YÖK Başkanı Saraç’ın Okuduğu Sonuç Bildirgesiyle ÜNİKOP Çalıştayı Sona Erdi

YÖK Başkanı Saraç’ın Okuduğu Sonuç Bildirgesiyle ÜNİKOP Çalıştayı Sona Erdi
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 9-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2018-02-04 - 09:42 - Bu haberi 384 kişi okudu.


Necmettin Erbakan Üniversitesinin (NEÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen “Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler Çalıştayı” YÖK Başkanı Saraç tarafından okunan sonuç bildirgesi ile tamamlandı.

Çalıştaya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ak Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve heyeti, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KOP Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ve heyeti, MEVKA, ORAN ve AHİ Kalkınma Ajanslarının koordinatörleri ve akademisyenler katıldı.


Ayrıca dönem başkanlığını NEÜ’nün yaptığı UNİKOP’un Üyeleri Ahi Evran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi Rektörleri de çalıştayda hazır bulundular.


Çalıştayda bölgesel kalkınma adına bölgesel Ar-Ge ve yenilik stratejisi hazırlanması ve bölgesel kalkınma odak alanlarının belirlenmesi gibi detayların yer aldığı sonuç bildirgesi Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından okundu.


Sonuç bildirgesinde yer alan diğer detaylar şu şekilde: Kısa vadede üniversitelerin Ar-Ge alt yapısı ve kapasitelerinin (araştırma alt yapısı, beşeri sermaye) belirlenmesi hedeflenmiştir. Teknolojide yaşanan gelişmeleri de dikkate alarak bölgenin ihtiyaçları belirlenecek ve geleceğe yönelik ihtiyaç projeksiyonu yapılacaktır.


YÖK’ün misyon farklılaşması projesiyle de uyumlu olarak üniversitelerin Ar-Ge ve inovasyon odak alanları belirlenecektir.


Bölgesel kalkınmayı da kapsayacak şekilde bölge üniversiteleri arasında işbirliği daha da geliştirilecektir. Bölgenin gelecekte ihtiyaç duyacağı nitelikli işgücünün projeksiyonu yapılacak ve özellikle mesleki eğitimin ilgili aktörlerin katılımıyla bu projeksiyona göre planlanacaktır.


KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve bölgede faaliyet gösteren Kalkınma Ajanslarının geçmiş süreçte üniversitelerimize büyük destekleri olmuştur. Önümüzdeki süreçte de bu desteklerin bölgesel kalkınma odaklı olarak artarak devam ettirilmesi önemlidir. Fon kaynaklarının bölge ihtiyaçları gözetilerek ilgili paydaşların katılımı ile uygun planlanması ve etkin kullanımı yönünde üniversite katkısının, rolünün daha da arttırılması beklenmektedir. Bölgesel kalkınma adına kullanılan fonların etkin ve verimli kullanılması adına etki analizlerinin yapılması önemlidir.


Bölgesel kalkınmada ekonomik kalkınmanın yanı sıra sosyokültürel kalkınma ve çevre korumanın önemine vurgu yapılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda üniversitelerin bölgedeki ilgili paydaşlarla olan işbirliklerinin desteklenmesi önemlidir. Bölgedeki üniversitelerin bu zamana kadar öğrenci ve akademisyen düzeyinde birlikte düzenledikleri etkinliklerin (proje pazarı, kongre, çalıştay, sempozyum, konferans vb) artarak devam edecektir.   Bölgede kurulmuş olan Teknokentlerin ve TTO’ların kapasite ve hizmetlerinden bütün bölge üniversitelerinin etkin yararlanabilmesi için politika ve mekanizmalar geliştirilecektir. Bölge üniversitelerin tanıtımı için (özellikle uluslararası alanda) ortak stratejiler geliştirilecek ve faaliyetler düzenlenecektir.


Üniversitelerin “bölgesel kalkınma” özelinde yapacakları araştırmalar teşvik edilecektir. Bölge üniversitelerin kütüphane, laboratuvar, Ar-Ge merkezleri gibi kurumsal kapasite ve kaynaklarının ortak kullanıma açılabilmesi konusu (gerekli yasal düzenlemelere de bakılarak) değerlendirilecektir.


Üniversiteler arasında araştırma işbirlikleri özendirilecektir. Özellikle birbirini tamamlayan nitelikte araştırma kapasitesi oluşturulan alanlarda disiplinler arası işbirliği yapabilmeleri adına teşvik mekanizmaları geliştirilecektir.  



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz

Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor

AGO Eğitim Hayatına Başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi

Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret

Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!

Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor

SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.

Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip

Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
24261
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA