Karatay’daki Boncuklu Höyüğü Natıonal Geographıc Türkiye’nin Ağustos Sayısına Kapak Oldu

Karatay’daki Boncuklu Höyüğü Natıonal Geographıc Türkiye’nin Ağustos Sayısına Kapak Oldu
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 17-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2019-08-30 - 10:38 - Bu haberi 753 kişi okudu.


Karatay sınırları içerisinde yer alan Boncuklu Höyüğü, 10 bin 300 yıllık geçmişi ve kazı alanında elde edilen bulgularla arkeoloji dünyasını heyecanlandırdı tüm dikkatleri üzerine çekti.

Dünyaca ünlü National Geographic Türkiye Dergisi de Boncuklu Höyüğü’nü Ağustos sayısının kapağına taşıdı. “Anadolu’nun Neolitik Dönem Çiftçileri” başlığıyla verilen yazıda “Boncuklu Höyük, tarımın Avrupa’ya Anadolu’dan taşındığını kanıtladı: Konya’dan İngiltere’ye tarımın ilk çıktığı her yerde Anadolu çiftçisinin genetik izi var” ifadelerine yer verildi.


Karatay’da yer alan ve dünyanın en eski yerleşim yerleri arasındaki Çatalhöyük’e 9 kilometre yakınındaki Boncuklu Höyük, dünyaca ünlü National Geographic Türkiye Dergisi’nin Ağustos sayısına kapak oldu.


10 bin 300 yıllık geçmişi ile Çatalhöyük’ten bin yıl daha eski olan Boncuklu Höyüğü kazılarından elde edilen bulguların Avrupa’nın ilk çiftçilerinin Konya’dan gitmiş olabileceği bilgisine yer verildi.


Necmi Karul’un imzasını taşıyan ve “Anadolu’nun Neolitik Dönem Çiftçileri” başlığıyla verilen yazıda, antik dönem insan DNA’sı üzerinde yapılan son araştırmaların, Boncuklu çiftçilerinin Avrupa’ya yayılım sürecini aydınlattığı kaydediliyor.


Günümüzden 10 bin 300 yıl öncesine, Neolitik Dönem’e tarihlenen Boncuklu yerleşmelerinde bulunan insan kemiklerinden DNA verileri elde edildiğine vurgu yapılan yazıda, Konya Ovası’nda bulunan bu yerleşmede arkeolojik çalışmaların Liverpool Üniversitesi’nden Prof. Douglas Baird başkanlığında ve Ankara İngiliz Enstitüsü desteğiyle yapıldığı belirtiliyor.


National Geographic Türkiye’nin Ağustos sayısı için yazıyı kaleme alan Necmi Karul, Konya Ovası’nda avcı–toplayıcılıktan tarıma geçiş sürecinin anlaşılmasında Boncuklu Höyüğü’nden elde edilen verilerin oldukça önemli olduğunu ifade ediyor.


Karul, “Douglas Baird, DNA verilerinin ışığında Konya Ovası’nda Epipaleolitik ve Neolitik topluluklar arasında doğrudan bir bağın kanıtlandığını, bu verilerin ve arkeolojik çalışmaların ışığında Orta Anadolu’daki yerel avcı–toplayıcı toplulukların tarım ürünlerini doğu ve güneydeki bölgelerden alarak yerleşik hayata geçtiklerini belirtiyor. Ayrıca Baird, DNA verilerinin ışığında Boncuklu’da yaşayan toplulukların Kuzeybatı Anadolu’da bulunan erken tarım topluluklarına genetik olarak çok yakın olduklarını da vurguluyor ve bu durumu, “Orta ve Batı Anadolu’da ortak genetik yapıya sahip toplulukların tarıma geçmiş olması söz konusu olabilir; diğer bir ihtimal ise Orta Anadolu’da tarımla uğraşmaya başlayan toplulukların göç yoluyla Batı ve Kuzey Anadolu’ya ve Avrupa’ya göç etmiş olmaları. Bu iki sürecin aynı anda işlemesi de söz konusu olabilir. Elimizdeki veriler Anadolu’daki toplulukların Avrupa’nın ilk tarım toplumlarının ataları olduğunu göstermekte’ sözleriyle tanımlıyor.”


BONCUKLU HÖYÜĞÜ’NÜN TANITILMASI VE TURİZME KAZANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ


Öte yandan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay’a bağlı Hayıroğlu Mahallesi’nde yer alan Boncuklu Höyüğü’nün tanıtılması ve turizme kazandırılması adına gereken her türlü desteği verdiklerini belirtti.


Başkan Hasan Kılca, “Ülkemizin ve Konyamızın her tarafı yüzlerce hatta binlerce yıllık geçmişe sahip. İlçemiz sınırları içerisinde yer alan Boncuklu Höyüğü de 10 bin 300 yıllık geçmişi ile çok önemli yerleşim yerlerinden birisi. Bir yandan kazılara devam edilirken, bizler de Karatay Belediyesi olarak buranın hem tanıtılması hem de turizme kazandırılması anlamında bir gayretin içerisindeyiz” dedi.




Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam

Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı

M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”

Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor

Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"

Kul Remzi Kitabını İmzaladı

Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı

Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin

TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi

Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
91033
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA