Buzda Düşmeden Yürümenin Püf Noktaları
Buzda kayıp düşmeye bağlı olarak kırık çıkıklar ya da basit yaralanmaların yanı sıra ölümcül olabilen ağır kafa travmalarının da meydana gelebileceğini belirten MEDICANA Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet PORTAKAL düşmemek için; dikkatli ve küçük adımlar atarak, destek alarak, yola bakarak yürünmesi, kıyafet ve ayakkabı seçimine özen gösterilmesi uyarısında bulundu.
Mehmet PORTAKAL, buz tutmuş yollarda düşmemek için, yürürken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:
- Yürürken dikkatinizi bir an bile kaybetmeyin. Çünkü düşme riskini veya olasılığını göz ardı ettiğiniz anda düşersiniz. Bu nedenle adımlarınızın her birini önceden tasarlayarak ve bastığınız yeri risk açısından analiz ederek atın.
- Hızlı yürümek ilave bir risk getirir. Yavaş ve küçük adımlar ile yürüyün. Attığınız adımlar asla kendi omuz genişliğinizden daha büyük olmamalı.
- Dengenizi koruyabilmek için, ellerinizi asla cebinize sokmayın. Ellerin cepte olmaması, düşme anında avuç ortalarını yere koyarak, vücudun herhangi bir bölgesinin yere daha sert bir şekilde çarpmasına da engel olur. Kollarınızı kullanamadığınız korunmasız bir düşmede, kafa dâhil yere çarpan tüm uzuvlarınızda ezikten kırığa karar değişken derecelerde yaralanmalar meydana gelebilir.
- Yokuş ve merdivenlere dikkat edin. Mümkünse dik yokuşları inip çıkmayın. Merdiven inerken veya çıkarken yandaki korkuluklardan mutlaka destek alın.
- Yürürken iki elinizin de dolu olmamasına dikkat edin. Çocuğunuzu ya da ağır eşyalarınızı kucakta taşımayın. Poşet ya da çantalarınızı iki elinizle taşımayın. Bir eliniz mutlaka boşta kalsın.
- Evden çıkmadan önce dışarıdaki hava şartlarına uygun kıyafetler tercih edin. Dar kıyafetlerin, hareket kabiliyetinizi azaltacağını unutmayın.
- Klasik ya da topuklu ayakkabılar düşme riskinizi arttıracaktır. Tabanı kaygan olmayan altı lastik ya da kauçuk ve tırtıklı ayakkabılar, ayak bileğinizi kavrayan botlar giyin. Ayakkabıların üzerine eski çorap giymek de buzda kaymayı engeller.
Düşme durumunda hemen yerden kalkılmaması gerektiğine de dikkati çeken Mehmet PORTAKAL, “Yaralanmışsanız, ne tür bir yaralanmanın meydana geldiğini anlamaya çalışın. Aksi takdirde ilave yaralanmalara neden olabilirsiniz. Düşme sonrası yaralanmaları asla küçümsemeyin ve ciddi anlamda olmasa dahi ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğunun bir kırığın işareti olabileceğini unutmayın. Bu tür bir belirti varlığında bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin." dedi.
PORTAKAL, karlı ve buzlu zeminde kaymaya bağlı sakatlanmaların yaşlılar için daha riskli olduğunu ve tedavilerinin de daha zor olduğunu belirterek, yaşlılarda kemik erimesinden dolayı basit bir düşmede bile ciddi, ameliyat gerektiren ve tedavisi uzun süren kemik kırıkları görülebileceğine, bu nedenle yaşlıların çok zorda kalmadıkça karlı havalarda dışarıya çıkmamaları, çıkacaklarsa da yanlarına uç kısımları lastik olan bir baston ya da kendilerine eşlik edecek birini almaları gerektiğine dikkat çekti.
Düşmelerin önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet PORTAKAL, düşme sonrasında geçmeyen inatçı bel ve bacak ağrıları ya da uyuşmalarda, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Nesrin Çakır
BENZER KONULAR
Torun Ve Dalkıran Ailelerinin Mutlu Günleri
Ömer ile Büşra Mutluluğa ‘Evet’ Dediler
Öztoklu Son Yolculuğuna Uğurlandı
Karyeyen ve Doğan Ailelerinin Mutlu Günü
Eski Oda Başkanı Zeybek Toprağa Verildi
Yalgın ve Erdoğan Ailelerinin Mutlu Günü
Cildinizde Baharı Hissettirecek 4 Önemli Tüyo
Şeyh-ül Etibba İbrahim Özkoyuncu’yu Kaybettik
En Çok Suriyeli Gelin Aldık
Gazeteci Ali Sait Öge’nin Acı Günü
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |