‘Selamdan Kaçınmak Cimriliktir’
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Türbeönü Buluşmaları” çadır sohbetleri programına katılan, hukukçu, araştırmacı yazar Mehmet Ali Uz; Selam, İslam’da selam ve Konya’nın yetiştirdiği din alimlerinden, Hacıveyiszade Mustafa Efendi’nin Selam’a verdiği önemi anlattı. Avukatlığı bıraktıktan sonra, ömrünü Konya tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalara adayan, birçok eserinin yanı sıra ‘Konya Ansiklopedisi’ gibi Konya tarihine ışık tutan eserin ortaya çıkmasında Yayın Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Uz, Hacıveyiszade Mustafa Efendi’nin de öğrencilerindendi.
‘SELAMDAN KAÇINMAK CİMRİLİKTİR’
Konuşmasına, Selam’ın sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için bir dua olduğunu söyleyerek başlayan Uz: “Bela ve musibetlerden kurtulmak için dua edilir. Selam verilmek suretiyle ‘Sen benden emin ol, benden sana asla hiçbir kötülük gelmez’ anlamı ifade eder. Selama karşılık vermek vaciptir. Kur'an-ı Kerim’de ve Hadis-i Şeriflerde selam, kurtuluş esenlik barış manalarını yanında selamlama anlamında da geçer. Selam aynı zamanda Allah’ın isimlerindendir.” dedi. İslam alimlerinin selam vermenin sünnet, almanın farz olduğunu ve selam verenin alana göre daha fazla sevap kazanacağını belirttiğini ifade eden Uz, selamın Müslümanlar arasında hicretten sonra yerleştiğini, Peygamber efendimizin: ‘Selam vermeyi, sevap kazandıran ve cennete girmeye vesile olan amellerdir. Müslümanların çokça selamlaşmasının karşılıklı sevgiyi artıracağını, hayır ve bereket getireceğini, insanı Allaha yakınlaştıracağı, selam vermekten kaçınmanın ise cimrilik olduğu” sözünü hatırlatarak, Müslümanlar arasında selam vermek, ezan gibi bir semboldür.” dedi.
Hacıveyiszade Mustafa Efendi’nin öğrencisi olduğunu belirten Uz, Hacıveyiszade’nin selama vermiş olduğu değer ve onun selam konusundaki hassasiyetini paylaştığı anılarında, Hacıveyiszade’nin Konya’da çok büyük saygınlığını olduğunu, herkesin onu çok sevdiğini, onunda herkese şefkatle muamele ettiğini ifade etti. Anılarında, Hacıveyiszade’nin insanlarla olan ilişkilerine değinen Uz, “Hacıveyiszade Mustafa Efendi, uzun süre Aziziye camiinde imam hatiplik görevini yürüttü. Evinden çıktıktan sonra ister camiye gidiyor olsun, isterse İmam Hatip okuluna karşısına kim çıkarsa çıksın selam verirdi. Erkek, kadın, çocuk her yaştaki insana selam verirdi. Bir hataları olduğunda onları kırmadan, incitmeden uyarır yol gösterirdi” dedi.
Kaynak: Rahmi Dalmaç
BENZER KONULAR
Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam
Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı
M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”
Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor
Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"
Kul Remzi Kitabını İmzaladı
Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı
Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin
TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi
Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |