2017 YGS Ve LYS’de Neler Değişti?
Bu yıldan itibaren LYS’lerde öğrencilerin kaygılarını artırmayacak şekilde az sayıda açık uçlu soru sorulacağını belirten uzmanlar, bu soruların yoruma açık olmayan, genel bilgi ölçen sorulardan oluşacağına dikkat çekiyor. Yeni yapılan değişiklikle sınavsız geçişin kaldırıldığını ifade eden uzmanlar YGS ile girilen öğretmenlikler için adayların LYS’ye de girmeleri gerekeceğini kaydediyor.
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, ÖSYM sisteminde yapılan değişiklikleri ve bunların olası yansımalarını değerlendirdi.
Özellikle son 2 yıldır sınavsız geçiş ve baraj puanların en çok konuşulan konular arasında yer aldığını belirten Tözeniş, 22 Aralık 2016 itibarı ile değişikliklerin netleştiğini söyledi. Tözeniş, 2017 yılından itibaren geçerli olacak değişiklikler ile ilgili şunları söyledi:
Sınavsız Geçiş kaldırıldı
“Meslek liselerine öğrencilerin taleplerini arttırmak amacıyla 2002 yılında getirilen sınavsız geçiş, 2017 ÖSYS dönemi ile kaldırıldı. Bu yıldan itibaren meslek liseleri öğrencileri 2 yıllık ön lisans programlarına katsayı ile yerleşecekler.
Öğrenciler YGS’ye girip baraj puanı geçtikten sonra aldıkları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek olan 0,06 katsayısı ile tercihlerini oluşturacaklar. Uygulamanın detayları açıklanmadı fakat öğrenciler liseden mezun oldukları alanların devamı olan ön lisans programlarına bu katsayılarla yerleşecekler.
Resmi Gazete’de yayımlanan yazıda mezuniyet ayrımı yapılmadı. Ocak 2017’de yayımlanacak olan kılavuzda herhangi bir ek madde getirilmezse meslek liselerinin eski mezunları da bu yıldan itibaren YGS puanları ile ön lisans tercihlerini oluşturacaklar.”
Puanlar yükselecek mi?
Böyle bir değişiklikte en merak edilen sorunun bu yıl puanların yükselip yükselmeyeceği sorusu olduğunu belirten Ece Tözeniş, “Meslek liseleri öğrencileri kendi alanlarındaki diğer mezunlarla değerlendirecekleri için puanlarda büyük farklar oluşmayacaktır. Bunu daha önce teknoloji fakültelerinde ve meslek liselerinin devamı olan YGS ile alan 4 yıllık bölümlerde gördük. Şu andan itibaren meslek lisesi öğrencilerinin YGS ile ilgili sıkı bir çalışmaya girmeleri gerekiyor. Açıklama zamanlama olarak biraz geç olabilir fakat çalışmak için geç değil” dedi.
Eğitim fakültelerine 240 bin başarı sıralaması
Bu yıl için beklenen değişikliklerden birinin de eğitim fakülteleri ile ilgili düzenlemeler olduğunu hatırlatan Ece Tözeniş, “Tıp Fakülteleri 40 bin, Hukuk Fakülteleri 150 bin, Mühendislikler 240 bin, Mimarlık 200 bin başarı sırası ile öğrenci alırken 2017 yılından itibaren Eğitim Fakültelerine 240 bin ve üstünde başarı sırasına sahip olan öğrenciler yerleşebilecekler. Eğitim Fakültelerini düşünen öğrencilerin 240 bin başarı sırasına göre çalışmalarını yeniden düzenlemeleri gerekiyor” uyarısında bulundu.
YGS ile alan öğretmenlikler artık LYS ile alacak
Eğitim fakültelerine getirilen 240 bin barajı nedeniyle YGS ile öğrenci alan öğretmenlik bölümlerinin LYS’ye dönüştürüldüğünü belirten Ece Tözeniş, bu alandaki değişiklikleri de şöyle değerlendirdi:
“Öğretmenlik bölümlerinde de aynı nitelik iyileştirmesini sağlamak adına YGS ile öğrenci alan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Beden Eğitimi ve Spor, Kimya, Okul Öncesi, Özel Eğitim öğretmenliklerinin yerleştirmeleri LYS’ye dönüştürüldü. Bu bölümler için YGS'deki puan türü testlerinin içeriğine uygun, ona paralel bir şekilde LYS'deki puan türü belirlendi. Puan türlerini 2017 Ocak ayında yayımlanacak olan kılavuzda göreceğiz. Özellikle 2016 yılında YGS ile alan öğretmenlik bölümlerini düşünen öğrencilerin LYS çalışmalarını şimdiden planlamaya başlaması gerekiyor.”
İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri için LYS’ye girilecek
İlahiyat fakültelerinin de öğretmenliğe kaynak olan fakültelerden olması nedeniyle yerleşme sınavlarının YGS’den LYS’ye dönüştürüldüğünü kaydeden Tözeniş, “Bu bölümler için de YGS'deki puan türü testlerinin içeriğine uygun, ona paralel bir şekilde LYS'deki puan türü belirlendi” dedi.
Açık uçlu sorular
Bu yıldan itibaren LYS’lerde öğrencilerin kaygılarını artırmayacak şekilde az sayıda açık uçlu soru sorulacağını, bu soruların yoruma açık olmayan genel bilgi ölçen sorulardan oluşacağını belirten Ece Tözeniş, “Yapılan değişikliklerin hepsi hem akademik hem de uygulama alanında niteliği arttırmak adına çok anlamlı fakat yapıcı değişiklikler belki yerleştirme dönemi bitiminde açıklanmalı” diye konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz
Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor
AGO Eğitim Hayatına Başladı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi
Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret
Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!
Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor
SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.
Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip
Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |