SÜ’de Otomotiv Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı
Programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu, Otomotiv Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Ciniviz, dekanlar, dekan yardımcıları, müdürler, bölüm başkanları, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Otomotiv teknolojileri büyük önem arz ediyor. Bu işle ilgili çok insanla konuştuk. Ama şunu fark ettik. Görüştüğümüz insanların hepsi ellerindeki bilgi ve teknolojiyi bize belli bir bedelle satma peşindeler. Bunun aslında iyi bir yol olmadığını fark ettik. Çünkü sonuçta bilgide hep onlara bağlı kalacaktık. Ülkemizde helikopterler, zırhlı araçlar, tanklar üretiliyor. Ama bir yere geliyorsunuz diyorsunuz ki ülkeler bizim motorumuzu burada kullanamazsınız. Tıkanıp kalıyorsunuz. O zaman bir yerli otomobil ortaya çıkartmaktansa geleceğe yönelik uzun soluklu bir süreci başlatalım ve kendi işimizi kendimiz yapalım kararını verdik. Bu çerçevede otomobille ilgili bütün alanlarda bir organizasyon süreci başlatalım dedik. Ve onun adına da Selçuk Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak koyduk. Çok mesafeler kat ettik bu konuda. En azından bundan sonra boşa zaman kaybetmemeyi ve nasıl boş vakit harcamayacağımızı öğrenmiş olduk. Özellikle İtalya merkezli bazı üniversiteler ve tasarımcılarla protokoller imzaladık. Karşılıklı deneyim paylaşımı ve öğrencilerimizin değişim programları kapsamında araştırma görevlilerimizin deneyim ve tecrübe edinme kapsamında yurt dışına gitmeleri için çalışmalar başlattık. Sonuç olarak bilgiyi elde edebilecek bir ekibin yetişmesini hedefledik. O çerçevede çalışmalarımızı bugün itibariyle başlatıyoruz. Temel hedef ülkemize bu alanda katkı sağlamak olacaktır. Şuanda merkezimizin mevcut yaptığı çalışmalar motorlar üzerinde yapılan değişiklerin performansa nasıl yansıdığı ile ilgili çalışmalar. Bunun dışında geliştirilen yakıtların ki buna biyodizel de dâhil, motor üzerindeki performansların gözetilmesiyle ilgili çalışmalar yönetiliyor. Fakat bundan sonraki süreçte merkezde yürütmeyi planladığımız çalışma güçlü bir tasarım merkezi oluşturarak bu konuda İtalya’daki tasarımcılarla iş birliği halinde onlardan eğitim desteği alarak yetiştireceğimiz akademisyen ve araştırma görevlilerimizle her alanda tasarım yapabilecek bir ekip yetiştirmek. Bu uzun süreçli bir projedir. Birçok yerle iş birliği halindeyiz. Bu alanla ilgili geleceğe yönelik olumlu güzel bir sonucun çıkacağını umuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu; “Teknik Eğitim Fakültesi ve Teknoloji Fakültesinde ciddi bir otomotiv alt yapımız var. Bu alt yapıyı tamamen merkezin emrine verdik. Burada hem bina hem de diğer bakımdan destek alıyoruz. Şimdi benim sadece başlangıçta temennim şu; otomotiv teknolojileri çok gelişti. Endüstri1-0’da aramızda asırlar vardı, 2-0’da yüzyıllar vardı, 3-0’da belki elli yıla indirdik, 4-0’da, burada çok yakınız. Otomotiv teknolojileri de 4-0’a döndü. Yapay zekâlar, haberleşen bilgisayarlar, sistemler. Yani otomotiv motor yakıt aktarma organı dışına tamamen çıktı. Dolayısıyla işin içerisinde yapay zekâ, bilgisayar mühendisliği, elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, otomotiv mühendisliği gibi bir multidisipliner çalışma gerekiyor. Bu yüzden benim temennim; burası multidisipliner bir çalışma merkezi olsun. Diğer birimlerden de arkadaşlar gelsinler. Hatta uzaktan kumandalı arabalarla ilgili çalışması olan yüksek lisans öğrencileri var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye ifade etti.
Selçuk Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Ciniviz; “21. yüzyılın teknolojik ilerlemesi hızlı gelişmekte olan ülkelerin bu alanda politikalar üretmedikleri sürece çok hızlı geride kalacakları ortadadır. Türkiye’nin sanayileşme teknolojik öngörü, teknolojik üretimi, araştırma geliştirme ve üniversite sanayi iş birliği politikalarına duyduğu gereksinim aşikârdır. Gelişmiş ülkeler ulusal ilerleme politikalarını daha da ilerletmek için AR-GE çalışmalarına, bilim, teknoloji ve eğitimi alt yapılarına bütçelerinden ayırdıkları kaynakları her geçen gün artırmaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin yerlileşme ve millileşme hedefi doğrultusunda ve bu anlamda yerli ve milli teknolojisine katkı sağlama hedefiyle yaklaşık 3 yıl öncesinde Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin direktifleri ile Otomotiv Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulması gerçekleştirildi. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın yüzde yüz yerli otomotiv çağrısı ve desteğiyle bu görevi üstlendik ve katkı sağlamak bizzat kaçınılmaz olmuştur. Merkezimiz hem araştırma hem de uygulama faaliyetlerini sürdürebilecek bir merkez olmayı hedeflemektedir. Devletimizin yerli ve milli üretim politikasında biz de varız diyebilmek amacıyla; merkezimiz öncelikli olarak otomotiv sektöründe, taşıt, güç aktarma organları, hareket sistemlerinin geliştirilmesinde öncelik göstermektedir. Bununla birlikte merkezin faaliyet alanına uygun lisansüstü çalışmalarında desteklenmesi, merkezimizin öngörülen çalışma alanlarındadır. Bu amaçlar doğrultusunda Teknoloji Fakültemizin Makine Mühendisliği Bölümü ile bir protokol gerçekleştirilmektedir. Merkezimize bugüne kadar verdiği katkılarından ve desteklerinden dolayı Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin’e teşekkürü bir borç bilirim” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Otomotiv Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi açılışı gerçekleştirildi.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz
Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor
AGO Eğitim Hayatına Başladı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi
Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret
Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!
Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor
SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.
Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip
Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |