Telif Kültürü Yok
Kultura kültür sanat dergisine çarpıcı açıklamalar yapan Nimetoğlu, telif ödeyen kurumların yeni nesil tarafından tercih edildiğini ve bu sayede emek hırsızlığının azalacağını iddia etti. Sanatçıların, dijital dünyaya çoğunlukla hazırlıksız yakalandığı için yapımcıları ile sözleşmelerinin daha kapsamlı olacağını da sözlerine ekleyen Merve Nimetoğlu, özellikle çocukların telif kültürüne adapte olacağı çalışmaları yapacağını söyledi.
Aylık dijital kültür sanat dergisi Kultura’ya konuşan Müyorbir Genel Sekreteri Merve Nimetoğlu müzik sektörünün sorunları ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
ÇOCUKLARA TELİFİ AŞILAMALI
Oğluma ne iş yaptığımı anlatırken sıkıntı yaşıyorum o yüzden çocuklara telifi anlatabileceğim, bu kültürü çocuk yaşta aşılayabilecek bir çalışmaya başlamak üzere görüşmeler yapıyorum. Telif kültürü ne yazık ki ülkemizde yok, işimde ciddi bir misyonum var ve bu kültürü yaygınlaştırmak sadece kurumların yapabileceği bir şey değil. Çocuklara bunu çok uygun bir dille bir oyunla anlatıldığında akıllarına böyle bir olguyu düşürmemizin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu sayede ben de oğluma ne iş yaptığımı anlatabilmiş olurum.
MÜZİĞE PARA HARCAMAYA DEVAM
Müziğin geleceği ile ilgili de açıklamalar yapan yönetici “Müziği dinleyen/tüketenlerin alışkanlıklarına göre yol alacağız. Daha fazla müziğe ulaşmak isteyecekler. Müziğe para harcamaya devam edecekler ama bugün ödenen abonelik bedellerinden daha düşük bedelleri ödemek isteyecekler, ona göre yol alınacaktır diye düşünüyorum. Telif ödemeyen, korsan yayınlarının gün geçtikçe azalacağını umut ediyorum. Yeni nesil emeğe saygı gösteren, sorumluluklarını bilen markalara bağlılıklarını gösteriyor dolayısıyla telif ödeyen kurumların kullanıcıları gün geçtikçe artacaktır ve korsanlar azalacaktır. Sanatçılar, dijital dünyaya çoğunlukla hazırlıksız yakalandığı için yapımcıları ile sözleşmeleri daha kapsamlı olacaktır. Herkes dijital platformlardan nasıl gelir elde edeceğini kavramaya başlayacaktır. Youtube gibi bir kanaldan nasıl fayda sağlayacağını sektörde herkesin algılayıp para kazanacaklarını düşünüyorum. Hayatın hiç bir alanı genellemelerle akmıyor ama çoğunluk için bu yönde olacağını düşünüyorum” dedi.
MÜZİK SANATÇILARI BİZİM ÜYEMİZ
Müyorbir’in etki alanının önemine vurgu yapan Nimetoğlu “Kar amacı gütmeyen, Kültür Bakanlığı denetiminde olan bir kuruluşuz. 1800’ü aşkın üyemiz bulunmakta; Türkiye’de aklınıza gelebilecek tüm müzik sanatçıları üyemiz. Bağlantılı hak denilen icracı/yorumcu haklarını temsil ediyoruz. Yorumcular adına müzik kullanan umumi mahallerden (kafe, bar, restoran vb.) yayın kuruluşlarından ve dijital platformlardan izinleri verip ve o izin bedellerini toplayıp üyelerimize dağıtıyoruz” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi
BENZER KONULAR
Bodrum Müzik Festivali’nde Karsu İle Senfonik Bir Akşam
Bodrum Müzik Festivali Fazıl Say ve Nil Venditti Yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Görkemli Konseriyle Başladı
M. Sinan Ümit, “Çınarlı Dürüst, Mert ve Cesur Bir İnsandı”
Gevale Kalesi Tarihe Işık Tutuyor
Gizem Dolu Bir Hikaye "Son Kamelya"
Kul Remzi Kitabını İmzaladı
Abdürreşid İbrahim Efendi ve Şair Mehmet Çınarlı
Nasreddin Hoca’yı Ayağa Düşürmeyin
TYB’de Ödüllü Kısa Film ve Belgeseller Değerlendirildi
Başkan Altay Saraybosna KOMEK Sergisinin Açılışını Yaptı
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |