Mevka’nın Destekleri Huğlu’da Masaya Yatırıldı

Mevka’nın Destekleri Huğlu’da Masaya Yatırıldı
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 11-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2016-04-01 - 15:21 - Bu haberi 568 kişi okudu.


Mevlana Kalkınma Ajansı’nın (MEVKA) sunduğu destekler, Beyşehir’in av tüfeği üretimi ile ün yapan Huğlu Mahallesi’nde düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

Toplantıda, silah üreticilerine desteklemelerle ilgili bilgiler verilirken, talep ve istekleri de dinlenildi. Toplantı öncesi katılımcılar Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’ne bağlı Huğlu Silah Fabrikası’nı gezerek silah imalatına yönelik incelemelerde bulundu.


Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, MEVKA önderliğinde ve organizasyonunda düzenlenen programın ilk ayağında alan incelemesi yaptıklarını belirterek, gayelerinin Anadolu’nun bir ücra köşesi olan Huğlu Mahallesi’nde küçük bir yerleşim merkezi olmasına rağmen dünyaca tanınmış markalarda av tüfeği üretimi yapıldığına dikkat çekti. Burada kurulan kooperatif bünyesinde ciddi cirolar oluşturularak bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunulduğunu da vurgulayan Başıbüyük, “Huğlu’da kooperatifin dışında yaklaşık 13-14 firma burada tüfek üretimi yapıyor. Bunların dünyaya ihracatı söz konusu. Fakat burada bazı sıkıntılarla karşı karşıyayız. Her şeyden önce mekan sorunu var ve küçük alanlarda üretim yapıyorlar. Burada ufku açık insanlar var. Bunların önleri açıldığında, geniş imkanlar sunulup, geniş alanlarda üretim imkanı verildiğinde sektörün daha ciddi kaydedeceği aşamaların olduğunu görüyoruz. MEVKA da işte bunun için burada.Bu  zeki ve sanatkar yöre insanının önlerinin açılması için neler yapılabilir, devletimizin ne gibi kaynakları var ve burada kullandırma imkanı var. Bunları tartışmak için buradayız.” diye konuştu.


MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman ise,  Ajans olarak aldıkları bu insiyatiflerle bir bölgeye nasıl bir artı getirebileceklerini düşündüklerini vurgulayarak, “Birkaç firma burada bizden destek aldı. Giderek sayısı artar inşallah.” dedi.


MEVKA olarak Huğlu ve Üzümlü bölgesine yönelik hem beldeler, hem de savunma sanayi ölçeğinde hazırladıkları raporların var olduğunu dile getiren Akman, şöyle devam etti:


“Bölgeyi bir şekilde tanıyoruz ama bu defa biraz daha farklı ne olabilir diye düşündük. İnşallah bu anlamda farklı bir şeyler yapmak istiyoruz. Ne yapmak istiyoruz, şöyle bir düşüncemiz, işin özünde oluştu. Onu burada tartışarak hep birlikte bir yol almamız gerekiyor. Sonuçta işimizin önemli bir kısmı hem piyasayla ilgili ama hem de devletle ilgili. CIP diyoruz ya da SAMİ diyoruz, test merkezleri diyoruz, AR-GE merkezleri diyoruz, ama devletin bir takım kurum ve kuruluşları da bu konularla ilgili hem para ayırıyor hem destek ayırıyor, Avrupa Birliği’nin de bu yönde bir takım belki ekonomik destek sağlayan uygulamaları var. Bunlar la ilgili bilgilerimiz belki güncel olmayabiliyor, eksik olabiliyor. Bütün bunları birlikte tamamlamamız gerekiyor ama bu çerçevede öncelikle bir Huğlu ve Üzümlü’nün durum raporunu çıkaralım, bir fotoğrafını çekelim diye arzu ediyoruz. Bu anlamda da bir çalışma yaptık. Yapılan çalışmalar da var. Fakat işin özünü ve sorunları siz daha iyi bilirsiniz. Hem bölgeyi tanıyalım hem de sizden ilk ağızdan bunları dinleyelim diye buradayız.”


BAŞKAN ÖZALTUN: “MADE IN HUĞLU YAZAN ASKERİ BİR SİLAHIMIZ NEDEN OLMASIN?”


Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, konuşmasında, daha önce de Huğlu ve Üzümlü ile Beyşehir sanayisine yön verebilme konusunda bir beyin fırtınasının yapıldığı AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu öncülüğünde bir toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu tür çalışmaların devamının gelmesini önemsediklerini söyledi.


Sektör olarak önlerinde duran en önemli sorunun her platformda dile getirdiği bürokratik zorluklar olduğunu konuşmasında vurgulayan Özaltun, bunları bu tür çalışma ve birliktelikler sergileyerek aşmayı arzuladıklarını belirtti. Özaltun, “Bunun aslında ilk açılımı bugün burada olacak. Bu çalışma bunu gösterecek inşallah.  Ama şunu söylüyoruz biz her zaman; Üzümlü, Huğlu ve Beyşehir sanayicisi silah yapma noktasında hep önde ve bunu her zaman da anlatıyoruz. Biz Beyşehir’de Organize sanayi bölgemizde bayağı  bir yol kat ettik. Ama tabi gerek Üzümlü’de gerek Huğlu’da organizeye geçmek isteyip de çekinen sanayicilerimiz var. Sebebi ise bir anda organizeye geçerseniz belki bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bunun bir önceki hamlesi; küçük sanayi sitesi dediğimiz veya orta ölçekli sanayi sitesi değimiz yerde kendimize güç edinip o gücü görüp arkasından organizeye geçiş noktasında yardımcı olabilmek. Huğlu’da TOKİ marifetiyle toplu konutun yanısıra dernek veya kooperatifin öncülüğünde yine TOKİ ile ortaklaşa bir küçük sanayi sitesi ya da orta ölçekli sanayi sitesi yapmak istiyoruz. Bu konuda 18’e yönelik problemlerin ve yer sorununun çözülmesi gerekiyor. Zira hem Üzümlü’de hem Huğlu’da arsa bulma noktasında çok zorluklar yaşıyoruz.  Ayrıca, biz Huğlu’ya bir halı saha da yapmak istiyoruz ama bunun için bile yer bulamıyoruz. Tırap atış sahası ile ilgili konularda da orman teşkilatıyla görüşmelerimiz sürüyor. Huğlu Av Tüfeği Kooperatifi başarı öyküsü yazılabilecek bir yer. Hani diyoruz ya bir asırlık, bir çınarlık bir başarı öyküsü var aslında orada. Tabi bugün artık bireysellikten öte artık birleşerek ortak güç haline gelme zamanı. Ama hedefimiz şu. Şuna da hazır olmak gerekiyor. Bunu geçmişte Huğlu yaşadı, Üzümlü yaşadı, Beyşehir sanayisi yaşadı. Silah noktasında bir problem oldu, sanayicilerimiz zorluk yaşadı. Sanayicilerimiz hemen başka bir sektöre geçti Huğlu’da. Tabi bunda da hazır olmak lazım. Keşke bir otomotiv fabrikası yedek parça üretimini de burada yapabilsek. Zira çok sayıda CNC tezgahı var Huğlu’da. CNC tezgahınız varsa bu tezgahlarda çok şey yapabilirsiniz. Gönül şunu arzu ediyor son günlerde bu çok revaçta. Askeri silah üretimi. Zira hakikaten ülkemiz son günlerde hepimizce malum kendi silahımızı, kendi savunma araçlarımızı kendimiz üretmeye başladık. Ve bu savunma sanayimizin ürettikleri bir tane G3 veya askeri silahımız neden Huğlu’da yapılmasın. Neden tesis güvenlik belgesi alarak Huğlu’da kendimizin üretmiş olduğu ‘made in Huğlu’ yazan bir askeri silahımız olmasın. Tabi en büyük isteğimiz, en büyük hedefimiz bu. Bizler belediye olarak, kooperatif konusunda üzerimize düşen ne varsa sonuna kadar yanınızdayız”


Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Ünsaçar da, konuşmasında, Huğlu ve Üzümlü’nün savunma sanayi açısından da ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getirirken, “Burada bir savaş olursa Üzümlü ve Huğlu birçok silahı yapmaya hazır. Ama, enerjiniz yoksa bunu nasıl yapacaksınız, böyle bir imkandan yoksunsunuz. Kaldı ki, enerjiyi de yüksek ücretle şu anda üretiyorsak dolayısıyla kısa vadede Huğlu ve Üzümlü’nün enerjiyi daha ucuza temin etme ile ilgili pazarlık gücünü kullanarak üretici firmalarla daha düşük enerji pazarlığı yapması lazım” diye konuştu. Prof. Dr. Ünsaçar, bölgenin bu sorunu kalıcı olarak aşabilmesi için de enerjisini kendisinin üretebileceği bir yöntemi bulması gerektiğini kaydetti.


Toplantıya, Beyşehir Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık, Beyşehir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ali Çankaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Mehmet Bayındır,  MEVKA yetkilileri, silah üreticileri katıldı.



Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Düzenleniyor

Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonası Finalleri’nin Ödül Töreni Selçuklu Kongre Merkezi’nde Yapıldı

Meram’da Yazın da Tatilinde Tadı Bir Başka!

Beyşehir Leylek Cenneti Gibi!

Mevlüt Kurt’un Asker Çetneviri Yapıldı

UKOME’den Otobüs, Kamyon ve Çekici Cinsi Araçlar İçin Hız Limiti Düzenlemesi

Karaaslan Piknik Bahçesi Artık Ücretsiz

KOP Bölgesinin Fideleri Meram’da Yetişecek

2020 Yılı Tarımsal Destekleme Başvuruları Başladı

Karatay Yaz Spor Okulları’nda Eğitimler Başladı

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
79968
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA