“Gökçe Tuygun” Aydos’ta
Bozulmamış doğasıyla Halkapınar’ın Dereyüzü vadisi ve Aydos Dağı etekleri barındırdığı nadir türlerle dikkat çekiyor. Tüm dünyada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan “Gökçe Tuygun” adlı avcı kuşun da yaşamak için bu bölgeyi seçtiği ortaya çıktı.
Doğa Fotoğrafçısı ve Halkapınar Belediye Meclis üyesi Bülent Fakı Şengün, Gökçe Tuygun’u Halkapınar’a bağlı Osmanköseli Mahallesi yakınlarında görüntüledi. Şengün, bölgede çektiği fotoğrafları “Aydos’un Avcı Kuşları” adıyla sosyal paylaşım sitesinde paylaştı. Bölge halkının “Beyaz Şahin” olarak adlandırdığı kuş, aslında Türkiye’de çok nadir görülen Gökçe Delice/Tuygun adlı türe ait olduğunu belirlendi. Gökçe Tuygun’ların kışı geçirmek üzere ülkemize geldikleri bilinse de bugüne kadar çok fazla görüntülenmediği ve sayılarının da en fazla 10 çifte kadar çıkabileceğinin düşünüldüğü öğrenildi.
Fotoğrafı çeken Şengün, Aydos eteklerinde özellikle kızıl ve yoz şahin adlı gündüz avcısı kuşlara sık rastlanmasına karşın bu türün nadir olarak görüldüğünü söyledi. Bu yıl kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle yiyecek bulmak için köyün yakınlarına kadar gelen kuşları fotoğraflama olanağı bulduğunu belirten Şengün, doğa fotoğrafçıları ve kuş gözlemcilerini bölgeye davet etti. Şengün; “Bu kuş bölgemizde biliniyor, diğer türlere göre daha nadir görülen bu kuşa bölge halkı Beyaz Şahin diyor. Şu ana kadar ben de öyle biliyordum. Biz bölgemizin doğası ve kültürüyle tanıtımına katkı sağlamak için çalışıyoruz. Son yıllarda dağcılar, doğa yürüyüşçüleri ve özellikle Ereğlili fotoğraf sanatçıları Aydos’a ve Dereyüzü’ne ilgi gösteriyorlar. Biz bölgemize dışarıdan gelecek kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarına da her türlü yardımı vermeye hazırız.” diye konuştu.
Atmacagiller familyasına ait gündüz avcıları arasında yer alan Gökçe Tuygun hakkında ise uzmanlar şu bilgileri veriyorlar: “Mavimsi kül grisi renkleri görülmeye değerdir. Kanatlarının şahine kıyasla zarif yapısıyla ve uçarken aldığı “V” şekliyle dikkat çeker. Yüzlerindeki baykuşu andıran oval bölge, avlarını ses dalgaları yardımı ile bulduklarını anlamamıza yardımcı olur. Yuvalarını ağaçlar yerine toprak üzerine yaptıkları için tarımsal faaliyetlerden ve meraklı hayvanlardan dolayı soyları dünyanın birçok yerinde tehlike altındadır.”
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam
Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı
M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”
Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor
Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"
Kul Remzi Kitabını İmzaladı
Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı
Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin
TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi
Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |