TYB Konya Şubesinde “Sabahattin Ali’nin Öykülerinde Konya” Konuşuldu.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ile Konya Büyükşehir Belediyesinin birlikte düzenlediği 2019 yılı bilimsel ve kültürel etkinlikleri çerçevesinde Kılıçarslan Konferans Salonu’nda 03 Kasım 2018 Cumartesi günü gerçekleştirilen programda “Sabahattin Ali’nin Öykülerinde Konya” ele alındı.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünde Öğretim Görevlisi ve Bölüm Başkan yardımcısı olarak görev yapan Dr. Ali Baykan “Sabahattin Ali’nin Öykülerinde Konya” konulu bir konferans verdi.
Gümürçileli olan Sabahattin Ali’nin Konya Ortaokulu’na Almanca öğretmeni olarak atandığını, Atatürk’e hakaret içeren bir şiirinden dolayı tutuklanarak cezaevine konulduğunu, Cumhuriyetin 10.Yılında cezasının bitmesine birkaç ay kala çıkarılan genel aftan yararlanarak özgürlüğüne kavuştuğunu, daha sonra da değiştiğini ifade eden bir şiir yayınlayarak tekrar devlet memurluğuna atandığını, yazı hayatına çeşitli dergilerde devam ettiğini ve yurtdışına kaçma girişiminde bulunduğu bir sırada MİT tarafından öldürüldüğünü ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ali Baykan, yazdığı 60 öykünün 13’ünde Konya’dan bahsettiğini söyledi.
Sabahattin Ali’nin Türk öykücülüğünün önde gelen isimleri arasında olduğunu ve kendinden sonrakilere de yol açtığına vurgu yapan Baykan; “Öykülerinde özellikle köy ve kırsal kesim sorunlarını yansıtması bakımından öncü bir yazardır. Anadolu insanının yol, su, toprak, işsizlik, aile düzeni, bürokratik baskı, sağlık gibi sorunları da ortaya koymuştur. En çok da köy ve köylünün bu sorunlarını bir ideolog veya politikacı gibi değil bir sanatçı gibi görmüş ve sanatın gerçekleriyle öyküleştirmiştir.”dedi.
Sabahattin Ali’nin öykülerinde popülizme kapılmadığını, köylüden yana olmakla birlikte bu kıstırılmışlığından kurtuluşunun da köylünün yine kendi elinde olacağını vurguladığını, köylüyü desteklemekle birlikte olumsuz yanlarını da ortaya koyduğunu söyleyen Baykan,”Sabahattin Ali’nin öykülerinde aslında Konya nezdinde Türkiye gerçeklerini, özellikle de köylülerin sorunlarını, bürokrasinin işlemediğini, idarecilerin, ülkeyi yönetenlerin halka yeteri kadar eğilmediklerini acıklı bir şekilde, köylünün vicdansızlıklarını da bütün gerçekleriyle dile getiriyor. 60 hikâyesinden 13 tanesini Konya’ya ayırması, Konya’da bol malzemenin olmasından ve Konya’yı sevmesinden olsa gerek. Mesela Yozgat’ı beğenmez ve eleştirir. O dönemin jandarma baskısını, resmî dairelerin imkânsızlıklarını, ihmâlkarlıklarını, fakirliği, hastalıkları, vergilerin yüksekliği, kuraklık, ağa, ırgat, işçi ilişkisini, zengin-aydın geçinenlerin sıradan fakir insanlara tepeden bakmaları, hor görmeleri gibi gerçekleri işlemiştir öykülerinde. Özellikle Konya’nın hayvancılık, tarım, insan ilişkileri, eğlence hayatı, inançları, yaşantıları gerçeklerle uyum gösteren bir şekilde ele almıştır. Sabahattin Ali, öykülerindeki konuları ve olayları gerçek hayattan ve kendi öz yaşamından alarak edebî bir biçimde ustalıkla aktarmıştır.
Bu hikâyeler film, kitap, tiyatro, dizi şeklinde yayınlanması Konyamızın ismini öne çıkaracak, ününü daha da artıracak ve sosyal, kültürel, ekonomi, turizm açısından katkı sağlayacaktır.”dedi.
Program sonunda konuşmacıya günün anısına STK Platform başkanı Muhsin Görgülügil tarafından Katılım Belgesi takdim edildi ve toplu fotoğraf çekildi.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam
Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı
M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”
Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor
Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"
Kul Remzi Kitabını İmzaladı
Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı
Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin
TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi
Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |