Yemek Yemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Yemek alışkanlığı kazandırırken çocuğu zorlamanın faydasız olacağını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocuğun yemek yemesini sağlamak için tadının güzel olmasından uyumlu olmasına kadar bir çok etken olduğuna değindi. Doç. Dr. Bıyıklı annelere tavsiyelerde bulundu.
Neredeyse her anne çocuğunun iştahsız olduğundan şikayet ediyor. Yemek yemeyen çocuğunun beslenmesini sağlamak için elinden geleni yapan anneler kandırmaktan, zorlamaya kadar uzanan sayısız yola başvuruyor. Çocukların kimi zaman yemek yemeği reddederek ailesinin dikkatini çekmeye çalıştığından bahseden Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, “her çocuğun bünyesi ve büyüme hızı ile orantılı bir yeme miktarı vardır. Amaç karın doyurmak değil, uygun beslenme alışkanlıkları ve yemek yeme zevki oluşturmak” dedi. Ebeveyinlerin yeme alışkanlığının çocuğun da yeme alışkanlığına dönüştüğünü söyleyen Doç. Dr. Bıyıklı “Çocuğunuz sofrada oyalanıyor, yemeği çok yavaş yiyorsa, yemekle ilgili uyarıları yemekten önce ya da yemekten sonra yapmanız yemekten kaçmasını engelleyecektir” diye konuştu. Doç. Dr. Bıyıklı, “Belirlediğiniz yemek süresi dolunca (yaklaşık 20 dakika) yemeği çocuğunuzun önünden kaldırın, çocuğunuza alternatif yemek sunmayın” diye devam etti.
Yemek hazırlarken size yardım etmesine izin verin
Yemek hazırlarken çocuğun yardımına izin vermenin olumlu etkiler bırakacağından bahseden Doç. Dr. Bıyıklı, “Çocukların yemekleri daha kolay ve severek tüketmesi için yemek hazılarken size yardım etmelerine izin verirseniz yaptıkları yemekleri daha hevesli yiyeceklerdir” dedi. Sebzeler konusunda da önerilerde bulunan Doç. Dr. Bıyıklı “Sebzeleri ince ince keserek vermeyi deneyin, renkli ve eğlenceli olması çocuğunuzun ilgisinin çekerektir. Yemeklerin farklı sunuşları yemeğe teşvik edici olacaktır. Sebzeler konusunda seçici davranırlarsa havuç, domates, salatalık gibi çiğ yenebilen sebzeleri ince ince keserek vermeyi deneyin, daha kolay ve severek tüketeceklerdir” şeklinde konuştu.
Yemek yedirmekte zorlanan anneler için öneriler
Çocukların yemek öncesi doygunluğunu arttırdığı için yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında vereceğiniz sıvı besin miktarını kısıtlayın
- Televizyon karşısında yemek yemesine izin vermeyin
- Şekeri ve tatlıları ödül olarak kullanmayın
- Zor yenen sebzeleri, misket köfte, sigara böreği yanında garnitür olarak sunun
- Peynir küplerini, patates küplerini renkli kürdanlara batırarak sunmayı deneyin
- Az yiyen çocuğunuza, pizza (peynir – domates – biber – zeytin – karbonhidrattan zengin), makarna (peynir – yoğurt – kıymalı – mini köfteli), pilav (mısırlı – havuçlu – domatesli), sütlaç gibi yüksek enerji içeren besinleri sunabilirsiniz.
- Çocuklar kendi başlarına yemeyi severler. Ekmek parçasını pekmeze, krem peynire, marmelata batırarak ya da sebzeleri yoğurt, peynir, domates sosuna batırarak yemek hoşlarına gidebilir.
- Yedikleri besinlerin kalorisini artırmak için çorbalarına peynir, yumurta, süt, et ekleyebilirsiniz.
- Süt, meyve suyu, su, çay gibi içeceklerin tüketim sıklığını ve miktarını belirleyin.
- Çocuğunuzu su içmeye özendirin.
Kaynak: ASM - Leo PR
BENZER KONULAR
Torun Ve Dalkıran Ailelerinin Mutlu Günleri
Ömer ile Büşra Mutluluğa ‘Evet’ Dediler
Öztoklu Son Yolculuğuna Uğurlandı
Karyeyen ve Doğan Ailelerinin Mutlu Günü
Eski Oda Başkanı Zeybek Toprağa Verildi
Yalgın ve Erdoğan Ailelerinin Mutlu Günü
Cildinizde Baharı Hissettirecek 4 Önemli Tüyo
Şeyh-ül Etibba İbrahim Özkoyuncu’yu Kaybettik
En Çok Suriyeli Gelin Aldık
Gazeteci Ali Sait Öge’nin Acı Günü
Ziyaretçi Yorumları
Bu Habere Henüz Yorum Eklenmemiş.
KÜLTÜR-SANAT |
İŞ DÜNYASI |
TEKNOLOJİ |
EĞİTİM |
DÜNYA |