Osmanlı Araştırmaları Çalıştayı NEÜ Ev Sahipliğinde Başladı
Programda ilk konuşmayı Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar yaptı. Kuşpınar; “Çalıştayımızın konusu Karlofça’dan Mudanya’ya Osmanlı dış politikası ve diplomasisi olarak belirlendi. 22 panelistimiz değerli görüşlerini ve bilimsel araştırmalarını 2 gün boyunca bizlerle paylaşacaklar, kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Diplomasi ve dış politikanın önemine değinen Kuşpınar, programın verimli şekilde tamamlanmasını temenni etti.
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tarih araştırmaları çok önemlidir. Bir ülkenin gelişmişliğinin yansıması olsa gerek. Genelde gelişmekte olan ülkeler teknolojik alanlarda daha fazla enerji sarf ederler ama aslında toplumu dizayn eden sosyal bilimlerdir. Bizde de bu alanın önem kazanmaya başlaması sevindirici. Bunun anlamı gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru geçtiğimizdir. Bu açıdan çalıştayımız önem arz ediyor.”
İnsanların geçmişi iyi masaya yatırdıkları takdirde gelecekte hataları tekrar etme oranlarının düşeceğini kaydeden Zorlu, insanoğlunun geçmişlerinde yaptıkları hataları tespit ederek aynı hataları ileride de yapmamalarının önemli olduğunun altını çizdi.
NEÜ olarak topluma fayda sağlayacak her türlü faaliyette yer almaya çalıştıklarını kaydeden Zorlu, çalıştaya katkı sunan herkese ve özellikle öğrencilere teşekkürlerini iletti.
Konuşmaların ardından “Osmanlı’dan Günümüze Türk Hariciyesinin ve Diplomasisinin Sorunları” konulu Panele geçildi. Panel Başkanlığını ise NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı yaptı. Şu anda yeryüzüne hükmedenlerin adalet ve insanlıktan mahrum olduklarını söyleyen Arabacı, Selçuklunun, Osmanlının torunlarının yeryüzüne sömürgeciliği değil; adaleti, insanlığı, hoşgörüyü getireceğine inandığını ifade etti.
Panelde, Erciyes Üniversitesinden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İnbaşı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, Eski Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Alaaddin Yalçınkaya ve Prof. Dr. Necmettin Alkan sunumlarını yaptı.
Çalıştayın açılış programı soru-cevap bölümünün tamamlanmasının ardından sona erdi. Çalıştay 2 gün boyunca NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda devam edecek.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz
Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor
AGO Eğitim Hayatına Başladı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi
Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret
Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!
Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor
SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.
Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip
Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |