Selçuk’ta Türkiye’nin İlk Üç Boyutlu Atlası Tanıtıldı

Selçuk’ta Türkiye’nin İlk Üç Boyutlu Atlası Tanıtıldı
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 9-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2019-08-07 - 09:53 - Bu haberi 635 kişi okudu.


Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öncülüğünde yapılan Türkiye’nin ilk üç boyutlu dijital eğitim materyali “3B Veteriner Osteoloji İnteraktif- Komparatif” Atlasının tanıtım toplantısı yapıldı.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öncülüğünde Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinden alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla hazırlanan ilk üç boyutlu dijital eğitim materyali “3B Veteriner Osteoloji İnteraktif- Komparatif” Atlasının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.


 


Veteriner Fakültesinde düzenlenen toplantıya Dekan Prof. Dr. Cavit Arslan, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız


ve akademisyenler katıldı.


 Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Cavit Arslan, “Üniversitelerin temel farklı fonksiyonları vardır bunlar; ilgili alanda eleman yetiştirmek, araştırma, geliştirme çalışmalarında bulunmak, toplumun sorunları çözümler üretmektir. Bugün toplantısını yaptığımız çalışmayı bu fonksiyonlar içeresinde araştırma, geliştirme ve toplumun sorunlarına çözüm üretme bağlamında değerlendirebiliriz. Üniversitelerde yapılan araştırmalar bilimsel yayınlara dönüştürülerek, çeşitli ulusal ya da uluslararası kongrelerde sunulup, çoğunlukla da kütüphanelerdeki yerini alıyor. Tüm bu çalışmalar bilimsel literatürlerdeki yerini alarak ve ilgililere sunuluyor. Bu proje içerisinde ilkleri ve enleri fazlaca bulunduran bir projedir. Artık veteriner öğrencilerine; üç boyutlu bir hayvan türünün kemik ve iskelet yapısını sanal ortamda her ince ayrıntısına kadar inilip bir şekilde görsel olarak sunabilen ve eğitim öğretim envanterine yeni girmiş bir atlastan bahsediyoruz. Bundan dolayı başta proje yürütücüsü olmak üzere tüm proje çakışanlarına çok teşekkür ediyorum. Bu proje milli ve yerliliğin sonucudur, ülkemizdeki en geniş kitlelere ulaşması ve yurt dışı eğitimlerinde de katkı sağlaması da temennimizdir” şeklinde konuştu.


 Tanıtım toplantısında proje ekibinden Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi A.B.D Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadullah Bahar ve Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisi Doç. Dr. İsmail Karaoğlan bir sunum gerçekleştirdi.


Projenin yürütücülüğünü gerçekleştiren Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadullah Bahar, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de veteriner fakültelerinde eğitim-öğretim müfredatının ilk yılında, hayvan vücudunun sistematik bir yaklaşımla tanıtıldığı, geniş kapsamı ile ilk mesleki ders olan Anatomi dersi ile başlamaktadır. Anatomi dersi ile ulaşılmak istenen hedef, hayvan vücudunu oluşturan doku, organ ve sistemleri öğrencilerin zihinlerinde kusursuz bir şekilde 3 boyutlu (3B) canlandırabilmelerini sağlamak ve eğitimlerinin sonraki basamaklarını sorunsuz bir şekilde yürütmelerine zemin oluşturmaktır.


Anatomi eğitimi görselliğin ön planda olduğu bir sürece sahiptir. Dolayısıyla bu eğitimde sağlanacak başarı öğretimde kullanılacak materyallerin görsel zenginliği ile son derece yakından ilişkilidir. Türkiye’de veteriner Anatomi eğitiminde bugün kullanılan materyallerin çoğunluğunu yabancı kaynaklı klasik kitap ve atlaslar oluşturmaktadır. Ulusal düzeyde hazırlanmış kaynakların ise görsel özellikleri oldukça kısıtlıdır” dedi


Bugün Türkiye’de gerek Tıp gerekse Veteriner Hekimlik eğitiminde kullanılmak üzere profesyonel olarak hazırlanmış ve kullanıma sunulmuş 3B Anatomi atlası bulunmadığını söyleyen Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadullah Bahar, “Modern eğitim materyallerinin kurumsal ve bireysel kullanım için edinilmesinde Türkiye’nin tamamen yurt dışı kaynaklara bağımlı olduğu görülmektedir. Veteriner Hekimlik mesleğinin ulusal ve evrensel düzeyde üstlenmiş olduğu görevleri eksiksiz yerine getirebilmesi için hekimlik eğitiminin başlangıcında verilen ve başarısıyla tüm eğitim sürecini etkileyen Anatomi eğitiminin çağın imkânlarını kullanılarak hazırlanmış modern eğitim materyalleri ve yöntemleriyle desteklenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir” diye konuştu


“3B Veteriner Osteoloji İnteraktif- Komparatif” Atlası projesiyle yurt dışına olan bağımlılığın azalacağını ve ülke ekonomisine katkıda bulunulacağının altını çizen Prof. Dr. Sadullah Bahar, “Bu bilinçle Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öncülüğünde Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinden, alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla hazırlanan projemiz TÜBİTAK tarafından (1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Destekleme Programı, Proje No: 116O385) kabul edilmiş ve 2017 yılı Ağustos ayında çalışmalara başlanmıştır.  Bu proje kapsamında Veteriner Anatomi müfredatının ilk konusu olan Osteoloji (Kemik bilimi) ele alınmıştır.  Yaklaşık iki yıl süren titiz ve özverili çalışmalar ile içerisinde at, sığır, koyun ve köpek olmak üzere 4 hayvana ait iskelet sisteminin yer aldığı, masaüstü ve dizüstü (Windows, Mac OS) bilgisayarlarda kullanılabilen bu yazılım “3B Veteriner Osteoloji İnteraktif-Komparatif” ismiyle akademisyen ve öğrencilerin beğenisine sunulmuştur. Hazırlanmasında teknolojinin en son imkânlarının kullanıldığı bu atlas (yazılım) alanındaki tüm ihtiyaçlara sunduğu yüksek görsellik özelliği ve geniş teorik bilgi içeriği ile yüksek oranda cevap verecek niteliktedir.  Ayrıca, ilk milli ve yerli kaynaklar kullanılarak üretilen bu yazılımla hem Türkiye’nin bu alandaki yurtdışı bağımlığının azaltılmasına bir başlangıç olacak hem de çoklu dil seçeneği ile ihracatı gerçekleştirilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.


Hazırlanan atlasın genel özelliklerine değinen Prof. Dr. Sadullah Bahar, şunları söyledi: “Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda (Windows, Mac OS) kullanılmak üzere hazırlanmış bir yazılımdır. At, sığır, koyun ve köpek kadavralarından alınmış iskelet parçalarına ait bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılarak hazırlanmıştır. Dolayısıyla iskeletler gerçek boyutlarında ve yüksek çözünürlüktedir. Bu hayvanlara ait iskeletleri ve iskelet alt bölümlerini ayrı ayrı inceleme imkânı sunmasının yanında at-sığır ve koyun-köpek çiftleri şeklinde karşılaştırmalı olarak inceleme imkânı da sunmaktadır. Bu özelliği ile alanında ilk ve tek bilgisayar yazılımıdır. Çoklu dil desteği bulunan geniş teorik bilgi içeriğine sahip bir yazılımdır” diye konuştu.




Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz

Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor

AGO Eğitim Hayatına Başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi

Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret

Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!

Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor

SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.

Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip

Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
65632
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA