96 Yıllık Çınar Ahmet Cenap Kendi’ye Vefa Günü Düzenlendi
Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği ve KTO Karatay Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen Ahmet Cenap Kendi’ye Vefa Günü programı İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda gerçekleşti. Şair, Bestekar ve Yazar Ahmet Cenap Kendi’nin hayatının anlatıldığı, moderatörlüğünü Gazeteci-Yazar Adem Alemdar’ın yaptığı programda Kendi’yi oğlu Hasan Kendi, Gazeteci-Yazar İhsan Kayseri ve Yazar Serpil Yalçınkaya anlattı.
Cumhuriyetin kurulmasından altı ay evvel dünyaya gelen ve on parmağında on marifet olan 96 yaşındaki Ahmet Cenap Kendi’nin bir vefa gününü çoktan hak ettiğini, sevenleri ve şehrin fikir sanat adamları tarafından unutulmadığını göstermesi bakımından bugün önemli bir vazifeyi yerine getiriyoruz diyerek söze başlayan Adem Alemdar, “60’lı, 70’li yaşlarında çocukları tarafından huzurevlerine kapatılan huysuz bir ihtiyar değil, gönlü hep genç, hayat dolu bir tecrübe abidesinin hayatını dinleyeceğiz şimdi” diye konuştu. .
Oğlu Babasını Gözyaşlarıyla Anlattı
Kendi’nin oğlu Hasan Kendi, babasının imkansızlıklardan dolayı üniversitede okuyamadığını ve bu nedenle kendi çocuklarının eğitimi için her şeyi yaptığını söyledi. Hasan Kendi, babasının ticaret hayatıyla ilgili de bilgi vererek, “Babamın hayatındaki en büyük uhdelerden biri de ticaret yaşamında yenilikleri devam ettirememesi oldu. Konya’da 1947 yılında Tahir Paşa semtinde tuhafiyeci ve kuru kahveci dükkânında ilk bayan tezgâhtarı babam çalıştırdı” dedi.
Babasının edebiyat hayatındaki ilk şiir kitabının Yayla Şiiri olduğunu söyleyen Kendi, kitabın 1940’da basıldığını kaydetti. Hasan Kendi, babasının 30 yıla yakın müzik geçmişi olduğunu da aktararak, “Babam ilk olarak kemanla müzik hayatına başladı. Daha sonra da ud ile devam etti. Hayatı boyunca her fırsata fasıllara katılarak yakın sanatçı dostlarıyla bir araya geldi” diye konuştu.
Kendi, Çocukluğunda Atatürk’le Tanıştı
Gazeteci -Yazar İhsan Kayseri de, Atatürk ile Ahmet Cenap Kendi’nin bir anısını anlattı. Kayseri, “Ahmet Cenap Kendi çocukken, eski Saray Çarşısı’nın olduğu yerde arkadaşlarıyla oynuyordu. O gün de Atatürk Konya’ya gelmişti. Atatürk, çocukların orada oynadığını görünce yanına çağırıyor. Hepsine isimlerini sorarak onları seviyor. Sonra dönemin valisine dönerek ‘Neden bu çocukları makama almıyorsun. Onlar bizim neslimizi yetiştirecek’ diyor. Değerli hocamızın Atatürk ile böyle bir anısı var” ifadelerini kullandı.
Konya İle İlgili Birçok Bilgiyi Ondan Öğrendim
Konya ile ilgili birçok bilgiyi Kendi’den öğrendiğini vurgulayan Yazar Serpil Yalçınkaya, “Dudlu suyunu bulunuşunu, eskiden Konya’nın sulak olduğunu ve hayvan çeşitliliğinin fazlalığını Ahmet Hocamdan öğrendim. Bunun yanı sıra Atatürk ile Hitler’in arasındaki ilişkiyi de kendisinin ağzından dinleme fırsatı buldum” şeklinde konuştu.
Kendi’nin dostlarından M. Ali Uz’ da söz alarak yaşadığı bir hatırasını anlattı. Şair İsmail Detseli ise Kendi için yazdığı şiirini kürsüye gelerek dinleyenlere okudu. Çok sayıda izleyicinin olduğu salonda konuşmaların ardından Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ tarafından günün anısına Ahmet Cenap Kendi’ye bir plaket verildi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam
Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı
M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”
Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor
Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"
Kul Remzi Kitabını İmzaladı
Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı
Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin
TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi
Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |