Sanatçı Ahmet Özdemir Tek Başına Orkestraydı

Sanatçı Ahmet Özdemir Tek Başına Orkestraydı
yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle
 

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu Konu 17-Numaralı Katagoride -
Eklenme Tarihi : 2019-09-04 - 09:52 - Bu haberi 2859 kişi okudu.


Mahallî sanatçı Ahmet Özdemir, Konya Aydınlar Ocağı’nda dualarla, türkülerle ve hatıralarla anıldı.

 Konya Büyükşehir Belediyesi eski Basın - Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Sanatçı Özdemir Konyalı’nın ittifakla sevdiği kişiydi. O tek başına orkestraydı” dedi.


 Halk arasında “Kör Ahmet” olarak bilinen Sanatçı Ahmet Özdemir, Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, vefatının üçüncü yılında dualar, türküler ve hatıralarla yâd edildi.


Türk Halk Edebiyatı alanında araştırmalar yapan eğitimci Betül Bolat, Sanatçı Ahmet Özdemir’le ilgili üç farklı yerde, üç farklı kaynak ve şahısla yaptığı derleme çalışmasından notlar aktardı.


 Gözlerini Hastalıktan Değil Nazardan Kaybetmiş


“Dünya Gözüyle Değil Gönül Gözüyle Gören Adamın Hikâyesi” başlıklı sunumunda Ahmet Özdemir’in, Cumhuriyet’in 10. Yılı’nda 1933’te Bilâl Hocalar sülalesinin hanesinde doğduğunu belirten Betül Bolat, “Baba İsmail Ali Özdemir, anne Emine Özdemir’dir. Boncuk gözlü Ahmet Özdemir, gözlerini bana çiçek hastalığından değil yedi aylıkken nazardan kaybettiğini anlattı.


Küçük Ahmet masmavi gökyüzünü, rengârenk çiçekleri, yeşil çimenleri göremeyecektir amma kendi işinde neşeli bir dünyaya koşacaktır. Ahmet Özdemir gözleri görmemesine rağmen bir kenarda oturmuyor mutfakta annesine, sanayide babasına yardım ediyor. Ev halkıda ona engelli muamelesi yapmaz ve sorumluluk verir. Psikologlar bana hak verecektir. Ahmet amca öz güvenini küçük yaşta aldığı sorumluluklara borçlu bence. Daha çocukken Şeref Nalçacıgil gibi komşularının havuzlarını para karşılığında doldurup kendi kazancını sağlar” dedi.


 Repertuarında Beş Bin THM Türküsü Vardı


Ahmet Özdemir’in 7-8 yaşlarında okula gitmeye ve Kur’an-ı Kerim okumaya başladığını ifade eden Bolat, Güvenç Köyüne ilk akümülatörlü radyoyu muhtar olan babası Ali Özdemir’in aldığını belirterek “Sesi güzel Zehra teyzesinden, enstrüman çalan ağabeyi, amca ve dedesinden müzik yeteneğini alan Ahmet Özdemir, ilk kez teneke çalarak ekoyu farkeder. Ve ailesinin hafız olması yönündeki ısrarlarına rağmen artık müzik kendisinin hayat felsefesidir” diye konuştu. Bolat, Ahmet Özdemir’in THM repertuvarında 5000 türkü bulunduğunu ve söz ve müziği kendisine ait 100 türküden hariç derlediği türkülerinin de olduğunu dile getirerek kendisinin, ud’la plak yapan tek kişi olduğunu ve 365.827 tane kız evlendirdiğini ifade ettikten sonra konuşmasına şu sözlerle son verdi: “1994 yılından itibaren yaklaşık 500 açık hava konserine katılan Özdemir için 1994 yılı kendisinin içkili meclislerden kurtulması adına bir milat gibidir. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kendi oturduğu Saray Sokağın adı ‘Ahmet Özdemir Sokak’ olarak değiştirilir.”


 Sanatçı Ahmet Özdemir Tek Başına Orkestraydı


Konya Büyükşehir Belediyesi eski Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu da, Kör Ahmet ile ilgili ilginç hatıralarını anlattı.


Konuşmasına “Ahmet Özdemir Konya’nın tam rengiydi. Dedikoduyu hiç sevmezdi. Dolayısıyla hasetliği de yoktu. Oğlu Zeki ile birbirlerinin tamamlayıcısıydılar” diye başlayan Ahmet Köseoğlu, Ahmet Özdemir’in “Kör Ahmet” ile yâni kendisiyle barışık birisi olduğunu söyledi. Köseoğlu ayrıca, şunları dile getirdi: “Konyalı’nın ittifakla sevdiği kişi sayısı azdır. Konyalı yerleşik bir medeniyetin insanıdır. Dolayısıyla ittifakla sevdiği bir isimdir Ahmet Özdemir. Ahmet abi aynı zamanda meddahtır ve şov adamıdır. Televizyonda ve konserlerinde anlattığı şeylerin çoğu kurguydu. Kıvrak zekâsı ve pratik aklıyla hemen kurgular ve o anda hemen söylerdi. Tam bir Konya sevdalısıydı. Buna hiç şüphe yok. 1994’da Altınbaşak Kültür Erkinlikleri’ni başlattık ve 95’de de Ahmet Özdemir’i sahneye çıkardık. Konya Milli Fuarı’ndaki açık anfi tiyatrosunda 8-10 bin kişinin kendisini seyrettiği o tarih ve o gün Konyalı’nın kendisiyle barıştığı gündür. “Ben sarhoşlara meze olmaktan bıktım” diyen Ahmet Özdemir, 1994’de o ortamlardan kurtulmuştu. 2016’ya kadar bu tip işlere gitmemiş oldu. Ahmet Özdemir aynı zamanda Konyalı’nın ittifakla sevdiği kişiydi. O gerçekten tek başına bir orkestraydı.”


 Sanatçı Ahmet Özdemir İçin Hatim Duası Yapıldı


İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen anma programında Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Betül Bolat’a “Sosyal Yaşam ve Kadın” kitabını hediye ederken TYB Konya Şubesi eski Başkanı Ahmet Köseoğlu’na da “Büyük Selçuklu Mirası” adlı eseri armağan etti. Muhabir Ferit Hepokur da, Ahmet Özdemir’in kendi nişan yüzüğünü taktığını ve gariban babası olduğunu söyledi. Sohbet, Din Kültürü Bilgisi Öğretmeni Mustafa Karaçelebi’nin Hatim Duası, söz ve müz.ği Ahmet Özdemir’e ait Konya Türküleri’nin çalınması, M.Sinan Ümit’in Konya Helvası armağanı ve toplu olarak çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.




Kaynak: Haber Merkezi Google

BENZER KONULAR


Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam

Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı

M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”

Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor

Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"

Kul Remzi Kitabını İmzaladı

Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı

Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin

TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi

Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı

Ziyaretçi Yorumları

  • Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
yorum ekle
İsminiz
:
E-Mailiniz
:
Yorumunuz ()
:
Güvenlik kodu
:
95512
Güvenlik kodu giriniz
:

KÜLTÜR-SANAT

İŞ DÜNYASI

TEKNOLOJİ

EĞİTİM

DÜNYA