Konya Şeker KGTÜ’yü Kurdu, Anfiler Çiftçi İle Doldu
“Bizim kültürümüzde dayanışma, birlik beraberlik var. Bizim Konya’da yaptığımız bu kültüre sıkı sıkıya sarılarak tek başına hiçbir üreticinin yapamayacağı büyük işleri el ele vererek yapmaktır. Onlarca tesis ile bölge ve ülke tarımına yeni bir ivme katacak bu üniversite, kooperatif çatısı altında bir olma, birlik olarak iri olma ve omuz omuza vererek yükü birlikte kaldırma iradesini ortaya koyan 900 bin üreticinin ülkemiz tarım sektörünün önüne koyduğu başarısı ispatlı, sektörün geleceği için de çıkış yoludur. Biz kooperatifçiliğin ülkemiz gibi tarımsal işletme ölçeği ölçek ekonomisine uymayan ülkeler için hayati önemde olduğunu, kooperatifçilikle üreticinin ekonomik zincirin tüm halkalarına, yani sanayi, ticaret, markalaşma gibi tarladaki ürünün katma değerli hale geldiği süreçlere de dâhil olabileceğini gösterdik. Biz eldeki imkânlar ve mevcut teknoloji ile yapılabileceklerin önemli bir kısmını yaptık. Bunu birkaç adım daha öteye taşımak için başka şeylere ihtiyacımız var. Mesela yeni teknolojilere, mesela inovatif ürünlere, mesela daha az maliyetle üretmeye, ama en çok da birim alandan daha çok ve daha nitelikli ürün almaya, hayvancılığı daha verimli yapmaya ihtiyacımız var. İşte bu aşamada görev üniversitemizde. Bu üniversite onun için kuruldu. Üretici ekerken, biçerken tarlada tapanda, sağarken, beslerken ahırda ağılda daha çok kazansın, üretmeye başlarken kazancını katlasın diye kuruldu. Bugün burada başlayan ve tüm üretici ortaklarımıza ulaşacak bu eğitim çalışmaları üniversitemizin bu misyonunun, bu asli vazifesinin bir parçası. Bizim üniversitemizin farklı olmak zorunda. Bizim üniversitemiz içine kapanık bir üniversite değil, çiftçinin işine sahip çıkacak bir üniversite. Bizim üniversitemizin amacı mezun sayısını büyütmek değil, üretimi büyütmek" şeklinde konuşan 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker tarafından çiftçilere yönelik hazırlanan eğitim programlarının, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde devam edeceğini söyledi. Şeker Pancarı Tarımı Eğitimini kapsayan ilk eğitim programı kooperatif üyelerinin tamamını kapsayacak şekilde periyodik olarak devam edecek.
KGTÜ, TARIM VE GIDANIN YILDIZLARINI YETİŞTİRMEK İÇİN KURULDU
25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk'un “Konya Şeker’in hedefi, orta vadede dünyanın en büyük beş gıda şirketinden biri olmak. Bu potansiyel bu topraklarda var. Yani bu toprakların üretim potansiyeli, dünyanın en büyük beş gıda şirketinden birini Konya’dan çıkarmaya yeter de artar bile. Ancak bu, kuru lafla olacak iş değil. O hedefi hayalden hayata taşımak için birim alandan daha çok üreteceğimiz, ürettiğimizi daha nitelikli işleyeceğimiz tekniğe, teknolojiye ve bilgiye ihtiyacımız var. Bunu yapacak olan üniversitedir. Bu üniversite; akıl terletecekleri, tarım ve gıdanın yıldızlarını, tarım ve gıdanın kurmay heyetini yetiştirmek için kuruldu" diyerek vizyonunu belirlediği Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, akademik faaliyetlerinin yanı sıra çiftçi eğitimlerini de sürdürüyor. Önceki yıllarda Konya Şeker Ziraat Birimi tarafından çiftçilere yönelik tertip edilen eğitim programları istisnalar hariç bu sene Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından verilecek. Bu çerçevede bu sene düzenlenen ilk eğitim programı çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim faaliyeti Şeker Pancarı Çiftçisine yönelik olarak, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Konferans Salonunda yapılan programa, 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş ile akademisyenler, Anadolu Birlik Holding Yöneticileri, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya Şeker Ziraat Biriminin yöneticileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
"TEKNOLOJİNİN BİLGİSİNİ ÜRETİRSENİZ TEKNOLOJİ SATIN ALMAKTAN KURTULURSUNUZ"
“Teknolojiye çok bedel ödüyoruz. Eğer o teknolojinin ilmini, bilgisini üretemezseniz, o teknolojiyi yenileyenler, her daim sizin kazancınızı transfer ederek size yeni teknolojiler satıyor. Bundan ne zaman kurtulursunuz? O teknolojinin bilgisini üretirseniz teknoloji satın almaktan kurtulursunuz. İşte Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bunun için var. Üniversitemizden bilgi üretecek adımlar bekliyoruz” diyerek konuşmasına başlayan 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, bu tür eğitim programlarının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini ifade etti. Kooperatiflerin bizim kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Konuk, “Bizim kültürümüzde dayanışma, birlik beraberlik var. Bizim Konya’da yaptığımız bu kültüre sıkı sıkıya sarılarak tek başına hiçbir üreticinin yapamayacağı büyük işleri el ele vererek yapmaktır. Onlarca tesis ile bölge ve ülke tarımına yeni bir ivme katacak bu üniversite, kooperatif çatısı altında bir olma, birlik olarak iri olma ve omuz omuza vererek yükü birlikte kaldırma iradesini ortaya koyan 900 bin üreticinin ülkemiz tarım sektörünün önüne koyduğu başarısı ispatlı, sektörün geleceği için de çıkış yoludur. Kooperatifçilikten en fazla faydalanacaklar, bu ülkenin milli gelirinden en az pay alan çiftçilerdir. Kooperatifçiliğe en fazla ihtiyaç duyan çiftçilerimizdir. Biz kooperatifçiliğin ülkemiz gibi tarımsal işletme ölçeği ölçek ekonomisine uymayan ülkeler için hayati önemde olduğunu, kooperatifçilikle üreticinin ekonomik zincirin tüm halkalarına, yani sanayi, ticaret, markalaşma gibi tarladaki ürünün katma değerli hale geldiği süreçlere de dahil olabileceğini gösterdik. Biz eldeki imkânlar ve mevcut teknoloji ile yapılabileceklerin önemli bir kısmını yaptık. Bunu birkaç adım daha öteye taşımak için başka şeylere ihtiyacımız var. Mesela yeni teknolojilere, mesela inovatif ürünlere, mesela daha az maliyetle üretmeye, ama en çok da birim alandan daha çok ve daha nitelikli ürün almaya, hayvancılığı daha verimli yapmaya ihtiyacımız var. İşte bu aşamada görev üniversitemizde. Bu üniversite onun için kuruldu. Üretici ekerken, biçerken tarlada tapanda, bağda bahçede, sağarken, beslerken merada ahırda ağılda daha çok kazansın, üretmeye başlarken kazancını katlasın diye kuruldu. Bugün burada başlayan ve tüm üretici ortaklarımıza ulaşacak bu eğitim çalışmaları üniversitemizin bu misyonunun, bu asli vazifesinin bir parçası” dedi.
"NBŞ KOTASININ % 2,5'E İNDİRİLMESİ ŞEKER PANCARININ YOK OLMASININ ÖNÜNE GEÇTİ"
NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) konusuna da değinen Başkan Recep Konuk, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çıktı, NBŞ'nin kotasını yüzde 10’dan önce yüzde 5'e, daha sonra da yüzde 2,5'e indirdi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yiğitçe bir iş yapmıştır. NBŞ kotasının yüzde 2,5'e indirilmesi, şeker pancarının ilerleyen yıllarda yok olmasının önüne geçmiştir. Buradan, çiftçilerimizin huzurunda, Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize bir kez daha teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
"KONYA ŞEKER, YATIRIMLARINI ÇİFTÇİ İÇİN YAPTI"
Programda Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş de bir konuşma yaptı. Üniversitenin yoğun bir tempo ile çok ciddi projeler üzerinde çalıştığını anlatan Prof. Çökmüş, "Üniversitemizin kuruluşuna büyük destekleri olan Kurucu Başkanımız Sayın Recep Konuk’a şahsım ve üniversitem adına çok teşekkür ediyorum" dedi.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır da "çiftçiler bir araya gelerek tarım ürünleri satan kooperatif mağazaları açtı ve tohum, gübre, zirai ekipmanlar sattı. Böylece de çiftçinin girdi maliyetlerini düşürecek şekilde piyasayı regüle etti. Bizim mağazalardaki gübre bittiğinde dışarıdan gübre almak durumunda kaldık. Kooperatif mağazaları vasıtasıyla çiftçilerin istikrarlı bir fiyata kavuşması sağlandı. Bu mağazalar sayesinde iş adamlarının kar hırsı frenlendi. Çiftçi kendi ürünlerini işleyecek sanayi tesisini kurarak kendini gösterdi. Konya Şeker’in fabrika sistemine geçmesinin temel mantığı da bu. Fabrika yatırımları yapıldığı zaman sürdürülebilir bir ürün yönetimini de yapıyor olmanız lazım. Konya Şeker 45 fabrika yaptı. Demek ki en başarılı sistem Konya’da. Konya çiftçisi tek başına bu alanlardaki insanların üretimlerini satın alabilecek bir tarımsal sanayi ve gıda sanayi yatırımını yapmış." diye konuştu. Açış konuşmasının ardından eğitim programlarına geçildi.
Şeker Pancarı Tarımı Eğitimi Programında; Prof. Dr. Durmuş Tayyar Şen (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi)'in oturum başkanlığını yaptığı programda, Prof. Dr. Celal Er (Ankara Üniversitesi), Mehmet Ünlü (Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş.) ile Prof. Dr. Dilek Başalma (Ankara Üniversitesi) Şeker Pancarı Yetiştiriciliği ve Teknolojik Gelişmelerini anlattılar. Şeker Pancarında Viral Hastalıklar başlıklı sunumunda da Dr. Öğr. Üyesi Serkan Yeşil (Selçuk Üniversitesi) çiftçilere şeker pancarında görülebilecek hastalıkları ve bu hastalıklara karşı alınacak tedbirleri anlattı.
Prof. Dr. H. Özkan Sivritepe (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi)'nin oturum başkanlığını yaptığı programda ise Prof. Dr. Dilek Başalma (Ankara Üniversitesi), Su Kaynaklarının Pancar Yetiştiriciliğinde Kullanımı ve Gelecek ile İlgili Projeksiyonları, Dr. Sevim Seda Yamaç (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi) ile Prof. Dr. Sait Gezgin (Selçuk Üniversitesi) ise Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Gübrelemeyi anlattı. Prof. Dr. Celal Er (Ankara Üniversitesi)'in oturum başkanlığını yaptığı programda, Prof. Dr. Münevver Sökmen (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi), Şeker Pancarı Üretiminde Girdiler ve Şeker Pancarı Maliyeti, Doç. Dr. Baki Rıza Balcı (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi) ile Doç Dr. Haluk Gedikoğlu (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi) ise Şeker Pancarı Üretiminin Kırsal Kalkınmaya ve Türkiye Ekonomisine Katkıları başlıklı sunum yaptılar.
Prof. Dr. H. Özkan Sivritepe (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi) ise program sonunda değerlendirme çalışması yaptı.
Program sonrasında, eğitime katılan çiftçilere sertifika verildi.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
İBB Her iİk Araçtan Birini Platform Turizm'den Kiralamış
Başkan Meşe Zabıta Haftasını Kutladı
Başkan Tutal ve Belediye Personeli Kan Bağışında Bulundu
Filistin Vakfından Saadet Partisine Ziyaret
Güzel Sanatlar Fakültesi’ne “Hayırlı Olsun” Ziyareti
T.C Tarım ve Orman Bakanlığı İle BM Dünya Gıda Örgütü (Fao)'dan Ortak Proje
Çiftçiyi Topraktan Uzaklaştırmayın
Başkan Altay, Konya’ya Verdiği Müjdeler İçin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Teşekkür Etti
2. Uluslararası Avrasya Mikoloji Kongresi Başladı
Konya SMMMO 'dan Saadet Partisne Ziyaret
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |