Birlik, Moğolistan’daki Türk İzlerini Takip Etti

Birlik, Moğolistan’daki Türk İzlerini Takip Etti
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 17-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2018-04-16 - 06:51 - Bu haberi 741 kişi okudu.


Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin düzenlediği “Moğolistan’da Türk İzleri (Bilge Kağan’ın Hazinesi)” konulu konferansta, SÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Bahar konuştu...

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin düzenlediği “Moğolistan’da Türk İzleri (Bilge Kağan’ın Hazinesi)” konulu konferansta konuşan SÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Bahar, Moğolistan’da yaptıkları kazılarda, Orhun Kitabeleri ve Cengizhan’ın mezarını bulduklarını, 2001 yılından beri yaptıkları çalışmalarda Türkiye Moğolistan arasında dostluğun geliştiğini söyledi.


 Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarında bu hafta Moğolistan’da Türk izleri takip edildi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, Moğolistan’da yaptıkları kazılarda Orhun Kitabeleri ve Cengizhan’ın mezarını bulduklarını belirtti. Prof. Dr. Bahar, kazı çalışmaları sırasında Türkiye ile Moğolistan arasında dostluk yaşandığını ifade etti.


Türkistan’ın ana merkezinin Moğolistan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bahar, “Kültürümüzün temeli bu coğrafyada atılmıştır. Sovyetler ile Çinliler bu bölge için uzun zaman mücadele vermiştir. Ancak Ruslar bu bölgenin Türk bölgesi olduğunu kabul etmezler. Aksine bu bölgeye Sovyet Orta Asyası derler. Moğolistan ile aramızda 8.500 km var ama kültürel farklılıklar yok. Türkiye’nin iki katı büyüklükteki coğrafyada 2 milyon 800 bin nüfus var. Kendi geliri olmayan halkı yardımlarla geçiniyor. Türkiye de zaman zaman yardım yapan ülkeler arasında yer alıyor. Halkın yarısı hayvancılıkla uğraşıyor. Moğollar için Cengizhan çok önemli. İçeceklerine, sigaralarına marka olarak isim vermişler. Tanrı gibi görüyorlar. Moğollar için şapka ve kuşak çok önemli, namus gibi görüyorlar ve kimseye vermiyorlar. At yarışları, ok yarışları güreşler önemli. Misafirlerine nezaket olarak burun sigarası dedikleri enfiye ikram ediyor, geyik eti yiyorlar. Aşık oyunları UNESCO’da kültürel mirasa aday gösterildi. Budizm ve eski geleneklerine son 10 yıldır hızlı bir dönüş var. Ovo denen, mavi renkli, gök tanrıyı temsil eden anıt etrafında üç kez dönerek her seferinde bir taş atıyorlar. Buraya hatık dedikleri mavi bezler bağlıyorlar. Bu bezleri atlarına da bağlıyorlar. Kaplumbağa onlar için ölümsüzlük sembolü. Birisi kadını, birisi erkeği temsil eden 2 direkli büyük çadırlarda yaşıyorlar” dedi.


Cengizhan’ın mezarı ve Orhun kitabelerinin kalıntılarını bulduklarını ve devletin buna sahip çıktığını anlatan Prof. Dr. Bahar, “Meslek hayatımda artık başka bir şey yapmama gerek yok. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da geçtiğimiz hafta bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Devletimizin buraya sahip çıkması gurur verici. Kazı alanında ‘En büyük ekip Türk ekibi’ diye büyük övgü aldık. 2000 yılından beri Türkiye Moğolistan dostluğunun sürmesine katkı sağlamaktan mutluyuz” diye konuştu.


Program sonunda Genç Birlik Konya Şube Başkanı Ömer Lütfü Çınar, Prof. Dr. Hasan Bahar’a katılım ve teşekkür belgesi verdi. 



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam

Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı

M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”

Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor

Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"

Kul Remzi Kitabını İmzaladı

Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı

Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin

TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi

Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
66010
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA