Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Öğrencilerini Bekliyor

Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Öğrencilerini Bekliyor
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 9-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2017-07-25 - 13:40 - Bu haberi 648 kişi okudu.


Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü, Mevlana ve Mevlevilik konusunda yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler alacak.

Enstitü bünyesinde bulunan ve 2013 yılından bu yana öğrenci kabul eden Mevlana ve Mevlevilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programına 2017-2018 öğretim yılı güz yarıyılında Mevlana ve Mevlevilik konularında çalışma yapmak ve bu konularla ilgili kendisini geliştirmek isteyen öğrenciler alınacak.


 Yaklaşık beş yıldır Mevlana ve Mevlevilik hakkında düzenli ve sistematik araştırmaların yapılması için gayret gösteren Mevlana Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde bulunan anabilim dalına özellikle güz dönemlerinde farklı lisans mezunu olan ve bu konularla ilgili araştırmalar yapmak isteyen öğrencileri kabul ediyor. Bu alanda kendisini geliştirmek ve yeni araştırmalarla bilim dünyasına farklı ve yeni bilgiler kazandırmak isteyen, lisans mezunu olan tüm kesimden insanlara kapısını açan Enstitü’de, halihazırda Selçuk Üniversitesi’nde bulunan farklı sahalardaki öğretim üyeleri ders ve seminerler veriyor ayrıca danışmanlıklar yürütüyor. İlerleyen dönemlerde ise Konya ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinde bulunan ve bu konuyla ilgili sahanın uzmanı olan bilim insanlarının da derslere ve seminerlere katılması için Enstitü’de alt yapı çalışmaları devam ediyor.


 Yapılan bu çalışmaların neticesinde Mevlana hakkında yeni ve doğru bilgilerin üretilmesi ve bu bilgilerin düzenli bir şekilde bilim dünyasına duyurulması sağlanmış olacak. En önemlisi de bu konularla ilgili kendisini yetiştirmek isteyen kişilere kapı aralanmış olacak ve yeni istihdamların önü açılacak. Enstitü, kurulduğu ilk yıllarından beri bu konularda yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin talepleri ile karşılaşmakta ve bunlara mümkün olduğu kadarıyla olumlu bir karşılık vermektedir.


 YENİ DÖNEMDE ENSTİTÜ, YİNE KAPILARINI MEVLANA DOSTLARINA ARALIYOR


2017-2018 öğretim yılı için 14 kişilik bir kontenjanın açıldığı programa daha çok Türk Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Tarih, İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi sözel bölümlerden öğrenciler kabul edilirken bu yıl Devlet Konservatuvarı, Güzel Sanatlar, Tıp, İletişim, Hukuk ve Turizm Fakültesi gibi farklı branş ve fakültelerden de öğrenciler alınacak.


Enstitünün yüksek lisans programında uyguladığı diğer önemli ve başarılı bir uygulaması da yüksek lisans derslerinden önce gerekli gördüğü öğrencilerine yönelik uyguladığı ‘Bilimsel Hazırlık Dersleri’ uygulamasıdır. Bir veya iki dönem boyunca yüksek lisansa geçiş olarak verilen derslerde Farsça ve Osmanlı Türkçesi ağırlıklı olup ve öğrencilerin bu alana hazırlanması sağlanıyor.


İslâm Tasavvufu ve Tarihi, Mevlâna’nın Hayatı ve Eserleri, Doğu ve Batı Dillerindeki Çeviri ve Şerhleri, Mevlâna ve Mevlevîlik Hakkında Yapılan Çalışmalar, Mevlâna Dönemindeki Sosyal, Kültürel ve Tarihi Durumlar ile Mevlevîlik Kültür ve Tarihi konularında kapsamlı derslerden önce verilen bu hazırlık derslerinde öğrencinin; Mevlâna’nın Mesnevîsinin -en azından- ilk 18 beytini hem Farsça asıl metninden hem de Türkçe tercüme ve şerhlerinden okuyup-yazabilme ve yorumlayabilme, ayrıca ezbere okuyabilme becerisini kazanması, verilen Farsça derslerden sonra Farsça okuyup yazabilme ve anlayabilme becerisi ile öğrendiklerini bilgisayar üzerinde de uygulayıp, Farsça yazma kabiliyetini kazanması, verilen Osmanlı Türkçesi derslerinden sonra iyi ve orta derecede Osmanlı Türkçesi metinlerini okuyabilme ve Türkiye Türkçesine çevirebilecek beceriyi kazanması amaçlanıyor.


 MEVLANA VE MEVLEVİLİK KONULARI DİKKATLE ELE ALINMALI


 Hem Konya’da hem de ülke genelinde Mevlana hakkında bugüne kadar yapılan çalışmaların hızla artması ve 2005 yılında UNESCO’nun Mevlevi müziği ve semayı ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne ekleyerek koruma altına almasının ardından bu konulardaki çalışmaların sağlam temellere dayandırılması hususu da gündeme gelmiş ve bu hususta kurulduğu yıldan beridir Mevlana’yla ilgili Konya’da söz sahibi olmayı başaran Selçuk Üniversitesi’nden de adımlar atması beklenmiştir. Bu adımların ilkini 2005 yılında araştırma merkeziyle atan Üniversite, 2010 yılında bu araştırmaları Enstitü bünyesine taşımış ve nihayet 2012 yılında da öğrenci alımıyla bu konudaki en büyük adımını attı.


Alınan öğrenciler ile birlikte artık sahada kendisinin varlığını kabul ettiren bir bilim olan Mevlana ve Mevlevilik konularında ehil kişiler yetişecek olması ve bu yetişen kişilerin de yapılan çalışmalardan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi devletin bazı diğer önemli kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmesi bu konunun önemini daha da öne çıkardı.


 Ayrıca Mevlana konusunda yurt içi ve yurt dışında yapılacak olan bütün çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesi ve bu bilimin sağlam temellere oturtulması için bütün kurumlarla da işbirliği içerisine girmeyi amaçlayan Enstitü, asırlar boyu bu konularda yazılan Farsça ve Osmanlıca kaynakların günümüz bilim dünyasına kazandırılması ve süregelen hataların ortadan kaldırılması gibi amaçlar doğrultusunda çalışmalarını hızla devam ettirdi.


 Bu çerçevede Mevlana ve Mevlevilik konusunda yüksek lisans yapmak isteyen ve şartları uyan tüm adayların 17-31 Temmuz 2017 tarihleri arasında Enstitüye başvuru yapmaları gerekmektedir. Adaylar, yüksek lisans programına başvuru yapmak için gerekli şart ve belgeleri Selçuk Üniversitesi’nin resmi internet sayfasından öğrenebilir. 



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz

Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor

AGO Eğitim Hayatına Başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi

Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret

Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!

Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor

SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.

Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip

Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
42643
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA