Hadim’de Osmanlıca Kitabeli Mezar Taşları Tez Konusu Oldu

Hadim’de Osmanlıca Kitabeli Mezar Taşları Tez Konusu Oldu
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 9-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2016-12-19 - 10:50 - Bu haberi 669 kişi okudu.


Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Dilek Bülbül yaptığı açıklamada Hadimi Hazretlerinin türbesinin de bulunduğu Hadim mezarlığında yer alan Osmanlıca ve Arapça kitabeli mezar taşlarını tez konusu seçtiğini s

Hadim’de bulunan çoğunluğu Osmanlıca ve Arapça kitabeli mezar taşları tez konusu oldu. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Dilek Bülbül yaptığı açıklamada Hadimi Hazretlerinin türbesinin de bulunduğu Hadim mezarlığında yer alan Osmanlıca ve Arapça kitabeli mezar taşlarını tez konusu seçtiğini söyledi.


Mezar taşının çoğunlukla mezar yerinin kaybolmaması için baş ve ayakucuna dikilen taş olarak bilindiğini ifade eden Bülbül, “Esasında ölen kişinin kimlik bilgilerinin de yer aldığı tarihi bir belgedir. Bundan hareketle ölen kişinin kimliği, mesleği, lakabı ve ölüm nedeni ile ilgili bilgilerin yer aldığı abideler değil, aynı zamanda mezarı yaptıran kişilerin sosyal durumlarını, sanatsal görüşlerini, kültürlerini, dini görüşlerini,  yaşam tarzlarını, ölümü nasıl algıladıklarını da yansıtır. Zaman içerisinde sanatsal açıdan da önem kazanan mezar taşları form, malzeme ve süsleme açısından ait olduğu kültür çevresine göre değişim ve gelişim göstermiştir. Bu nedenle mezar taşları son zamanlarda araştırmacıların dikkatini çekmiş ve bizim de araştırma konumuzu oluşturmuştur. Yerel kültürün etkisi, mezar taşlarının tarihlendiği 1700’ lü yılların Osmanlı’sı ve ezelden gelen Türk kültürünün yansıması olan bu taşların tespit edilerek belgelenmesi ve katalog haline getirilerek ölümsüzleştirilmesi başlıca amacımızdır. Umarım bu amaç doğrultusunda çalışmamızı bitirir ve Konya’nın kültür hazinesinde yer alan Hadimi Hazretlerinin bir nebze de olsa tanıtımının yapılmasına vesile oluruz.” dedi.


Tez konusu için Hadim mezarlığını seçmesinin temelinde vefa borcu olduğunu belirten Dilek Bülbül, “Tez konumu Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi sayın Prof. Dr. Remzi Duran hocamın önerisi doğrultusunda; çalışmalarımı her daim yönlendiren, ilgisini, bilgisini ve desteğini hiç bir zaman esirgemeyen değerli danışmanım Prof. Dr. Ali Baş hocamla birlikte belirledik.  Bu konuyu önerdikleri ve benim Ebu Said El-Hadimi ile ciddi manada tanışmama vesile oldukları için kendilerine sonsuz teşekkürü bir borç bilirim. Bir Hadimli olarak bu konuyu büyük bir minnet duygusu ve bu duygunun vermiş olduğu özveri ve titizlikle çalıştığımı belirtmek isterim.” dedi.  



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Okul Başarısı İçin Düzenli Beslenme Olmazsa Olmaz

Orta Doğu Ülkeleri ile Her Geçen Gün Genişleyen Ticaret Hacmi, Arapça Tercümanlara Olan İhtiyacı Artıyor

AGO Eğitim Hayatına Başladı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Ar-Ge Faaliyetleri İçin Öğrencilerini Yurt Dışına Gönderdi

Özdemir’den Hüma Okullarına Ziyaret

Hüma Okulları’ndan Sporculara Tam Destek!

Öğrenciler Sınavlara Dersaneyle Değil Telefonla Hazırlanıyor

SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Dekanlık Devir Teslim Töreni" Gerçekleştirildi.

Yenilenebilir Kaynaklar, Elektrik Enerjisi Faturasının Düşürülmesinde Önemli Bir Potansiyele Sahip

Ekran Zaman Yönetimiyle Çalışanların Verimi Yüzde 30 Artıyor

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
86824
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA