Keçe Sanatı Usta Ellerde Yaşatılıyor

Keçe Sanatı Usta Ellerde Yaşatılıyor
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 17-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2018-12-14 - 09:30 - Bu haberi 914 kişi okudu.


“Sanat Ocağı Mevlevihane Atölye Çalışmaları” programına konuk olan, Konyalı keçe ustası Celalettin Berberoğlu, geleneksel Türk el sanatının seçkin ürünlerinden olan keçe sanatının inciliklerini anlattı.

Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma etkinlikleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen “Sanat Ocağı Mevlevihane Atölye Çalışmaları” programına konuk olan, Konyalı keçe ustası Celalettin Berberoğlu, geleneksel Türk el sanatının seçkin ürünlerinden olan keçe sanatının inciliklerini anlattı.


 Konya İl Kültür Müdürlüğünce, Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma etkinlikleri kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen “Sanat Ocağı Mevlevihane Atölye Çalışmaları”, ulusal ve uluslararası alanda isim yapmış usta el sanatçılarını ağırlıyor. Mevlana Kültür Merkezindeki etkinliği katılan Konyalı keçe ustası Celalettin Berberoğlu, geleneksel Türk el sanatlarının seçkin ürünlerinden olan keçenin yapım inceliklerini anlattı.


 ‘KEÇE YAPIMI, DİSİPLİN, SABRI VE EKİP OLMAYI ÖĞRETİYOR’


Etkinlikleri izlemek üzere Mevlana Kültür Merkezine gelen yerli ve yabancı misafirlerin ilgi gösterdiği programda, keçe yapmanın büyük çaba ve sabır isteyen bir uğraş olduğunu söyleyen keçe sanatı ustası Berberoğlu: “İş ilk önce yünü tanımakla başlıyor. Çünkü her yünden keçe olmuyor, olsa da istenilen kaliteyi vermiyor. Sonra bu yünler yıkanıyor, kimyasal ya da kök boyalarla renklendiriliyor. Sonrası usta ve ekibine kalıyor” dedi. Keçe yapımının insana öğrettiği bazı özellikleri de sıralayan Berberoğlu: “Keçenin, insana çalışma disiplini, sabrı ve ekip çalışmasını öğrettiğini söyledi.


 Yün lifinin sıcak su ve sabunla pişirilmesi neticesinde meydana gelen tekstil ürünü olan keçe, usta ellerin yaptığı özenli çalışmaların ardından geleneksel Türk el sanatlarının bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Yarım asır öncesine kadar hemen hemen herkesin evinde yer yaygısı, yelek, şapka ve süs eşyası gibi çeşitleriyle bulunan keçe, belli bir süre içerisinde modernizmin ve teknolojinin de etkisiyle kaybolmaya yüz tutan keçeye, son zamanlarda Konyalı sanatçıların dünya çapında tanıtmaya yönelik yaptığı çalışmalar neticesinde ilgi yeniden arttı.


 



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam

Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı

M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”

Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor

Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"

Kul Remzi Kitabını İmzaladı

Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı

Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin

TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi

Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
71724
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA