“Özkafa Salih Ve Çilekeş Bir İnsandı”

“Özkafa Salih Ve Çilekeş Bir İnsandı”
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 3-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2019-08-28 - 09:58 - Bu haberi 232 kişi okudu.


Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde Süleyman Özkafa Hoca’yı anlatan, Yazar Adnan Özkafa “Babam salih bir insandı. İslam davasının çilesini çekmiş çilekeş bir insandı” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Süleyman Özkafa Hoca, vefatının 15.yılında hatıralar eşliğinde yâd edildi.


Araştırmacı-Yazar Adnan Özkafa, babasının hayatını anlatırken sözlerine, “Konya’nın en uzun soluklu kültürel hareketlerinden birisini yapan Konya Aydınlar Ocağı başkanı ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum” diyerek başladı. “Babam merhum Süleyman Özkafa 1935 senesinde Araplar Karakayış Mahallesi'nde dünyaya geldi. Değişik şehir ile ülkeler gezmiş ve 29 Mayıs 2004 yılında Konya’da ölmüş bir ilim adamı ve hocaefendi” şeklinde sohbetine devam eden Yazar Adnan Özkafa, dedesinin ise Kur’an öğrenmenin ve okutmanın yasak olduğu dönemlerde mahallenin kız-erkek çocuklarına Kur’an-ı Kerim okutan ve İslâmî duyarlılığından dolayı “Sofu Mustafa” olarak bilindiğini söyledi. Süleyman Özkafa 4-5 yaşlarında iken Sofu Mustafa’nın, 1938-40’lı yıllarda babasına dut ağacına çıkarak bekçilik yapması görevini verdiğini ifade eden Adnan Özkafa, “Şehid Sadık İlkokulu ve Konya İmam Hatip Okulu'nu bitiren Süleyman Hoca bu okulda Konya’nın manevi mimarlarından Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hocaefendi'den 6-7 yıl ders görüyor. Babam daha sonra Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nün ilk dönem mezunu olarak hayata başlıyor” dedi.


 “İSLAM’IN İLK EMRİ OKU” MECMUASI


Babasının “İslam’ın İlk Emri Oku” mecmuasını 1961’de ilk sayısından itibaren arkadaşlarıyla birlikte yayın hayatına kazandırdığını ve 1980’e kadar 21 sene sürekli yayın yapan Oku dergisinin kapaklarındaki resim ve yazılardan son derece etkilendiğini dile getiren Özkafa, o dönemde Türkiye’deki milliyetçi, maneviyatçı ve mukaddesatçı kesimin ruh ve kültür hayatının oluşmasında Necip Fazıl’ın “Büyük Doğu”, Osman Yüksel’in “Serdengeçti, Nurettin Toğçu’nun “Hareket”, Sezai Karakoç’un “Diriliş” dergilerinin önemli rol oynadığını ve kısa zamanda Oku dergisinin de bu dergiler arasına katıldığını söyledi.


Babasının genç iken Mersin’in Erdemli ilçesine müftü olarak tayin edildiğini ve halkla kısa sürede kaynaşarak Erdemli’ye, Akdeniz bölgesinin en büyük İmam Hatip Okulu’nu yardımlaşarak yaptığını ve Erdemli halkı arasında babasının çok sevildiğini söyleyen Özkafa, bu sevincin kendi evlerine aradan seneler geçmesine rağmen kasa kasa gönderilen portakal, limon ve domateslerle pekiştiğine dikkati çekti. Babasının bu hizmet ve faaliyetlerini çekemeyen bir başka dinî cemaatin uğraşları neticesinde Süleyman Özhafa’nın, müftü olarak tayininin Afyon Bolvadin’e çıktığını kaydeden Özkafa, Bolvadin Kaymakamı ile babası arasında bir resim indirme yüzünden yaşanan tartışmanın büyüyerek babasının, mahkemelik olduktan sonra hapis cezasına çarptırılarak Afyon ve Sultandağı’nda 1.5 yıla yakın hapis yattığını da anlattı. CHP-MSP hükümeti döneminde 1974 affından yararlanarak Çumra'da vaiz olarak yeniden göreve başlayan Süleyman Özkafa’nın, daha sonra Konya Merkez Uluırmak ve Çayırbağı Kur'an Kurslarında hocalık yaptığını ve uzun yıllar Merkez Vaizi olarak Kapu Camii'nde vaaz verdiğini de dile getiren Özkafa, bir grup hoca arkadaşıyla birlikte kurdukları Köy İrşad Ekibi ile Konya’nın 31 ilçesindeki köylerde Cuma günleri vaaz vererek köylüleri dini hususlarda nasıl aydınlattıklarını da anlattı.


 CENAZESİNE ERBAKAN HOCA DA KATILDI


Ömrünün son 15 yılında şeker hastalığına müptela olan babasının Nakipoğlu Hastanesi’nde 30 Mayıs 2004 tarihinde vefat ettiğini ve Sultan Selim Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Musalla Mezarlığına defnedildiğini kaydeden Özkafa, cenazesine başta eski Başbakan ve Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmeddin Erbakan ve arkadaşları olmak üzere İslam ülkelerinden pek çok devlet adamı, siyasetçi, ilim adamının da iştirak ettiğini söyledi. Vefatından sonra Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesi  tarafından bazı konuşmalarından seçilen notlarla "Derya'dan Damlalar" adıyla bir kitabının yayınlandığını belirten Özkafa, “Babam salih bir insandı. İslam davasının çilesini çekmiş çilekeş bir insandı. Hem ona hem de burada bulunan hazurunun bütün geçmişlerine Allah’tan rahmet diliyorum. Allah hepimizi hak yoldan ayırmasın” diyerek sohbetine son verdi.


İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Araştırmacı-Yazar ve Tv.Programcısı Adnan Özkafa’ya “Büyük Selçuklu Mirası” adlı eseri hediye etti. Yazar Özkafa da Dr. Güçlü’ye babasının “Deryadan Damlalar” adlı kitabını armağan etti.




Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


İBB Her iİk Araçtan Birini Platform Turizm'den Kiralamış

Başkan Meşe Zabıta Haftasını Kutladı

Başkan Tutal ve Belediye Personeli Kan Bağışında Bulundu

Filistin Vakfından Saadet Partisine Ziyaret

Güzel Sanatlar Fakültesi’ne “Hayırlı Olsun” Ziyareti

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı İle BM Dünya Gıda Örgütü (Fao)'dan Ortak Proje

Çiftçiyi Topraktan Uzaklaştırmayın

Başkan Altay, Konya’ya Verdiği Müjdeler İçin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Teşekkür Etti

2. Uluslararası Avrasya Mikoloji Kongresi Başladı

Konya SMMMO 'dan Saadet Partisne Ziyaret

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
17375
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA