KTÜN’de Uzay Teknolojileri Söyleşisi
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Robotik ve Otomasyon Topluluğu ile Robotik-Otomasyon-Kontrol Araştırma Laboratuvarı (RAC LAB) tarafından düzenlenen “Uzay Teknolojileri ile İlgili Söyleşi” kapsamında, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) öğrencileriyle buluştu. Doç. Dr. Kuzu, söyleşide, CERN deneyleri, Big Bang teorisi, uyduların kullanım özellikleri ile dünya ve Türkiye’deki gelişmelere ilişkin bilgiler verdi.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Halil Cin Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cemil Sungur, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Doç. Dr. Kuzu, söyleşide, ilk GPS fikrinin doğmasına neden olan ve dünyadaki ilk uydu olma özelliğini taşıyan “Sputnik 1”in 1957 yılında uzaya fırlatıldığını söyledi. Türkiye’nin ilk uydusu olan “TURKSAT 1B”nin ise 1994 yılında yörüngedeki yerini aldığını ifade eden Doç. Dr. Kuzu, ülke olarak bu tür çalışmalarda geç kalındığını, şu anki şartlara göre emin adımlarla önemli bir ilerleme kaydedilmeye başlandığını belirtti. Uydu tiplerinin “haberleşme uyduları”, “görüntü uyduları”, “meteoroloji uyduları”, “bilimsel uydular” gibi farklı hedef ve amaçlara göre çeşitlendirilmekte olduğunu anlatan Doç. Dr. Kuzu, devletlerin uydu kullanımına genellikle güvenlik amacıyla yönelim gösterdiğini aktardı. Doç. Dr. Kuzu, RASAT, GÖKTÜRK II, BİLSAT, İMECE Uydu Alt Sistemleri Geliştirme Projesi, HALE Etkili İtki Motoru Geliştirme Projeleri hakkında da kısa bir bilgi vererek, TURKSAT 6A’nın Türkiye için önemine dikkati çekti.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz
Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor
AGO Eğitim Hayatına Başladı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi
Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret
Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!
Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor
SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.
Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip
Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |