“Huğlu Ve Üzümlü Bölgesi Milli Savunma Sanayiine Göz Kırpıyor”
Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve son olarak da Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yılmaz Tuna, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Emin Sadık Aydın ve Kalkınma Bakanlığı uzmanlarından oluşan heyet tarafından incelemelerde bulunulan Huğlu ve Üzümlü Bölgesi’ndeki av tüfeği üretimi ve bölgenin geleceği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
MEVKA Genel Sekreteri Akman yaptığı açıklamada, “Ajansımız tarafından üzerinde uzunca bir süredir saha çalışması yürütülen, bu doğrultuda bölgenin sorunlarının ve çözüm önerilerinin de ele alındığı bir de rapor hazırlanan Huğlu ve Üzümlü bölgesi, ülkemiz av tüfeği üretiminin %70 inin gerçekleştirildiği bir bölge konumunda olup, yerli ve milli savunma sanayimize katkı vermeye başlayan ve önümüzdeki dönemde bu katkılaraını artırarak devam ettirtme kabiliyeti ve kararlığında olan bir sanayi bölgesidir. Bölgenin sahip olduğu bu özellik göz önünde bulundurulduğunda, mevcut imkânların geliştirilmesi, gerekli teşvik ve desteklerin sağlanması ile birlikte çok yakın gelecekte savunma sanayiinde önemli bir üs haline geleceği kanaati daha da güçlenmektedir. Bölgedeki üreticilerimiz tarafından özellikle yivsiz av tüfeği üretimi yapılırken, yivli av tüfeği üretimi izni konusunda çok önemli bir mesafe kaydedilerek kısa zaman içerisinde üretime başlanacak olması konuyu çok daha yukarı boyutlara taşıyacaktır. Bölgede yivli av tüfeği üretimi yapılabilecek teknik altyapı ve donanımın olması bölgeyi bir anda milli savunma sanayimize silah üretebilecek bir merkez haline getirecektir. Bu çerçevede ajans olarak bizler de bölgedeki çalışmalarımızı sürdürüyor, gerek üreticilerimizin ihtiyaçları ve gerekse de burada yerli savunma sanayimizin gelişmesi noktasında gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Daha önce bölge, Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TSE, MKE, Orman Bölge Müdürlüğü ve KOSGEB yetkilileri tarafından incelenmiş, sektör temsilcilerinin talepleri ve bölgenin ihtiyaçları masaya yatırılmıştı. Son olarak da Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yılmaz Tuna, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Emin Sadık Aydın ve bakanlık uzmanlarından oluşan heyet bölgede incelemelerde bulunarak sektör temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya gelmiş, bu temaslar esnasında bölgedeki üreticiler tarafından heyete içerisinde araştırma-geliştirme ve tasarım, eğitim, sertifikasyon, test ve laboratuvar hizmetleri ve danışmanlık gibi hizmetleri verebilecek kapasiteye sahip bir “Mükemmeliyet Merkezi” kurulması hususu özellikle iletilirken, uluslararası geçerliliği olan bir test merkezi (CIP) ve “Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” ihtiyacı da gündeme getirilmiştir” dedi.
MÜKEMMELİYET MERKEZİ VE CIP TEST MERKEZİ ÇOK ÖNEMLİ
Bölgedeki silah üreticilerinin yerli savunma sanayisine yönelik olarak üretim yapabilmesi adına büyük öneme sahip olan Mükemmeliyet Merkezi ve CIP Test Merkezi konusuna da değinen MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, “Ülke olarak, teknoloji odaklı üretime ve Ar-Ge’ye geçişimiz 2002 yılında kurulan “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri” başladı ve 2008 yılında kurulan “Ar-Ge Merkezleri” ile devam etti. Günümüzde ise sanayi sektöründe derinlik oluşturarak, sektörün önünü açması amacıyla Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri kurulmaya başlandı. Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağı ve sanayi uygulama deneyiminin derin olduğu alanları önceleyerek, Türk sanayisinin teknolojik yoğunluğunu artırmak için model olarak değerlendirilmektedir. Şu an ülkemizde Motor Mükemmeliyet Merkezi, Gaz Yakan Cihazlar Mükemmeliyet Merkezi ve Plastik Mükemmeliyet Merkezi olmak üzere 3 mükemmeliyet merkezi bulunmaktadır. Araştırma-Geliştirme ve Tasarım, Eğitim, Sertifikasyon, Test ve Laboratuvar Hizmetleri ve Danışmanlık gibi bünyesinde pek çok hizmeti barındıran böyle bir merkezin Huğlu ve Üzümlü Bölgesi’nde kurulması hem av tüfeği üretiminden savunma sanayisine geçişte çok önemli bir eşik olacak hem de kurumsallaşma adına önemli mesafeler kaydedilmiş olacaktır. CIP Test Merkezi konusu ise üreticilerimizin en çok mağdur olduğu ve çözüm bekledikleri alan olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü üreticilerimiz ihracat yapacakları zaman ürettikleri tüfekleri, merkezi Belçika’da bulunan ve uluslararası geçerliliğe sahip bir test merkezi olan CIP (Commission Internatıonale Permanente Pour L'epreuve Des Armes À Feu Portatives) Test Merkezi’ne göndermek ve buraya akredite ettirmek zorunda kalıyorlar. Bu durum üreticilerimiz için ürün başına 25 Dolarlık bir ekstra maliyete ve zaman kaybına da yol açmaktadır. Böyle bir test merkezinin bölgeye kazandırılması hem üreticilerimizi zaman kaybından kurtaracak hem de ekstra maliyet ortadan kalkacağı için üreticilerimizin uluslararası pazarda rekabet konusunda elini güçlendirecektir” ifadelerine yer verdi.
BÖLGEDE SİLAH İHTİSAS OSB ÇALIŞMASINA İHTİYAÇ VAR
Gerekli izin süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte yivli av tüfeği üretimi ile Milli Savunma Sanayimize üretime başlanılmasının zaten şu anda çok küçük alanlarda üretim yapmak zorunda kalan üreticileri daha büyük yerlerde üretim yapma konusunda mecbur bırakacağını özellikle vurgulayan Akman, “Yivli av tüfeği üretimi aşamasına geçilmesi yerli savunma sanayisine yönelik üretimin önünü de açacaktır. Bu durum da tüfek üreticilerinin Mükemmeliyet Merkezi ve CIP Test Merkezi’ni de bünyesinde barındıran, her alanda iyi planlanmış bir silah ihtisas organize sanayi bölgesine olan ihtiyaçlarını bir kat daha artıracaktır. Tüm bu gelişmeler ışığında ülkemiz av tüfeği üretiminin %70’ini gerçekleştiren ve Dünya pazarının da %80’ini elinde bulunduran bölge üreticilerinin taleplerinin karşılanması durumunda bölge çok yakın gelecekte ülkemiz savunma sanayisinin üretim merkezi olacaktır. Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bizler de bu doğrultuda bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmaların bundan sonra da süreceğini özellikle belirtmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Düzenleniyor
Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonası Finalleri’nin Ödül Töreni Selçuklu Kongre Merkezi’nde Yapıldı
Meram’da Yazın da Tatilinde Tadı Bir Başka!
Beyşehir Leylek Cenneti Gibi!
Mevlüt Kurt’un Asker Çetneviri Yapıldı
UKOME’den Otobüs, Kamyon ve Çekici Cinsi Araçlar İçin Hız Limiti Düzenlemesi
Karaaslan Piknik Bahçesi Artık Ücretsiz
KOP Bölgesinin Fideleri Meram’da Yetişecek
2020 Yılı Tarımsal Destekleme Başvuruları Başladı
Karatay Yaz Spor Okulları’nda Eğitimler Başladı
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |