Erdoğan AK Parti’nin Başına Geçecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 4 Mayıs’ta AK Parti MYK’sından sonra bütün görevlerinden ayrılacağını açıklaması Türkiye’deki gündemi bir anda değiştirdi. AK Parti’de neler oluyor? Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında kavga mı var? Yeni Başbakan kim olacak? 22 Mayıs’ta kongreye gidecek olan AK Parti’nin yeni Başkanı kim olacak? Kabine değişecek mi? Ülkede kriz mi? Soruları bir anda sıradan vatandaşlarında gündemi oldu. Bu tartışmaların gölgesinde bir de MHP’deki Genel başkanlık yarışı ve en önemlisi Türkiye’de rejim mi değişiyor? soruları da eklenince çok hareketli günler yaşamaya başlamış olduk. Kafamızdaki sorulara cevap bulmak için Türkiye’deki bu gelişmeleri yakından takip eden MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ile konuştuk.
Seçim döneminde yaptıkları başarılı tahminlerle tanınan MAK Danışmanlık’ın Başkanı Mehmet Ali Kulat, ilk sorumuzla sıcak gündemi yorumladı. Ankara’nın sıcak gündemini cevaplarına aktaran Kulat, herkesin merak ettiği “Yeni Başbakan kim olacak? Sorusuna biraz temkinli biraz da emin şekilde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’u daha şanslı bulduğunu açıklıyor. Sayın Kulat, “Başkanlık Sistemi” için de çok iddialı bir açıklamada bulunuyor. Öyleki önümüzdeki dönemde “Başkanlık Sistemi”ne MHP’nin destek vermemesi durumunda erken seçime gidilebileceğini ve olası bir erken seçimde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını vekâleten İsmail Kahraman’a bırakarak seçime AK Parti’nin başına geçeceğini söylüyor. Mehmet Ali Kulat’ın bu iddialı açıklamasının nasıl geliştiğini zamanla göreceğiz.
İşte Türk siyasetini ve Ankara gündemini çok yakından takip eden MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajımız:
“Cumhurbaşkanı ile Davutoğlu aralarında uyum sorunu yaşandı”
AK Parti 22 Mayıs'ta kongreye gidecek ve bu kongrede Başbakan Davutoğlu aday olmayacağını açıkladı. Herkesin merak ettiği soru şu "Davutoğlu görevi neden bıraktı?"
Öncelikli olarak Sayın Cumhurbaşkanıyla aralarında uyum sorunu yaşandı. Türkiye artık başkanlık sisteminden başka şuandaki uygulamayı kaldıramıyor. Parlamenter sistemde başbakanla Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilen bir kişiyse bu yetki karmaşası yaşanıyor şu anda. Özellikle de peş peşe birkaç tane hadise yaşandı. Bir tanesi Avrupa Birliğinde vize serbestliği süreciydi. Ama buraya gelinceye kadar bir kısım atamaların çok zor yapılıyor olması hatta tıkanmış olması gibi parlamenter sistemin kaldırılamıyor olmasından kaynaklanan süreç yaşanıyor. Artık Türkiye şartları itibariyle fiilen başkanlık sistemine geçmiştir. Başkanlık sisteminin gereği olarak kanunu alt yapısının yapılması gerekiyor anladığımız kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan bu anlamda aynı netlik içerisinde düşünemedikleri için ya da aynı frekansta değerlendirme yapmadıkları için sonuç itibariyle bu sonuç ortaya çıktı.
“AK Parti içinde bir muhalefet, bir bölünme olmaz”
Başbakan Davutoğlu’nun görevden ayrılmasıyla AK partide muhalefet çıkar mı?
Çıkmaz önce onu çok net olarak söylüyorum AK Parti’ye oy verme nedeni büyük ölçüde Recep Tayyip Erdoğan’dır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sadece partinin doğal lideri ya da kurucu lideri olarak görünmemeli halen kadroları büyük ölçüde belirleyen kişi halen parti felsefesini oluşturan kişi olarak herksin dikkate alması gerektiği bir özelliğe sahip bundan dolayı parti içerisinde bir muhalefet bir bölünme çatlama kesinlikle görmüyorum.
“Muhalefette bir alternatif olmadığı müddetçe AK Parti’de oy kaybı olmaz”
Davutoğlu’nun ayrılışı AK partide oy oranlarını nasıl etkiler bir düşüş bekleniyor mu?
Bu tür çalışmalarda olayın olduğu gün değil de 1 - 2 gün aradan geçmesi gerekiyor şuanda sahaya bir ekip gönderdik çok sıkı çalışıyor ama biz hızlı bir şekilde telefon anketi yaptık. AK Parti’nin oy oranları son yapmış olduğumuz araştırmada 1 Kasım’da aldığı oy oranı olan yüzde 49 buçuğun üzerindeydi. Yüzde 51-52 bazı çalışmalarda yüzde 52 buçuğu buluyordu kararsızları dağılmadan söylüyorum. Şu anda da o oy oranların AK Parti koruyor bir değişiklik görmüyoruz. Bunun en temel nedeni AK Parti’de oy verme nedeni büyük ölçüde Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bunun kadar önemli olan ikincisi ise muhalefetin iktidara alternatif bir projeyle vatandaşın karşısına çıkamaması. Muhalefette bir alternatif olmadığı müddetçe AK Parti’nin mevcut yapısı içerisinde bir oy kaybını görmüyoruz. AK Parti kurumsallaşmış bir yapı. Lider değişir, yine devam eder geçmişte de Abdullah Gül’den Tayyip Erdoğan’a, Tayyip Erdoğan’dan Ahmet Davutoğlu’na. Başbakanları değiştirdi partide her seferinde güçlenerek çıkan bir sonuç gördük.
“Numan Kurtulmuş isminin daha şanslı buluyorum”
Davutoğlu’ndan sonra gelecek başkan kim olacak bu ayın 18’inde belli olacak diyorlar?
18’i-20’si gibi belli olur. Şu anda ismi öne çıkan 4-5 kişiyi herkes konuşuyor. Ben bunların içinde Numan Kurtulmuş isminin daha şanslı olduğu kanısındayım. Numan Kurtulmuş’la Binali Yıldırım öne çıktığını görüyoruz. Burada üçüncü isim olarak ta Bekir Bozdağ’ı görüyorum. AK Parti’nin burada Cumhurbaşkanı Erdoğan öncelikle başbakan yaparken ki kriterine bakmak lazım. Cumhurbaşkanı bu sürecin sadece başkanlık sistemine giden bir süreç olarak görüyor. Başkanlık sistemi noktasına sıkıntı çıkarmayacak. Olaya sahip çıkacak anayasa değişikliği sürecini Cumhurbaşkanı ile uyumlu götürecek bir lider aranıyor. Öncelikli olarak bu lider bu 3 kişiden biri olur her birisinin kendisine göre boyutları var ama Numan Kurtulmuş ve Binalı Yıldırım ismi bana göre daha fazla öne çıkıyor.
“AK Parti erken seçim kararı alabilir”
Yeni dönemde başkanlık sistemine geçtik diyelim şöyle bir iddia var Davutoğlu’nun (Erdoğan’ın yardımcısı) başkan yardımcısı yapılacağı iddiaları var bu olabilir mi?
Başkanlık siteminin gerçekleşmesi için mutlaka halk oylaması referandum sureci gerekiyor. Meclis’te bir sayısal çoğunluk yakalanamayacağına göre. Bu halk oylamasının olması için su anda AK Parti’ye mutlaka 14 sayı gerekiyor. 14 sayıyı AK Parti’nin bulabilmesi için Milliyetçi Hareket Partisi’nden destek alması gerekiyor. Şu anda en azından görülen böyle. AK Parti bu desteği alabilecek mi, alamayacak mı? Sorusunda Milliyetçi Hareket Partisi’nin kongresine bağlı, lider değişikliğine bağlı bir süreç yaşanacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bütün açıklamalarına rağmen farklı konularda destek konuşmalarını duyduk ancak başkanlık konusunda net destek vereceklerine dair açıklamayı duymadık. Birde tabi Devlet Bahçeli devam edecek mi? O belli değil. Kongreye bağlı bir durum. Eğer Devlet Bahçeli olmaz ise yani Meral Akşener gibi birisi partini basına geçerse başkanlık sistemine destek ihtimalini görmüyorum. O zaman AK Parti’nin erken seçim kararı alma durumu gelir. AK Parti’nin erken seçim kararı alması durumunda da tabiki seçimin sonucunu vatandaş takdir eder ama partiye bu genel başkanla mı gider yoksa Cumhurbaşkanlığını vekâleten İsmail Kahraman’a bırakarak AK Parti’nin başında seçime mi gider? İşte bunu iyi görmek lazım. Ben Cumhurbaşkanının görevini İsmail Kahraman bırakmak suretiyle partinin başında seçime girmeyi güçlü görüyorum. Bir erken seçim halinde.
Cumhurbaşkanlığını bırakacak mı diyorsunuz?
Cumhurbaşkanlığını bırakmış olur öyle bir durumda.
Bahçeli ve AK Parti’nin başkanlık sisteminde anlaştığı iddiaları var?
Şu ana kadar bunlar farklı iddialar. Bu iddiaların hiç birisi kesinleşmiş ve teyit edilmiş iddialar değil. Devlet Bahçeli’nin hiç bir konuşmasında terör desteği vereceklerini duyduk ama hiç bu güne kadar başkanlık sistemi konusunda destek vereceklerini duymadım. Devlet Bahçeli bu anlamda bir destek ifadesini telaffuz etmediği gibi partisine ne kadar hâkim olduğundan da emin değiliz. Şu anda kaldı ki 14 sayıya ihtiyaç duyan AK Parti’de olası bir Meclis içi oylamada AK Parti’nin içinde de bazı milletvekillerinin gizli oylamada oy vermemeyi dikkate alarak Cumhurbaşkanı 20-25 tane fazla olabilecek bir rakamı görmeden bu riski göze almaz diye düşünüyorum.
“Kabinede en az 7-8 kişilik değişim bekliyorum”
Yeni kabinede bir revizyona gidilecek mi?
Ayın 22’sinde yapılacak olan kongrede AK Parti MKYK’sı yenilenecek. Burada yaklaşık 10 ila 15 arasında ismin değişeceğini düşünüyorum. MKYK’nın dışında partinin Disiplin Kurulu, Etik Kurulu gibi kullarda da değişiklik bekliyorum. En azından başbakana bağlı olarak kabinede değişiklikler bekliyoruz. Bu değişikliklerin sonunda özellikle yeni başbakanın çok yakın çevresinden 1- 2 kişi kabineye girmesi muhtemel olacağı gibi bunun dışında Sayın Cumhurbaşkanının yakın çalışma arkadaşları olarak bildiğimiz bazı isimler kabinede yer almasını bekliyoruz. Kabinede en az 7-8 kişilik değişim bekliyorum.
MHP ve HDP’nin oy oranı nedir? HDP’nin baraj altı olduğu söyleniyor?
HDP bütün yapılan kamuoyu araştırmalarında şu anda barajın altında görülüyor. Hatta bu haliyle MHP’de baraj çizgisinde gözüküyor. MHP bu lider kargaşası içerisinde seçime gidecek olursa şu anda barajın üstünde görünse bile hele hele Meral Akşener’in partiyi bölebileceği fotoğrafta MHP’nin barajın altında kalmasında ihtimal olarak görmek gerekir. 3 partili mecliste ak parti çıkacak sonuçta eğer sıra dışı bir gelişme olmazsa 3 partili bir mecliste anayasayı değiştirecek sayısal çoğunluğun mecliste bulamasa bile referanduma rahatlıkla götürebilecek sayıyı bulabilir her hangi bir partiye muhtaç kalmadan. Eğer 2 partili olursa da zaten meclisten de çıkarır anayasa değişikliğini ve başkanlık sistemini
Peki, halk söyle demez mi devamlı secime gidiliyor bir anayasa yapmadınız bundan dolayı ak parti cezalandırma söz konusu olur mu?
Hayır, AK Parti cezalandırma durumu olmaz. AK Parti kendisini en iyi ifade eden partidir. Burada AK Parti’nin oy oranındaki değişiklik AK Parti’nin cezalandırılması muhalefetin vatandaşa vereceği umutlara bağlı. Muhalefet yok sorun orda. Yani AK Parti şu anda yüzde 50‘lerde ve üzerinde oy oranına sahipken burada AK Parti’nin kendi başarısından daha önemlisi muhalefetin başarısızlığını görmek lazım.
Kaynak: RÖPORTAJ: VEDAT YAVUZ- İstiklal
BENZER KONULAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya'ya Müjdelerle Geldi
Angı: Cumhurbaşkanı Erdoğan Müjdeleriyle Gelecek
Öztrak’tan Erdoğan’a Tatil Yanıtı: Darbe Yapılırken Kendileri Marmaris’te Çalışma Kampındaymış
Tahir Akyürek Gündemi Değerlendirdi
İthalatta Rekor ‘MISIR’da
Davutoğlu Sakarya'da; “Kim Ne Derse Desin Bu Gidişe İtirazımız Var”
Selman Özboyacı, Sanayi Esnafını Ziyaret Etti
Dev Yatırımda İhale Tarihi Belli Oldu
Çiftçiye Bir Darbe de Damat Berat Albayrak’tan Geldi
Ak Parti'li Leyla Şahin Usta'dan Bayram Mesajı
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |