NEÜ Öğretim Üyeleri Moskova’da Selçuklu Medeniyetini Anlattı
“Selçukluların Tarihi ve Kültürel Mirası” adlı kongreye Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) öğretim üyeleri de katıldı.
Bu kongre ile Selçukluyu anlattıklarını söyleyen NEÜ Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çaycı kongrenin önemine dair açıklamalarda bulundu: “İşin bir sergi boyutu bir de bilimsel boyutu oldu. Bilimsel boyutunda biz öğretim üyeleri kongreye katıldık. Ben kongrede Selçuklu mimarisi üzerine bir sunum yaptım. Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletinin mimarisi hakkında dinleyenleri bilgilendirdim. Rus akademisyenler ise kongrede, örneğin bir tanesi Selçukluların tarihi üzerine bir sunum gerçekleştirdi bir diğeri Selçuklular Döneminde Mevlüt Geleneğini anlattı. Yani tamamen Selçuklu odaklı devam eden bir kongreydi.” dedi. Moskova’da Türkoloji bölümü okuyan öğrencilerin hem sergiye katıldıklarını, hem de kongrede dinleyici olarak yer aldıklarını söyleyen Çaycı, öğrencileri de bilgilendirdiklerini aktardı. Rusya’daki üniversiteler ve Türkiye’deki üniversiteler arasında çeşitli görüşmelerin yapılması adına da önemli bir birliktelik kurulduğunun altını çizen Çaycı şunları söyledi: “İlerleyen dönemlerde oradaki öğrencilerin Konya’ya, Necmettin Erbakan Üniversitesine gelmeleri gibi bir durum söz konusu olabilir. Türkiye’nin, Türklerin, Selçukluların geçmişini orada anlatmak ve Türkoloji bölümünde okuyan çocukların moral motivasyonlarını sağlamak adına oldukça etkili bir organizasyondu. Kongrenin sonuçlarının faydalı olacağına inanıyorum.”
NEÜ Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Özcan da kongrede Büyük Selçuklu tarih ve kültürünün Moskova’da tanıtılması açısından büyük önem arz ettiğinin altını çizdi. Özcan; “Orada bildiriler sunuldu, Rusya’da böyle bir kongre hiç yapılmamış, bu ilk oldu. Rusya’daki çok sayıda Türkolog kendi alanlarıyla ilgili bildiriler sundular. Kongrenin faydalı geçtiğini düşünüyorum.” diye konuştu.
Selçukluların son derece zengin kültürel mirasının gelecek nesillere layıkıyla aktarılması anlamında serginin de kongrenin de fevkalade faydalı olduğunun altını çizen NEÜ Türk İslam Sanatları ve Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir ise şunları söyledi: “Kongrede Selçuklu süsleme sanatlarını anlattığım bir bildiri ile yer aldım. Rus akademisyenlerin de yer aldığı bir kongreydi. Hem Selçuklu sanatının hem de Selçuklu tarihinin Moskova’da anlatılması açısından çok önemli. Türk-Rus ilişkilerinin ilerlemesi açısından da önemli bir adımdı.”
NEÜ öğretim üyeleri katkılarından dolayı hem Selçuklu Belediyesine, hem de NEÜ Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezine teşekkür ettiler.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz
Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor
AGO Eğitim Hayatına Başladı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi
Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret
Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!
Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor
SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.
Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip
Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |