijital dünyada seyahat ederken dikkatli olmaya çağırdı ve alınması gereken önlemleri sıraladı.


 1. Dışında kalmayın, parçası olun!


Çocuğunuzu dijital dünyada sahipsiz bırakmayın. Hangi sosyal medya sitelerini kullandığını bilinmelisiniz. Ebeveyn olarak bu sitelerde çocuğunuzun arkadaşı ve takipçisi olarak kendinizi ekleyin. Bu sayede bu tür sitelerde çocuklarınızın kiminle arkadaş olduğunu, neler paylaştığını yakından takip edebiliyor olacaksınız.


 2. Çocuklarınızı internette gizliliğin önemi hakkında bilgilendirin!


Pek çok çocuk, Facebook gibi sosyal medya mecralarını ebeveynlerinden daha iyi bilir. Ancak neyi paylaşmaması gerektiğini bilmiyor olabilirler. Bu nedenle çocuklarınızı; telefon numarası, ev adresi ya da parolalar gibi özel ve kişisel bilgileri paylaşmaması gerektiği konusunda uyarın. Çocuklar ayrıca ebeveynlerinin evde olup olmadığı gibi kötüye kullanılabilecek bilgileri paylaşmamaları gerektiğini bilmeliler.


 3. Resim yüklerken iki kere düşünün!


İnternette paylaşılan hiçbir bilgi kaybolmaz. Bir fotoğrafı sildiğinizde hatta tüm hesabınızı kapattığınızda tüm verinizin otomatik olarak silindiğini zannetmeyin. Resimler veya kişisel bilgiler çoktan başka birinin bilgisayarına kaydedilmiş olabilir. Çocuklar ve ebeveynleri, hangi resim ve bilgilerin internete koyulacağını iki defa düşünmelidirler.


 4. “Bedava“ vaatlerine aldanmayın!


Siber suçlular, hem arama motorlarında hem de Facebook gibi sosyal medya kanallarında, kullanıcıların ilgisini nasıl çekebileceklerini oldukça iyi biliyor. Bu nedenle zararlı aktivitelerini yaymak için  “Gördüğünüz en komik video” veya “... filminin hiçbir yerde olmayan görüntüleri”, “tamamen bedava“ gibi ilgi çekici linkler kullanırlar. Bu linkler Facebook’ta duvar yazısı olarak bir arkadaşınızdan geliyormuş gibi de görünür ve sizi buna tıklamaya teşvik eder. Bu tür linklerden korunmak için her gördüğünüz linke doğrudan tıklamak yerine öncelikle bu linkin gerçekten ilgili kişiden geldiğine emin olun. Bu türden çok çekici genel başlıklar içeren linklere şüpheyle yaklaşmak iyidir. Bu konuda çocuklarınızı uyarın.


5. Sistem yamaları ve güncel antivirüs yazılımıyla bilgisayarınızı koruyun!


Eğer sisteminizi güncel tutmuyorsanız, pek çok tehlikeye de açık bir hedef olduğunuzu bilmelisiniz. Windows, Adobe Reader, Flash, iTunes ve benzeri  uygulamaların güncellemelerini yakından takip etmeli ve bunları güncel tutmalısınız. Bu işlem online güvenliğiniz için temel teşkil eder. Ayrıca güncel bir antivirüs yazılımı da her gün üretilen 200 bin yeni virüse karşı sisteminizi koruyacaktır.


6. Yazılım yüklemelerine “hayır” deyin!


Girdiğiniz herhangi bir web sitesi sizden bir yazılım yüklemenizi istiyorsa; örneğin özel bir codec ya da özel bir download programı gibi, cevabınız “hayır” olsun. Virüs, truva atı, solucan gibi pek çok zararlı yazılım bu şekilde yayılmaktadır. Güncel antivirüs yazılımınız dosyanın güvenilirliği konusunda size önemli derecede yardım edecektir. Eğer gerçekten bir yazılıma ihtiyacınız varsa, Google’da arama yaparak ya da güvendiğiniz birilerine danışarak, güvenilir kaynaklardan yazılımları yükleyebilirsiniz. Bunların dışında sisteminize bilmediğiniz yazılımları yüklemeyin.



Kaynak: Serhat Özkütükçü Google

BENZER KONULAR


Seçim Gecesi Haber Sitelerinin Trafiği 5 Kata Kadar Artacak

Şirketlerin %83’ü Mobil Tehditlerden Dolayi Risk Altinda

Fotoğraf Makinesinden Silinen Fotoğraflar Nasıl Kurtarılır?

110 Bin TL Ödüllü Kuveyt Türk Hackathon Yarışması Başlıyor

BTK ve Google’ın Bilinçli İnternet Kullanımı Projesi 16-17 Mart’ta Konya’ya Geliyor

Siber Suçlular Çıtayı Yükseltiyor

Çocukları “Momo”Dan Korumak İçin Ne Yapmalı?

Akıllı Yüz Tanıma Çözümü Kalabalık Alanların Güvenliğine Yeni Bir Boyut Getiriyor

Robotlar da İnsana İhtiyaç Duyuyor

Tüm Ezberleri Bozan Teknoloji; Concordix

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
60573
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA