Güvenli Ve Milli 5G Ağ Altyapısı Hedefiyle Başlatılan MİLAT Projesi’nde İmzalar Atıldı
(MİLAT) Projesi, kararlı adımlarla ilerliyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından başlatılan ve Türk Telekom iştiraklerinden Argela’nın teknik yeterliliği karşılayan tek şirket olarak değerlendirilerek yer alma hakkı kazandığı MİLAT Projesi ile kamu güvenliği ve ticari iletişim ağ altyapısı; tamamen yerli kaynaklarla, milli ve güvenli, platform-bağımsız bir yapıya kavuşacak. MİLAT Projesi’nin sözleşmesi SSM tarafından Ankara’da düzenlenen, “4.5G’den 5G’ye geçiş ve Yerli Sanayinin Önemi” başlıklı çalıştayda SSM Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz tarafından imzalandı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından başlatılan Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) Teknolojilerinin Geliştirilmesi (MİLAT) projesi kapsamındaki çalışmalar büyük bir hızla ilerliyor. Türk Telekom iştiraklerinden Argela’nın, SSM tarafından teknik yeterliliği karşılayan tek şirket olarak değerlendirilerek yer alma hakkı kazandığı MİLAT Projesi’ne yönelik sözleşme 09 Şubat 2016 Salı günü Ankara’da düzenlenen “4.5G’den 5G’ye geçiş ve Yerli Sanayinin Önemi” konulu çalıştayda imzalandı. MİLAT Projesi’nde kaydedilen aşamalar hakkında bilgilerin de paylaşıldığı imza törenine SSM Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ve Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz katıldı.
2 yılda tamamlanması hedefleniyor
MİLAT Projesi, Türkiye’nin kamu güvenliği alanındaki ağ altyapısının ve bilgi güvenliğinin en üst seviyeye taşınmasının amaçlandığı en önemli savunma sanayi Ar-Ge projelerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Güvenli, milli 5G ağ altyapısı ile bu alanda dışa bağımlılığı en aza indirmeyi hedefleyen projenin iki yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Proje tamamlandığında, Türkiye’nin kritik öneme sahip bilgi ve iletişim ağ altyapılarında ihtiyaç duyulan dinamik siber güvenlik ve savunma mekanizmaları için de önemli kazanımlar sağlanmış olacak.
Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir: “ MİLAT ile oluşturulacak altyapılarda milli siber güvenlik politikaları uygulanabilecek”
Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, 5G’nin temel teknolojilerinin geliştirilmesi için başlattıkları MİLAT Projesi’nin imza töreninde yaptığı konuşmada; “5G teknolojileri kapsamında ülke çapında ilgili tüm tarafların eşgüdüm içinde çalışarak ortak bir politika çerçevesinde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır. 5G ve sonraki mobil teknolojilerde, ülke olarak üreten ve yönlendiren bir konuma ulaşmak için işbirliğimizi güçlendirerek büyük ve gerçekçi hedeflerin belirlemesi gerekmektedir. Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak bu amaçla yürüttüğümüz çalışmalarımızdan biri de bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına yanıt verecek nitelikte, ülkemizin milli ve güvenli bir 5G ağ altyapısına sahip olmasını sağlayacak Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) Teknolojilerinin Geliştirilmesi projesi yani MİLAT olmuştur. Bu projemiz ile emniyet-kritik haberleşme altyapılarındaki iletim hatlarının merkezi olarak kontrol edilebilmesi yeteneği kazanılarak, bu altyapılarda milli siber güvenlik politikalarının uygulanabilmesi sağlanacaktır.”
Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz: “Teknik yeterlilik sahibi tek şirket olarak MİLAT’ta yer almaktan gururluyuz”
Türkiye’nin gelecekteki güçlü konumu için milli teknolojilerinin önemine dikkat çeken Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz ise, Türkiye’nin ulusal bilgi güvenliğinin sağlanması yönünde atılmış en önemli adımlardan biri olan MİLAT projesine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türk Telekom iştiraklerinden Argela olarak, Türk Savunma Sanayi için en üst düzeyde yerli katkı ile teknoloji odaklı hizmet ve çözümler geliştirmek üzere yoğun çalışmalarda bulunuyoruz. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın sürdürülebilir ve rekabetçi bir savunma teknoloji tabanının oluşturulması ve geliştirilmesi stratejisine, yer aldığımız projelerle hizmet ediyor olmaktan da onur duyuyoruz. MİLAT’ı da SSM’nin belirlediği vizyon ve stratejilere yönelik sektörümüzün geldiği noktayı gösteren en değerli projelerden biri olarak görüyoruz. MİLAT, Türkiye’nin bilgi güvenliğinin, milli ve yerli kaynaklarla en üst seviyede sağlanmasına katkıda bulunmasının yanı sıra dışa bağımlılığı azaltma stratejine de hizmet eden bir proje olarak hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın güvenli, milli 5G ağ altyapısı oluşturulması hedefi doğrultusunda başlattığı MİLAT’ta, ulusal firmalar arasından teknik yeterlilik sahibi tek şirket olarak yer almaktan gururluyuz.”
MİLAT Projesi, uçtan uca güvenli, tamamen milli bir 5G ağ altyapısı oluşturmayı hedefliyor
MİLAT Projesi kapsamında, donanım üreticilerinden bağımsız ağ bileşenlerinin geliştirilmesine imkân verecek sanal anahtarlayıcılar ile aynı ağ altyapısının ve ağ kaynaklarının, birden fazla bağımsız kurum tarafından ortaklaşa kullanımına imkân veren sanallaştırma teknolojileri geliştirilecek. Projenin hedeflediği güvenli ve milli 5G ağ altyapısı; ölçeklenebilir, kullanıcı ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda dinamik olarak yapılandırılabilir nitelikte olacak. Bu ağ altyapısı, başta kamu güvenliği olmak üzere Türkiye’nin farklı ağ altyapısı ihtiyaçlarında ve ticari haberleşme iletim şebekelerinde kullanılabilecek şekilde sivil hayata yönelik olarak da geliştiriliyor.
MİLAT projesi ile kurulması hedeflenen güvenli ağ altyapısı, son aşamasına gelen ve ULAK Projesi olarak adlandırılan Milli LTE-A / 4.5G baz istasyonu geliştirme çalışmalarına da entegre edilecek şekilde geliştirilecek. Böylece uçtan uca, özgün, tamamen milli, güvenli bir altyapının geliştirilmesi sağlanacak.
Milat ile kamuda siber güvenlik yetenekleri en üst seviyeye çıkacak
MİLAT Projesi’nde, kamu güvenliği ile ilgili kurumların bilişim amacıyla kullandıkları tüm sistemlerin siber güvenlik yeteneklerinin en üst seviyeye çıkarılması da hedefleniyor. Proje tamamlandığında, kamu güvenliği ile ilgili kurumların bilgi güvenliği alanındaki olası tehditleri izleme ve ağ güvenliği konusunda önlem alma yeteneği de artacak. MİLAT projesi, platform bağımsız yapısıyla ağ altyapısı ve ilgili teknolojilerde yurtdışına bağımlılığı da en aza indirecek.
Milli algoritmalar ve teknolojilerle 5G’ye hazırlık
Milli algoritmalar ve yöntemlerle en üst düzeyde bilgi güvenliği sağlayacak olan MİLAT Projesi kapsamında geliştirilen ağ altyapısının temel bileşenleri arasında, 5G mobil iletişim teknolojileri alanında “etkinleştirici teknolojiler” olarak adlandırılan “Yazılım Tanımlı Ağ (SDN)” ve “Ağ Fonksiyonlarının Sanallaştırılması (NFV)” teknolojileri de yer alıyor. 5G’ye giden yolda ihtiyaç duyulan siber güvenlik çözümlerini artıracak teknolojileri içeren MİLAT’ın bu yönü ile sağlayacağı önemli faydalardan biri de 5G teknolojileri konusunda Türkiye’nin sahip olduğu bilgi ve yetenekleri zenginleştirmesi olacak.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Seçim Gecesi Haber Sitelerinin Trafiği 5 Kata Kadar Artacak
Şirketlerin %83’ü Mobil Tehditlerden Dolayi Risk Altinda
Fotoğraf Makinesinden Silinen Fotoğraflar Nasıl Kurtarılır?
110 Bin TL Ödüllü Kuveyt Türk Hackathon Yarışması Başlıyor
BTK ve Google’ın Bilinçli İnternet Kullanımı Projesi 16-17 Mart’ta Konya’ya Geliyor
Siber Suçlular Çıtayı Yükseltiyor
Çocukları “Momo”Dan Korumak İçin Ne Yapmalı?
Akıllı Yüz Tanıma Çözümü Kalabalık Alanların Güvenliğine Yeni Bir Boyut Getiriyor
Robotlar da İnsana İhtiyaç Duyuyor
Tüm Ezberleri Bozan Teknoloji; Concordix
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |