6. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Başladı

6. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi Başladı
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 17-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2016-05-13 - 10:27 - Bu haberi 1272 kişi okudu.


6. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru / Sanat Etkinlikleri Konya’da başladı. 8 ülkeden yaklaşık 130 bilim insanının katılımıyla gerçekleşen kongre, 14 Mayıs’ta sona erecek.

Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Nişantaşı Üniversitesi, Azerbaycan Kültürel Mirasın Araştırılmasına Destek Kurumu, İtalya Yococu ve Makedonya Sosyo-Kültürel Antropoloji Enstitüsü tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru / Sanat Etkinlikleri Konya’da başladı. 8 ülkeden yaklaşık 130 bilim insanının katılımıyla gerçekleşen kongre, 14 Mayıs’ta sona erecek.


 Kongrenin Mevlana Kültür Merkezi’ndeki açılışına Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Osman Kunduracı, Kongre Genel Sekreteri ve Sergi Küatörü, Selçuk Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi El Sanatları Tasarımı ve Üretimi Bölümü’nden Uzman Ahmet Aytaç, Azerbaycan Miras Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Dr. Fariz Halilli, Makedonya Sosyo-Kültürel Antropoloji Enstitüsü Direktörü ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Rubin Zemon, Azerbaycan Heyeti adına Prof. Dr. Galidar Cebiyev, Gagavuz Özerk Türk Cumhuriyeti Kültür Bakanı Vasilisa Petrovici adına Sonya Burgucu, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.


 Kongre Genel Sekreteri ve Sergi Küatörü, Selçuk Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi El Sanatları Tasarımı ve Üretimi Bölümü’nden Uzman Ahmet Aytaç, açılışta yaptığı konuşmada, üniversitelerin sadece amfilerde ders verilen kurumlar değil, birer bilim ve sanat yuvası olduğunu söyledi. Bu anlamda üniversitelerin sanayi, diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak bütünleşmek durumunda olduğunu ifade eden Aytaç, “Bu kongre, Selçuk Üniversitesi’nin uluslararası kurum, üniversite ve yerel yönetimlerle gerçekleştirdiği iş birliği konusundaki çabalarının en büyük delilidir.” dedi.


 Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Osman Kunduracı ise Merkez olarak üzerlerine düşen konularda sürekli gayret içerisinde olmaya devam ettiklerini belirterek, bu bağlamda Konya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile uzun bir geçmişe sahip Türk sanatlarını, bilim ve sanat insanlarını 6 yıldır Konya’da buluşturduklarını aktardı.


 “GLOBALLEŞEN DÜNYA VAR OLAN HER ŞEYİN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYOR”


 Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin de gerçekleştirilen kongreyle Konya, Selçuk Üniversitesi ve Selçuklu mirasının öneminin bir kez daha belirtildiğini söyledi. Selçuk Üniversitesi olarak kendilerine düşen görevin; Selçuklu mirası ve kültürünü gün yüzüne çıkarmak ve yaygınlaştırmak olduğunu anlatan Prof. Dr. Şahin, “Globalleşen dünya bir yanardağın küllerinin etrafa savrulup, var olan her şeyin üstünü örtmesi gibidir. O küller kaldırıldığı zaman, var olan değerler yeniden ortaya çıkar, çıkacaktır. Kalıcı olanlar onlardır. İşte biz de Türk milleti olarak inancımızla, kültürümüzle, geleneğimizle bu coğrafyada bin yıldır bulunmaktayız. Çeşitli dönemler yaşanmıştır. Tarihi ve siyasi açıdan inişler, çıkışlar olmuştur ama hiçbir zaman bizim burada kalıcı olma niyetimizi ve arzumuzu hiçbir şey bertaraf edememiştir, ortadan kaldıramamıştır. Kalıcı olmamızın, buraların bizim olduğunun en önemli göstergesi de işte burada yazılı olan sanat, tarih ve folklordur.” diye konuştu.


 “KONGRE 8 ÜLKEDEN 130 KATILIMCI İLE DEVAM EDİYOR”


 Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise konuşmasında, kongrenin sürekli ve yeni eserlere vesile olmasını dileyerek, “8 ülkeden 130 katılımcıyla faaliyetimizi devam ettiriyoruz. Azerbaycan, Makedonya, İtalya, Gagavuz Özerk Türk Cumhuriyeti, Moldova, İran, Türkmenistan, Almanya gibi ülkelerden katılımcılara ev sahipliği yapıyoruz. 3 gün devam edecek olan kongremiz, özellikle Koyunoğlu Müzesi’nde sergi alanlarında ve salonunda da tamamlanmış olacak. Kongremizin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.


 Açılış konuşmalarının ardından, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi. Program, Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisi sonrasında, Doç. Dr. Meliha Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir’in başkanlığını yaptığı açılış oturumu ile devam etti.


 



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam

Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı

M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”

Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor

Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"

Kul Remzi Kitabını İmzaladı

Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı

Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin

TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi

Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
95841
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA