Spor Ve Egzersizi Yaşam Biçimi Haline Getiren Ülkelerde Tedavi Edici Sağlık Hizmetlerine Harcanan Bütçe Çok Daha Düşük Çıkmakta!
Bugün başarılı ülkelere bakıldığında bu felsefeyi ve sistemi hayatlarına yerleştirdikleri görülmektedir. Bu ülkelerin koruyucu sağlık hizmetleri oranı yüksek, tedavi edici sağlık hizmetlerine harcanan giderlerin düşük olduğu dikkat çekici bir ayrıntıdır,” diyor.
Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) belirttiği tanıma göre; sağlık sadece hastalıklardan korunmak değil; fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden de iyi olma halidir. Bir ülkede en önemli sağlık hizmeti hastalıklar ortaya çıkmadan önce alınan tedbir ve uygulamalar olarak görülmektedir. İstanbul Rumeli Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Spor Yönetimi Programı Öğr. Gör. Mutlu Ural, “Günümüzde iyi olma hali dendiğinde 3 unsur dikkate alınmalıdır. Bunlar: Fiziksel, ruhsal ve sosyal unsurlardır. Bir birey ilk önce fiziksel olarak iyi olmalıdır. Bu da hareketle mümkündür. Sağlıklı bir insan hareket etmelidir. Temelde insanoğlu hareket etmek için dünyaya gelmiştir. İlk insan (homosopiens) av olmak ya da avlanmak için dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla insanoğlunun genetiğinde hareket etmek vardır. Fakat sanayi inkılabından öteye gelindiğinde, insanoğlu hareketsizlikle ve bunun sonucunda oluşan rahatsızlıklarla uğraşmaktadır. Bu bağlamda omurga ve eklem rahatsızlıkları, diyabet, tansiyon, kolesterol, kalp rahatsızlıkları, psikolojik rahatsızlıklar günümüzde pek sık rastlanmaktadır. Bunun neticesinde spor ve egzersizin ne kadar önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olduğu ortaya çıkmaktadır” dedi.
Çocuklar 3 – 5 yaşlarında egzersiz ve spora başlamalıdır.
“Bugünde sağlıklı nesiller oluşturmak için çocuklarımızın küçük yaşlarda (3-5 yaş) çeşitli egzersiz ve oyunlarla spora başlaması gerekmekte. Özellikle temel spor branşlarını (jimnastik, yüzme, buz pateni, bisiklet) mutlaka uzman antrenörlerle çalışmalı. Bu yaş grubunda belirli zorluktaki akrobatik hareketleri yapmalıdır ki ileri ki yaşlarda tendonlar kuvvetli ve esnek olmanın yanında çeviklik özelliği de gelişmiş nesiller yetişebilsin.
Spor mutlaka bir yaşam felsefesi şekline dönüşmelidir. Küçük yaşta karmaşık becerileri (zor becerileri) yaptığında, büyüdüğünde takım sporlarına uyum sağlayacaktır. Bugün başarılı ülkelere bakıldığında bu felsefeyi ve sistemi yerleştirdikleri görülmektedir. Bu ülkelerin koruyucu sağlık hizmetleri oranı yüksek, tedavi edici sağlık hizmetlerine harcanan giderlerin düşük olduğu dikkat çekici bir ayrıntıdır. Günümüzde her ebeveyn çocuğunu 3 – 5 yaşlarında egzersiz ve spora başlatmalıdır. Buna bağlı olarak çocuk ileride farklı bir spor dalıyla uğraştığında koordinasyon öğeleri (adaptasyon, denge, yön bulma, ritim yetisi, hareketi algılama, elastikiye) bakımından ilgili branşa uyumu ve o branşı gerçekleştirmesi çok daha kolay olacaktır. Bununla birlikte çocuklarımız sevdiği ve istekli olduğu branşı yaşam boyu devam ettirmeleri de sağlanmış olacaktır.” Diyor.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz
Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor
AGO Eğitim Hayatına Başladı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi
Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret
Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!
Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor
SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.
Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip
Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |