TÜZDEV: Lise Ve Üniversitelere Geçiş Dünya Normlarına Uysun

TÜZDEV: Lise Ve Üniversitelere Geçiş Dünya Normlarına Uysun
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 9-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2017-09-27 - 11:25 - Bu haberi 338 kişi okudu.


TÜZDEV Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, Özel ve üstün zekalı çocukların çoktan seçmeli testlerde genelde kaybeden taraf olduğunu vurguladı.

Özel ve üstün zekalı çocukların çoktan seçmeli testlerde genelde kaybeden taraf olduğunu vurgulayan TÜZDEV Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, “TEOG merkezi yazılı sisteminin kaldırılmasıyla birlikte yeniden liselere geçiş sisteminin belirlenmeye çalışıldığı bugünlerde üstün birey özel yetenekli çocuklar için liselere ve üniversitelere geçiş durumunun dünya normlarına uygun olarak gerçekleşmesini temenni ederiz” dedi


TEOG sınavının geçtiğimiz günlerde kaldırılmasıyla başlayan tartışmalar Milli Eğitim Bakanlığı’nın 3 sistem üzerinde çalıştığı yönünde yapılan açıklamalarla netleşmeye başladı. Bu konuda bir kamuoyu açıklaması yapan TÜZDEV (Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı) Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, “Özel yetenekli çocuklar çoktan seçmeli testlerde genelde hep kaybeden taraf olmuştur ve onlar için doğru ölçme ve değerlendirme sistemi bulunamamıştır. TEOG merkezi yazılı sisteminin kaldırılmasıyla birlikte yeniden liselere geçiş sisteminin belirlenmeye çalışıldığı bugünlerde üstün birey özel yetenekli çocuklar için liselere ve üniversitelere geçiş durumunun dünya normlarına uygun olarak gerçekleşmesini temenni ederiz” dedi.


Müzakere ortamları oluşturulmalı


Kemal Tekden, özel yeteneklere sahip çocukların ölçme ve değerlendirmesinde, liselere ve üniversitelere geçişlerinde proje tabanlı ve ürün odaklı bir değerlendirme sisteminin dikkate alınmasını istediklerini söyledi. Tekden, şunları kaydetti: “Liselere geçiş sisteminin tartışıldığı bu günlerde özel ve deha çaplı çocuklar için belirlenecek geçiş sisteminin üniversiteler, eğitimciler, eğitim yöneticileri veliler ve öğrencilerle ve ilgili STK temsilcilerle müzakere ortamları oluşturulmasının ve daha kalıcı, sürekli ve ortak akla dayalı geçiş sisteminin çıkmasının taraftarıyız.”


Sınav, öğrenci ve velilerde aşırı stres ve kaygı yaratıyor


Sınav baskısının eğitim sistemi ve öğrenciyi olumsuz etkilediğinin altını çizen Kemal Tekden, sınavın öğrenci ve velilerde aşırı stres ve kaygıya neden olduğunu ve anne baba öğrenci ilişkilerini sıkıntıya soktuğunu söyledi. Aynı zamanda, sınavın öğrenci ve velileri okul dışı kaynaklara yönelttiğini aktaran Tekden, “Aile bütçelerine ek yük getirdiği ve okulun önemini kaybettirdiği ile ilgili tartışmalar her zaman yaşanmıştır. Bu sıkıntılar üstün/özel yetenekli birey olarak tanılanmış çocuklar için de ayrı bir tartışma konusu olmuştur. Özel yetenekli çocuklar çoktan seçmeli testlerde genelde hep kaybeden taraf olmuştur ve onlar için doğru ölçme ve değerlendirme sistemi bulunamamıştır” açıklamasını yaptı.


Türkiye’de son 15 yıldır ortaöğretime ve yükseköğretime geçiş sistemlerinin sürekli tartışıldığını belirten Kemal Tekden, liselerin zorunlu hale gelmesinden sonra da liselere geçiş sisteminin tamamen puana göre olması ve bütün 8.sınıf öğrencilerin puana göre liseye yerleştirilecek olmasının bu tartışmanın sürekliliğini sağladığına dikkat çekti.



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz

Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor

AGO Eğitim Hayatına Başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi

Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret

Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!

Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor

SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.

Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip

Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
86964
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA