Azerbaycan ilk milli uydusuna kavuşuyor

Azerbaycan ilk milli uydusuna kavuşuyor
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 6-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2013-02-07 - 13:29 - Bu haberi 1289 kişi okudu.


Azerbaycan’ın ilk milli uydusu Azersat-1, uzaya gönderilecek.

Amerikan Orbital Sciences Corporation tarafından yapımı gerçekleştirilen uydu" Arianespace tarafından Fransız Guyanası’ndaki Kourou uzay üssünden yörüngeye taşınacak.

Azerbaycan’ın ilk uydusunun" Asya ve Afrika’daki geniş cografi alanlara TV" internet ve radyo yayım hizmeti sunması bekleniyor.

Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklama yapan Arianespace Başkan Yardımcıs Florent d’Heilly" uydunun 2 ay içerisinde faaliyete geçmesini beklediklerini söyledi.

Azersat uydusu ile ilgili görüşmelerin 4 yıl önce başladığını hatırlatan Heilly" anlaşmanın 2"5 yıl önce Azerbaycan devlet şirketi Azercosmos'la gerçekleştirildiğini ifade etti.

2 ay önce Azersat-1'in yapımının Amerikan firması tarafından tamamlandığını söyleyen Heilly" 40 gün önce teslim alınan uydunun uzaya fırlatılacağı Fransız Guyanası’ndaki Kourou uzay üssüne taşındığını aktardı.

Azersat-1 uydusunun uzaya gönderilmesi için gerekli çalışmaların tamamlandığını belirten başkan yardımcısı" Azeri uydusunun bu gece İspanyol Amazonas-3 uydusuyla birlikte fırlatılacağını açıkladı.

Uydunun yörüngeye yerleşme işleminin yarım saat süreceğini belirten Heilly" fırlatmanın Avrupa’nın geliştirdiği en gelişmiş roket olan Ariane-5 ile gerçekleştirileceğini söyledi.

Florent d’Heilly" uydunun yörüngeye yerleştirilmesinden sonra test sürecinin başlayacağını" Azarsat-1’in 2 ay içerisinde tam kapasiteyle kullanılmasını beklediklerini ifade etti.

"HİÇ BAŞARISIZ OLMADIK"

Süreçle ilgili de bilgi veren Florent d’Heilly" 2 yıldır süren zorlu çalışmaların uydunun güvenli bir şekilde yörüngeye yerleştirilmesi için itinalı bir şekilde sürdürüldüğünü aktardı.

Her şeye rağmen uydunun uzaya gönderilme sürecinin riskli olduğuna vurgu yapan Heilly" roket fırlatıldıktan sonra meydana gelebilecek hatanın geri dönüşünün olmayacağının altını çizdi. Heilly" Arianespace’in son 10 yıl içerisinde 96 uyduyu uzaya taşıdığını da hatırlatarak" şu ana kadar tüm fırlatmaların başarılı bir şekilde sonuçlandığına vurgu yaptı.

Azerbaycan’ın ilk milli uydusunun uzaya gönderilmesi için Arianespace’i tercih etmesinin de gurur verici bir şey olduğunu belirten başkan yardımcısı" Avrupa’nın girişimleriyle 1980 yılında kurulan şirketin yörüngede bulunan uyduların yarısından çoğunun uzaya taşınmasını gerçekleştirdiğini dile getirdi.

GÖKTÜRK İLE İLGİLİ GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR

Türksat-1 uydusunun da Arianespace tarafından uzaya taşındığını hatırlatan Florent d’Heilly" her iki uydunun da benzer özellikler taşıdığını söyledi.

Türkiye’nin son dönemde Göktürk gözlem uydusuyla gerçekleştirdiği atılımlardan övgüyle söz eden Heilly" Türkiye’nin yapımını İtalya ile ortak gerçekleştirdiği Göktürk-1 uydusunun uzaya fırlatılması için Türk makamlarıyla görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.

Azerbaycan’ın ilk milli uydusunun toplam maliyetinin 230 milyon dolar olması bekleniyor. Uydunun yörüngeye oturtulması icin Arianespace ile varılan anlaşma tutarının ise 93 milyon dolar civarında olduğu belirtildi.

Fırlatmanın başarılı olması halinde Azerbaycan bu gece kendi uydusuna sahip 11. ülke olacak.

Google

BENZER KONULAR


Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Marc Innes-Brown: "Türkiye Mülteciler Konusunda Çok Eli Açık Davrandı" dedi

Çin Yeni Yılı Ve Bahar Bayramı Başladı

Tarihten Bugüne Adım Adım Kudüs

Osmanlı Amerika’yı Selden İrlanda’yı Kıtlıktan Kurtardı

Konya ve Japon İtfaiyeleri Arasında İşbirliği Devam Ediyor

Yrd. Doç. Dr. Filiz Katman: “ABD’nin Kudüs Kararı Orta Doğu Siyasetinde Yeni Bir Dönem Açacak”

Rusya, Suriye, İran ve Türkiye

Filistin’in Umudu; Türkiye

Kızılay, İdlib’te Tüm İnsani Yardım Önlemlerini Aldı

Filistinli Esirlerin ‘Takas’ Umudu

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
68590
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA