17. Yüzyıl’ın Meşhur Şiir Hazinesi Âşık Ömer’in Divanı Çıktı
Konya Büyükşehir Belediyesi, 17. yüzyıl halk edebiyatına damga vuran ve divan edebiyatında büyük başarı sağlayan Konyalı Âşık Ömer’in Divanı’nın basımını tamamladı. 973 sayfadan oluşan Âşık Ömer Divanı büyük boy lüks baskı olarak okuyucunun istifadesine sunuldu.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Âşık Ömer Divanı’nı yayın hayatına sunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Kadim medeniyetimizin sancaktarlığını yapmış olan Konya, ilim, irfan ve sanat alanında büyük isimleri yetiştirmiştir. Bunlardan birisi de Âşık Ömer’dir. Konya’nın Hadim İlçesi Korualan Köyü’nde doğan, edebiyatımıza, kültür hayatımıza mal olmuş ve halk edebiyatında zirve yapmış önemli bir şair olan Âşık Ömer’in bu eserini halkımızla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
HEM OKUYUP HEM YAZDIĞI AŞKIN KİTABI: DİVAN
Yüzyıllar boyunca yetişmiş bütün saz şairlerinin en ünlüsü ve en çok şiir bırakanı olan Âşık Ömer’in bin 1500’e yakın şiiri bulunuyor. Kendisinden önce gelen saz şairlerinden farklı olarak klasik Türk edebiyatından büyük ölçüde etkilenen Âşık Ömer, bilhassa aruz vezniyle yazdığı divanlarda divan şiirinin kalıplaşmış mazmun ve hayal dünyasına büyük ölçüde yer vermiştir. Şairin, Şerifî adlı bir şairden ders aldığı, başta Fuzûlî olmak üzere klasik edebiyatın belli başlı büyük şahsiyetleri yanında Hâfız'ın divanı ile Sa'dî'nin Gülistân'ını okuyacak kadar Farsça öğrendiği anlaşılmaktadır.
Âşık Ömer İstanbul, Bursa, Edirne gibi büyük şehirlerin yanında birçok şehri gezmiş ve gezdiği her yere şiirler yazmıştır. Uzak diyarlara gözünü karartarak giden şairin gönlünde memleketi Konya ise sevgilisiyle dönülecek yegâne yerdir. Bütün şiirlerinin toplandığı Divan’ı onun tabiriyle hem okuyup hem de yazdığı Aşkın kitabıdır.
Eseri yayına Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı hocalarından Prof. Dr. Yakup Karasoy ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hocalarından Doç. Dr. Orhan Yavuz hazırladı.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kültür yayınları Kültür A.Ş. vewww.konyakultur.com internet adresinden temin edilebilir.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam
Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı
M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”
Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor
Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"
Kul Remzi Kitabını İmzaladı
Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı
Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin
TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi
Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |