İmam Hatipliler İçin Özel ‘Akademi’ Kuruldu

İmam Hatipliler İçin Özel ‘Akademi’ Kuruldu
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 9-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2017-11-28 - 07:50 - Bu haberi 257 kişi okudu.


ÖNDER İmam Hatipliler Derneği bünyesinde, imam hatip okullarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yapacak, model eğitim programları üretecek ve uzaktan eğitim hizmeti verecek ÖNDER Akademi faaliyete geçti.

  24 Ekim’de Ankara’da açılışı gerçekleştirilen akademinin, 18 aylık planları arasında, 32 eylem planı bulunuyor. Bunlar arasında dijital kütüphaneler kurmak, araştırma merkezi açmak, astronomi eğitimleri vermek de var. ÖNDER Akademi Başkanı Doç. Dr. Cihad Demirli, “Bir üretim laboratuvarı olacak burası. Hem sahada model olabilecek eğitim programları geliştirmeyi hedefliyoruz, hem de araştırma merkezi kurup orada fikir-düşünce atölyeleri oluşturacağız” dedi.


 ÖNDER Akademi’nin açılışının temelinde, imam hatiplerin ‘üzerinde bilimsel çalışmalar yapılması gereken, dünyaya örnek bir model’ olduğu düşüncesinin yer aldığını belirten Doç. Dr. Cihad Demirli, “İmam hatipler, gerek okul içindeki müfredat programları gerek mezunlarına verdiği bütüncül ilişki anlamıyla farklı bir model ortaya koyuyor. Bunu farklı bir platformda ele alıp faydaya dönüştürecek bir yapı kurulmasını istedik” dedi. Demirli, Akademi’nin bugüne kadar yapılan çalışmalardan farkının mevzuyu daha çok bilimsel bakış açısıyla ele alacak olmasından kaynaklandığını kaydetti.


 MODEL EĞİTİM PROGRAMLARI GELİŞTİRECEK


 Akademiyi kurgularken, hem sahada model olabilecek eğitim programları geliştirmeyi hedeflediklerini, hem de araştırma merkezi kurup orada fikir üretilecek düşünce atölyelerinin yer alacağı bir anlayıştan yola çıktıklarını belirten Cihad Demirli, ÖNDER bünyesinde bulunan eğitim, AR-GE, dış ilişkiler vb. komisyonlarından farkını da şöyle anlatıyor: “Onlar bir projeyi yaptıklarında hedefleri bir faaliyeti tasarlamak ve belli sayıda kişiye dokunmaktır. Biz bir eğitim programı geliştirip uygulayacaksak bu bir anlayış geliştirme şeklinde olacaktır. Bunu pilot uygulama olarak geliştirip, mezun derneklerimize servis edeceğiz. Tabi ekipmanlarını da sağlayacağız. Uzaktan eğitim teknolojimiz var. Yerel bir derneğin buna yatırım yapması çok zor.”


 İMAM HATİPLERİN SOSYOLOJİK VE EKONOMİK ETKİLERİ


 Din ve fen eğitimlerinin birlikte yürütülmesi düşüncesinin tüm İslam ülkelerinde yer aldığını, Türkiye gibi başarılı şekilde yapan çok az ülke olduğunu belirten Cihad Demirli, “Eğitim konusunda bayraktarlığı Türkiye yapacak ancak bu iş tek disiplinli değil. Din eğitimi deyince ilahiyat algılanıyor. Bu işin felsefi sosyolojik ekonomik hukuki boyutları var.  İmam hatiplerin sosyolojik etkileri, ekonomik etkileri üzerine ciddi bir çalışma yok. Biz bunları hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Demirli, fikri altyapı ve hazırlıkların tamamlanarak, Müslüman topluluk ve toplumlarda eğitim konusunu araştıracaklarını kaydetti.


 CELAL HOCA ARAŞTIRMA MERKEZİ


 Bir araştırma merkezi kurulması fikrinin daha önce düşünüldüğünü ancak hayata geçirilemediğini belirten Cihad Demirli, “Biz burada şimdilik Celal Hoca İmam Hatip Okulları Araştırma Merkezi diyoruz. Yarın diğer sivil toplum kuruluşları da katkı sağlarsa bu merkez genişleyebilir” dedi. Şu anda planlanan bazı araştırma konularının olduğunu kaydeden Demirli, “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ‘İmam hatip okullarını izleme ve derecelendirme sistemi’ kurulması düşüncemiz var. İlk başta pilot bölgeler belirleyip taramalar yapılarak, standartlar oluştuktan sonra okulları, o standartlarla ölçeceğiz” diye konuştu. Akademinin diğer bir çalışma alanı da içinde dijital kütüphanenin de yer aldığı bir dijital arşivin oluşturulması.


 18 AYLIK ÇALIŞMA PLANLANDI


 ÖNDER Akademi’nin 2017-2019 Strateji Planı’nda 18 aylık zaman diliminde yapılacaklar madde madde yer alıyor. Bu süreçte 5 strateji, 10 hedef, 22 faaliyet planlanıyor. Bunlara ek olarak 32 genel eylem planı da bulunuyor. Kaynak oluşturma çalışmaları çerçevesinde, bilimsel hakemli dergi Talim Dergisi’nin Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak yılda üç kez çıkarılması öngörülüyor. İmam hatip okullarını izleme ve derecelendirme sistemini de kapsayan ‘Celal Hoca İHO Araştırma Merkezi’nin kurulması, 2 MEB izleme raporunun yayımlanması, yerel derneklere model olacak 14 farklı eğitim programı geliştirilmesi, 20 İHO’da dijital kütüphane kurulması, 10 uluslararası ve ulusal proje yürütülmesi, 5 tematik araştırma raporunun yayınlanması, kültür ve sanat alanında 3 yarışma düzenlenmesi, kültür ve sanat alanında yetenekli öğrencilere 7 kamp düzenlenmesi öngörülüyor.


 30 KİŞİLİK ‘DANIŞMA KURULU’


 Nitelikli yenilik arayışı kapsamında ortaya çıkan program bünyesinde 18 ayda 14 tane eğitim programı geliştirmeyi hedefleniyor. 11 kişilik yönetim kurulu olan ÖNDER Akademi’nin 30 kişiden oluşan bir Danışma Kurulu da bulunuyor. Bu kurul içinde çeşitli üniversitelerden, alanında isim yapmış kişiler yer alıyor. 



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz

Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor

AGO Eğitim Hayatına Başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi

Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret

Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!

Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor

SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.

Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip

Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
93674
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA