Çocuğunuza Bağımlılığı Nasıl Anlatırsınız?

Çocuğunuza Bağımlılığı Nasıl Anlatırsınız?
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 18-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2016-06-12 - 12:46 - Bu haberi 2046 kişi okudu.


Herhangi bir maddeye bağımlı hale gelmeyi önlemek için daha çocukluk döneminde ailelerin bilinçli bir şekilde çocuklara eğitim vermesi gerekiyor.

Uzmanlar, bağımlılık yapan maddelere karşı eğitim verirken ailelerin çocukları korkutmak ve baskı kurmak yerine, boş zamanlarında eğlenceli aktiviteler yapmalarının veya sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olmalarının teşvik edilmesini öneriyor. 


Beslenmeden, sağlıklı diş fırçalamaya kadar, tüm sağlıklı alışkanlıklar için okul öncesi dönemde verilen eğitim büyük önem taşıyor. Bu nedenle bağımlılık yapan maddelerden uzak kalmada bu dönemin aileler tarafından iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Uzmanlar, okul öncesi dönemde çocuklara sigara, alkol ya da diğer bağımlılık yapıcı maddeler hakkında bilgiler vermenin yaş gruplarına uygun olmadığı için gerekmediğini, ancak çocukların karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirerek, onların geleceğe dönük riskli davranışlara yönelmelerini önlemenin mümkün olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte pek çok aile, okul öncesi dönemde bağımlılık yapıcı maddelere karşı çocuğunu nasıl koruyacağı ve bu konuyu nasıl anlatabileceği konusunda yeterince bilgi sahibi değil.


Yeşilay Dergisinin Haziran sayısında çocukların bağımlılıklar konusunda erken yaşlarda nasıl bilinçlendirileceği ve olumlu davranışların nasıl kazandırılacağı konusu ele alındı. Uzmanlara göre, okul öncesi dönemde, sağlıklı yaşamın önemini eğlenceli şekilde çocuğa anlatmak ve doğru tercihler yapabilmesi için yol gösterici olmak gerekiyor. Aileler, çocukların sosyal becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli fırsatlar oluşturmalı; sağlığı, refahı ve bireysel çevresi için önce kendi sorumluluğunu alması gerektiği bilincini kazandırmalılar.


Doğru alışkanlıkları, eğlenceli şekilde anlatarak çocuğunuza aşılayın


Bu konuda ilk adım olarak, ailelerin çocuğun yakın dünyasındaki mevcut zararlı maddelerden uzak durmasına yardımcı olması öneriliyor. Bunu yaparken, çocuğun kabul edeceği net, anlaşılır ve mantıklı sınırlar oluşturulması gerekiyor. Uzmanlar, aile içindeki değerini ve kendisini önemli hissetmesini sağlayacak bir dil kullanılmasının önemine dikkat çekiyor. Çocuğun tanımadığı insanlardan herhangi bir şey kabul etmemesi gerektiğinden, kendi elbisesini seçmesine ve ayakkabısını bağlamasına kadar kendi kararlarının sorumluluğunu almasını sağlamak gerektiğini belirtiyorlar.


Çocuklar, erken yaşlarda merak dürtüsüyle basından ve internetten sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerle ilgili birçok bilgiye kolayca ulaşabilirler. Ailelerin ve öğretmenlerin bu konuda uyanık olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, konuyla ilgili ilk bilgilerin aile tarafından verilmesini tavsiye ediyor.


Çocuğa konuyu anlatırken korkutmak yerine, zararlarını daha kolay anlayabilecekleri kötü kokmak, dış görünüşün kötüleşmesi, hastalıklara yakalanma riskinin artması gibi örneklerin verilmesi öneriliyor.  


En riskli dönem olan ergenlik çağındaki çocuklarda ise aileler çocuklarının okul sürecini de takip etmeli ve rutin toplantılar dışında çocuğun da haberi olacak şekilde öğretmenleri ile konuşmaları, işbirliği yapmaları tavsiye ediliyor. Madde kullanım riskinin yüksek olduğu boş zamanları verimli şekilde geçirebilmeleri için de ailelerin ve öğretmenlerin gençlere rehberlik etmeleri, fırsatlar oluşturmalı, hatta sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olmalarının teşvik edilmesi büyük önem taşıyor.


 



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Torun Ve Dalkıran Ailelerinin Mutlu Günleri

Ömer ile Büşra Mutluluğa ‘Evet’ Dediler

Öztoklu Son Yolculuğuna Uğurlandı

Karyeyen ve Doğan Ailelerinin Mutlu Günü

Eski Oda Başkanı Zeybek Toprağa Verildi

Yalgın ve Erdoğan Ailelerinin Mutlu Günü

Cildinizde Baharı Hissettirecek 4 Önemli Tüyo

Şeyh-ül Etibba İbrahim Özkoyuncu’yu Kaybettik

En Çok Suriyeli Gelin Aldık

Gazeteci Ali Sait Öge’nin Acı Günü

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
59683
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA