"Kanuni Sultan Süleyman" Sergisi Macaristan’da Açıldı
Osmanlı’nın muhteşem padişahı Kanuni Sultan Süleyman vefatının 450. Yılında Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü’nde açılan "Kanuni Sultan Süleyman-Macaristan'da Kalan Yürek" isimli minyatür ve fotoğraf sergisiyle anılıyor.
Batı'nın "Muhteşem Süleyman" olarak andığı, Osmanlı Devleti’ni 46 yıl yöneten Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatının 450. yıl dönümü nedeniyle hazırlanan serginin açılışı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in hazır bulunduğu açılış törenine ayrıca Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog ile Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat ve iş-sanat dünyasından temsilciler katıldı. "Kanuni Sultan Süleyman-Macaristan'da Kalan Yürek" isimli minyatür ve fotoğraf sergisi, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde 6 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında 1 ay boyunca sanatseverlerle buluşacak.
Matrakçı Nasuh, Lokman, Nigari gibi dönemin minyatür sanatçılarının eserlerinin yanı sıra, Kanuni'nin Başmimarı Sinan'ın bazı eserlerinin fotoğraflarının da yer aldığı sergi, 7 Eylül 1566'da Zigetvar'da vefat eden Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm yıl dönümünden bir gün önce açıldı. Sergide, İstanbul'daki Süleymaniye Külliyesi'nden Şam’daki Tekiyye Süleymaniye Külliyesi’ne, Arafat'taki su köprüsünden, Büyükçekmece'deki Sultan Süleyman Köprüsü'ne, Kırkçeşme Su Projesi'nden Kudüs'teki İmaret'e kadar, yurt içinde ve yurt dışında Kanuni döneminde yapılmış önemli eserlere yer veriliyor.
O fotoğraf ilk kez sergilendi
Mekke Su Yollarının tamamlanmasından sonra Kanuni'ye gönderilen 12 metre uzunluğundaki "Teşekkürname'nin fotoğrafı"nın ilk defa gün yüzüne çıkarıldığı bu önemli sergide, Kanuni Sultan Süleyman'ı resmeden minyatürler, gravürler ve yağlıboya resimler de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde 7 Eylül–7 Ekim tarihleri arasında ziyarete açık olan, Mustafa Aksay'ın hazırladığı Minyatür ve Fotoğraf Sergisi, Kanuni döneminin görsel bir resmigeçidi niteliğinde. Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar’da vefatıyla hem kendi kalbi hem Türklerin kalbi Macaristan’da kaldı. Yunus Emre Enstitüsü’nün bu gönül bağını yaşatmak ve devam ettirmek adına gerçekleştirdiği sergi, Macar ve Türk ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.
Resim altı bilgileri:
1- Kanuni'nin Cenaze töreni: Mimar Sinan'ın bizzat başında olduğu defin hazırlıklarını ve cenaze törenini gösteren bu minyatür Lokman tarafından resmedilmiştir ve orijinali İrlanda'da Warren Beaty Kütüphanesindedir.
2- Eşi Hürrem Sultan; Topkapı Sarayı Müzesi.
3- Matrakçı Nasuh tarafından çizilen Kanuni dönemi İstanbul haritası, Topkapı Sarayı.
4- Süleymaniye Camii maketinin, Hipodrom'da Sultan'a takdim edilişi, Topkapı Sarayı.
5- Havadan Süleymaniye Camii ve Külliyesi, İstanbul'un tarihî yarımadasına serili bir seccade formundadır.
6- Kanuni tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan İstanbul'daki Kırkçeşme Su Projesi Krokisi, Topkapı Sarayı.
7- Kanuni tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan İstanbul'daki Kırkçeşme Su Projesinin en görkemli yapısı olan Mağlova Su Kemeri. Bu kemer en az Süleymaniye Külliyesi kadar önemli ve maliyetli büyük bir projedir. Bugün hâlâ ayaktadır ve İstanbul'a su taşımaya devam etmektedir.
8- Kanuni döneminde yapılan bu su köprüsü, Arafat'a ve Mekke'ye su getiren bir sistemin parçasıdır ve tamamlandığında Mekkeliler çeşmeler ve hamamlar ile tanışmış, yıllarca su sıkıntısı çekmemişlerdir.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Marc Innes-Brown: "Türkiye Mülteciler Konusunda Çok Eli Açık Davrandı" dedi
Çin Yeni Yılı Ve Bahar Bayramı Başladı
Tarihten Bugüne Adım Adım Kudüs
Osmanlı Amerika’yı Selden İrlanda’yı Kıtlıktan Kurtardı
Konya ve Japon İtfaiyeleri Arasında İşbirliği Devam Ediyor
Yrd. Doç. Dr. Filiz Katman: “ABD’nin Kudüs Kararı Orta Doğu Siyasetinde Yeni Bir Dönem Açacak”
Rusya, Suriye, İran ve Türkiye
Filistin’in Umudu; Türkiye
Kızılay, İdlib’te Tüm İnsani Yardım Önlemlerini Aldı
Filistinli Esirlerin ‘Takas’ Umudu
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |