Moringa: Türkiye İçin Alternatif Bir Yem Ve Yemeklik Yağ Bitkisi

Moringa: Türkiye İçin Alternatif Bir Yem Ve Yemeklik Yağ Bitkisi
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 11-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2016-06-20 - 13:03 - Bu haberi 942 kişi okudu.


Konya Selçuk Üniverstesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof Dr Mehmet Musa Özcan, Moringa: Türkiye için Alternatif bir yem ve yemeklik yağ bitkisi olduğunu söyledi.

Moringa  bitkisi tropik ve yarı-tropik iklim kuşaklaının 3 ile 10 m yüksekliğinde çalımsı bir bitkisidir. Hernekadar Hindistan ve Afrikanın bir bitkisi olsa da son zamanlarda çeşitli tropik iklimlerde yetişmeye başlamıştır. Moringa bitkisi beta karoten, C vitamini, E vitamini ve demir içeriğinin yanı sıra iyi bir protein kaynağıdır.


 Özcan, Birçok tropik ve yarıtropik ülkelerde, moringa bitkisinin yaprakları , meyveleri, olgunlaşmamış baklaları ve taze yaprak sürgünleri insanlar için geleneksel gıda olarak tüketilmektedir. Moringa yaprakları yaklaşık %25 protein içerdiğinden ruminantlar için iyi bir protein kaynağıdır. Dolayısıyla farklı ülkelerde yaygın olarak kültüre alınmıştır. Moringa yüksek miktarda polifenol içerdiğinden antioksidan etkisi de oldukça yüksektir.


Moringa yaprakları %25 protein, %17 yağ ve %38 karbonhidrat içermektedir. Yapraklarının amino asit içeriğide oldukça yüksektir. Dolayısıyla Moringa bitkisi mükemmel bir besin element (protein, mineral, vitamin, amino asit ve karotenoid) kaynağıdılar.


Prof Dr Mehmet Musa Özcan, Hindistan, Etiopya, Filipin, Suda, Latin Ameika, Florida ve Pasifik adalarında da yetişen Moringa, kuraklığa dayanıklı oldğundan Türkiye’nin kurak ve sıcak, yarı-tropik iklimlerinde yetiştirilerek hem yem hem de yemeklik yağ bitkisi olarak kullanılabilir.  Moringa tohum unu gelişmekte olan ülkelerde aynı zamanda doğal bir su arıtıcı kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Yağı alınmış moringa tohum unu gübre organik olarakta kullanılabilmektedir.


Moringa tohumu %40-50 gibi yüksek oranda yağ içerip dominant yağ asidi oleik asittir. Yağ asidi kompozisyonu bakımından zeytin yağına benzer bir özellik göstermektedir.   Aynı zamanda moringa yağı, Beta sitosterol,  α-, γ- and δ- Tockoferolce zengindir. Dolayısıyla moringa bitkisi niçin Türkiye de bu iklim özelliklerine sahip lokasyonun ruminantlar için bir yem ve insan tüketimi için tohumları yemeklik  yağ bitkisi olmasın.




Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Düzenleniyor

Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonası Finalleri’nin Ödül Töreni Selçuklu Kongre Merkezi’nde Yapıldı

Meram’da Yazın da Tatilinde Tadı Bir Başka!

Beyşehir Leylek Cenneti Gibi!

Mevlüt Kurt’un Asker Çetneviri Yapıldı

UKOME’den Otobüs, Kamyon ve Çekici Cinsi Araçlar İçin Hız Limiti Düzenlemesi

Karaaslan Piknik Bahçesi Artık Ücretsiz

KOP Bölgesinin Fideleri Meram’da Yetişecek

2020 Yılı Tarımsal Destekleme Başvuruları Başladı

Karatay Yaz Spor Okulları’nda Eğitimler Başladı

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
95726
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA