Rekabet, Sınavda Kaygı Düzeyini Arttırıyor

Rekabet, Sınavda Kaygı Düzeyini Arttırıyor
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 9-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2017-03-10 - 12:01 - Bu haberi 923 kişi okudu.


Ülkemizdeki mevcut eğitim sisteminde öğrencilerinin başarı düzeylerini belirlemek için bazı sınavlar kullanılmaktadır. Bu sınavlardan en önemlisi de hayatın yönünü belirleyen, orta öğretiminin sonunda girilen üniversiteye giriş sınavıdır.

 Günümüzde üniversitede okuyanlarının ve okumak isteyenlerin sayısının bir hayli fazla olması rekabeti arttırmakta, öğrencilerin kaygı düzeylerinin artmasına neden olmaktadır. Medicana Konya Hastanesi Uzman Psikolog. F. Işıl YENİKAYNAK konuyla ilgili bilgi verdi


 Orta Düzeydeki Kaygı Öğrencinin Motivasyonunu Arttırır


Öğrencilerin sınavlara karşı vermiş olduğu bedensel ve ruhsal tepkiler olarak adlandırılan sınav kaygısı her öğrencinin yaşadığı normal bir durumdur. Önemli olan kaygının düzeyidir. Orta düzeydeki kaygı öğrencinin motivasyonunu olumlu etkileyerek bireyi başarıya götürür. Başarısız olma korkusu, yeterince çalışmadığı, süreyi verimli kullanamayacağı, hiçbir şey hatırlayamayacağı düşüncesi öğrencinin aşırı kaygıya sahip olmasına neden olmaktadır. Genel sinirlilik ve öfke hali, sürekli ağlama, şaşkınlık gibi ruhsal belirtilerle ve/veya baş ağrısı, mide ve bağırsak sorunları, kalp çarpıntısı, ellerde titreme, terleme, kasılma, yorgun ve halsiz hissetme, uyku sorunları gibi bedensel belirtilerle aşırı kaygı düzeyi ortaya çıkmaktadır.


 Nefes Egzersizleri İle Kaygı Düzeyleri Kontrol Altına Alınmalı


Öğrencilerin kaygı düzeyini minimuma indirebilmesi için öncelikle kendini yetersiz eksik hissettiği konularda daha fazla çalışmalıdır. Sınav sürecinde öğrencilerin sorulara odaklanması, dikkatini dağıtmaması, “yapamayacağım, başaramayacağım” gibi olumsuz düşünceler yerine “başarabilirim” gibi olumlu düşüncelerle kendini cesaretlendirmesi gerekmektedir. Öğrenciler kaygı düzeyinin artışını hissettiği zamanlarda ise nefes egzersizi ile kontrolü sağlayabilmektedirler.


 Sınav kaygısıyla baş edebilmek konusunda aile, öğretmen gibi etkenlerde etkili olmaktadır. Ebeveynlerin çocuklarına karşı tutumları onların kişiliklerini, eğitimlerini, mesleki seçimlerini biçimlendirmektedir. Ebeveynlerin otoriter tutum sergilemeleri durumunda çocuklarda sınav kaygısı oluşması kaçınılmaz bir durumdur. Kaygılı, aşırı koruyucu ebeveynlerin çocukları da aşırı kaygılı olmaktadır. Demokratik tutum sergileyen ebeveynlerin çocuk üzerindeki sınav kaygısını oluşturacak etkenleri barındırmamaktadır.


Aynı zamanda göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme (EMDR), bilişsel davranışçı terapi yaklaşımları gibi teknikler kaygı düzeyinin kontrolünün sağlanmasında yardımcı olmaktadır.



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz

Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor

AGO Eğitim Hayatına Başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi

Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret

Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!

Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor

SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.

Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip

Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
87615
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA