Kötü Karneden Ebeveynler De Ders Çıkarmalı

Kötü Karneden Ebeveynler De Ders Çıkarmalı
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 9-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2018-06-04 - 12:14 - Bu haberi 983 kişi okudu.


Okulların tatile girmesine sayılı günler kaldı. Zayıf karneden sadece çocuğun değil, anne ve babanın da sorumlu olduğunu belirten uzmanlar, “Anne ve baba, bu başarısızlıktaki paylarını sorgulamalı” uyarısında bulundu.

Çocuğun farklı alanlardaki başarılarının mutlaka vurgulanması ve takdir edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, çocuğun kardeşiyle ya da arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğine dikkat çekti.


Karnelerin alınmasına sayılı günler kaldı. 8 Haziran 2018 Cuma günü son ders zili çalacak ve öğrenciler uzun bir eğitim sezonunu geride bırakacak. Karnenin okulun verdiği eğitim, ailenin yönlendirmesi ve desteği, çocuğun potansiyelinin ve çalışma performansının bir sonucu olduğunu belirten uzmanlar, değerlendirmenin de tüm yönleriyle yapılması gerektiğini vurguladı.


Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, ortada bir başarısızlık varsa bunun sadece çocuğa ait bir başarısızlık olmadığını belirterek anne babaların bazı soruları kendine sorması gerektiğinin altını çizdi.


Anne- baba başarısızlıktaki paylarını sorgulamalı


Ebeveynlere “Eğitim öğretim dönemi boyunca çocuğunuzun okul durumunu yakından gözlemlediniz mi? Desteğe ve yardıma ihtiyaç duyduğu her noktada yanında olup yol gösterdiniz mi? Çözüm yolları arayıp yardımcı oldunuz mu?” sorusunu yönelten Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, şunları söyledi:


“Bunları yapmamış, çocuğunuz ile hem duygusal hem akademik olarak yeterince ilgilenmemişseniz ve sene sonunda ortada bir başarı eksikliği varsa bunda kuşkusuz sizin de payınız bulunmaktadır. Bu durumda çözüm yollarını araştırıp kendinizi de sorgulamalı ve çözüm yollarını birlikte konuşarak üretmelisiniz. Ders notları yeterince başarılı olmasa da eğer davranış puanları iyiyse onu takdir edin”


Başarısız karnede çocuğa yaklaşım nasıl olmalı?


Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, tavsiyelerini şöyle sıraladı:


“Asla çocuklarla alay edici, incitici, aşağılayıcı bir şekilde konuşmayın. Sözel ve fiziksel şiddetten kaçının! Aksi takdirde çocuğunuzu ruhsal açıdan örselemekle birlikte telafisi güç yaralar açmış olursunuz. Olumsuz bir tavır içinde olduğunuz takdirde çocuğunuzun özgüven eksikliğine ve kişilik gelişiminde bazı sorunlara neden olmanız kaçınılmazdır.  Karne notları ne olursa olsun onun yanında olup ona sizin için değerli olduğunu söyleyin ve bunu hissettirin.”


Pahalı hediyelerden kaçının


Karnenin başlı başına bir ödül-ceza sistemi olduğunu belirten Esma Uygun, ceza ve ödülde de bir dengenin olması gerektiğine dikkat çekti. Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, “Ceza vermek genellikle işe yarayan bir yöntem olmayacaktır. Düşük notların olduğu dersler ile ilgili olarak tatilde neler yapılabileceği konusunda gerçekçi planlamalar yapmak gerekir. Pahalı hediyeler vermekten kaçının. Sosyal ilişkilerini artırabileceği etkinlikler planlamak en iyi ödül olacaktır” tavsiyesinde bulundu. 


Kardeşleri kıyaslamayın


İki ya da daha fazla çocuklu ailelerde anne-baba tutumlarının da önemli olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, önerilerini şöyle sıraladı:


“Asla kıyaslama yapmayın. Her çocuğun farklı yetenekleri ve farklı alanlarda güçlükleri olduğunu bilin. Bu nedenle; bu çocuğunuzun akademik olarak güçlü ve zayıf olan yanlarını bir uzman yardımıyla değerlendirin. Beklentileriniz çocuğunuzun potansiyeline uygun olmalı.  Kardeşiyle ya da çevredeki diğer çocuklarla kıyaslama yapmak yarar sağlamayacaktır. Aksine çocukta öfke ve kıskançlık duygularını ortaya çıkaracaktı.


Diğer alanlardaki başarılarını vurgulayın. Ders dışında resim, müzik, spor gibi alanlarda da destekleyin ve bu alanlardaki başarılarına vurgu yapın. Her çocuğun becerileri farklılık gösterecektir.


Hatalı inançlar geliştirebilirler


Akademik başarıya odaklı ailelerin çocukları  “Notlarım yüksek olursa başarılıyım ve ailem için değerliyim, sevilirim” gibi hatalı inançlar geliştirirler. Bu durum çocuğunuzun ruh sağlığını ve kişilik yapısını oldukça olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Onları koşulsuz sevdiğiniz ve benimsediğiniz mesajını her fırsatta vermelisiniz.”


Düşük not başka sorunların habercisi olabilir


Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, düşük notların sadece ders çalışmanın karşılığı olmadığını, başka sorunların da habercisi olabileceğine dikkat çekerek “Öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği olan çocuklar ders çalışıyor olsa bile düşük performans sergileyebilirler. Çocuk; dersi anlamakta güçlük çektiği veya dinlemeyi sürdüremediği için sınavlarda düşük performans gösteriyor olabilir. Bu durumda bireysel eğitim desteği gerekli olabilmektedir. Bir uzman yardımıyla çocuğun değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu.



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz

Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor

AGO Eğitim Hayatına Başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi

Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret

Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!

Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor

SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.

Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip

Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
70936
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA