Selçuk’ta Balkanlardan Yansımalar

Selçuk’ta Balkanlardan Yansımalar
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 17-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2017-11-24 - 12:29 - Bu haberi 566 kişi okudu.


“Balkanlardan Yansımalar” isimli sergi Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde açıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Uluslararası Bilim ve Medeniyet Araştırmaları Derneği, Yunus Emre Enstitüsü, Centar Za Osmanisticke ve Selçuk Üniversitesi işbirliği ile Gençlik Projeleri Destek Proje Kapsamında “Balkanlardan Yansımalar” isimli sergi Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde açıldı. Sergiye Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Prof. Dr. Mehmet Okka, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, birçok akademisyen ve öğrenci katıldı.


 


Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, kültür gezisinin “Osmanlı İzinde Hoşgörü ve Medeniyet Buluşması” projesi çerçevesinde geliştiğini ve 20 öğrenci ile 5 balkan ülkesini 1 hafta gezdiklerini dile getirdi. Osmanlı Devleti’nden kalan eserleri, camileri, medreseleri, köprüleri, hanları ve sosyal dokuyla birlikte son döneme kalan eserleri birlikte değerlendirdiklerini aktaran Prof. Dr. Necmi Uyanık, sergi planlamasının gidemeyen öğrenciler için yaptıklarını dile getirdi. Proje bağlamında görülen eserlerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Balkanlar’da ortaya koymuş olduğu faaliyetlerini de gördüklerini belirten Prof. Dr. Uyanık, TİKA’nın en başta gelen kuruluşlardan bir tanesi olduğunu ifade etti. Ayrıca Yunus Emre Enstitüsünün önemli olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Uyanık, kültürel faaliyetlerde modern alperenlerin bu kurumlar olduğunu söyledi.


 


TÜRKİYE HER YERDE!


 


Öğrencilerin Osmanlı İmparatorluğu’nun kazandırmış olduğu hoşgörüyü yakaladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Uyanık, Türkiye’nin her yerde olduğunun altını çizdi. Gezilip görülen süreçte yerli halkın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a selamlarını ilettiklerini söyleyen Necmi Uyanık büyük bir Türkiye sevgisinin olduğunu ifade etti.


 


Prof. Dr. Uyanık, Devletin stratejik üniversitesi misyonuna uygun olarak fakültelerin turizm sektörüne ve aynı zamanda tarihi, kültürel anlamda miras eksenine uygun olarak projeler geliştirmek istediklerini söyledi. Gençliğin vizyonunu ve misyonunu daha yüksek tutmaya çalıştıklarını da belirten Prof. Dr. Uyanık, “Dün Osmanlı ne yaptı, biz bugün ne yaptık, ne yapıyoruz?” anlayışını oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.


 


“GÖNÜL DAĞI” KAMPANYASI


 


Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin öncülüğünde Osmanlı’nın bıraktığı hoşgörü ve yardımseverliği sürdürme adına  “Gönül Dağı” ismiyle Arakan’daki Müslümanlara, Irak’taki depremde zor durumda olan insanlara bir yardım kampanyası başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Uyanık, Selçuk Üniversitesi olarak yardım için  üniversitelere, öğrencilere, akademisyenlere ve sivil toplum örgütlerine  çağrıda bulundu.


 


Geleceğe güçlü projelerle ve donanımlarla gideceklerine inandıklarını söyleyen Prof. Dr. Uyanık, bu projenin bu çerçeve de oluştuğunu aktardı. Prof. Dr. Uyanık, bu tür projelerin sürdürülmesini istediklerini belirtirken, bakanlık projeleriyle öğrencilerin daha çok yurt dışına çıkacak projelerin önünün açılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Uyanık sözlerinin sonunda Gençlik ve Spor Bakanlığına, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’e ve emeği geçen herkese teşekkür etti.


 


Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut;” Gerçekten kendimizi orada hissettik. Tabii Evlad-ı  Fatihan’ın gittiği yerler. Bizim hak ve adalet temelli medeniyeti ulaştırdığımız yerler buralar. Dolayısıyla hala bizden oraya giden insanlar, sevgiyle, muhabbetle, hürmetle saygıyla, “Türk kardeşlerimiz geldi. Osmanlının torunları geldi” diye karşılanıyor. Bu bizim için gurur meselesi. Aynı zamanda da omuzumuza tarihi kadim mesuliyetler yükleyen bir durum. İnşaallah bundan sonra da öğrencilerimizi, hocalarımızı bizim asli gönül coğrafyamız olan bu yerlere seyahatlarini organize edeceğiz. Biz de elimizden geldiği kadar hem hissiyatımızı, hem yüreğimizi, hem de bilgilerimizi ve teknolojilerimizi oralarla paylaşacağız. Sergimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” diye konuştu. 


 


Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka ise ”Gerçekten oraları gezerken duygulanılmaması mümkün değil ve bunun buraya yansıtılması çok güzel bir şey. Sergimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. 


Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam

Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı

M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”

Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor

Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"

Kul Remzi Kitabını İmzaladı

Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı

Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin

TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi

Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
08223
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA